Vlees uit één stuk van varken, zoals varkenshaas, kan rosé gegeten worden, omdat de meeste bacteriën altijd aan de buitenkant van het vlees zitten. Maar doorbakken blijft de meest veilige keuze.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Het Voedingscentrum schrijft voor dat vlees uit één stuk van het varken, zoals varkenshaas, fricandeau en en filet sowieso rosé kan worden gegeten. Dat komt doordat de meeste bacteriën altijd aan de buitenkant van het vlees zitten.
Wanneer is varkenshaas gaar? Bij een kerntemperatuur van 63/64 graden Celsius is de varkenshaas mooi rosé. De kerntemperatuur van je stukje vlees kun je meten doormiddel van een kernthermometer.
Vlees moet een natuurlijke kleur hebben en mag niet 'zweten' door vochtverlies. Dat ziet er dan ook al snel niet meer zo smakelijk of aantrekkelijk uit. En vlees moet niet 'stroperig' zijn. Eventuele vetdooradering (marmering) of vetrandjes moeten mooi wit zijn en niet te veel vergeeld wit.
Vlees dat stinkt
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Rauw varkensvlees vormt niet langer een risico
Rauw vlees kan ziekteverwekkende organismen bevatten, zoals salmonella of trichine, maar besmet vlees komt nauwelijks nog bij de consument terecht. België heeft het statuut 'verwaarloosbaar risico' voor trichine bij gekweekte varkens.
Het vlees is klaar om op te dienen wanneer het een kerntemperatuur heeft van 60 graden. Steek een vleesthermometer in het dikste gedeelte om de temperatuur te meten. Heb je geen thermometer? Houd dan een baktijd aan van ongeveer 15 minuten.
Bak de varkenshaas in 1 minuut rondom bruin op hoog vuur. Zet het vuur lager en gaar de varkenshaas nog 12-15 minuten. Neem de varkenshaas uit de pan en laat het vlees afgedekt met aluminiumfolie 1 tot 2 minuten rusten. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Varkenshaas hoef je niet te doorbakken, deze kun je rosé eten. Dit komt omdat het vlees uit één stuk bestaat, net als bij biefstuk. De bacteriën zitten dan enkel aan de buitenkant en worden direct gedood wanneer je het vlees aanbakt in de pan.
Varkensvlees moet eigenlijk steeds doorbakken gegeten geworden om met 100% zekerheid eventuele gevaarlijke micro-organismen de nek om te wringen. Deze micro-organismen bevinden zich voornamelijk aan de buitenkant. Vlees uit één stuk, zoals een varkenshaasje, zou je dus in principe nog wel rosé kunnen eten.
Steaks, schnitzels en braadstukken van rundvlees kan je gewoon eten als ze nog roze of rood van binnen zijn, zolang ze van buiten maar gaar zijn. Het is dus extra belangrijk dat het gaat om vlees uit één stuk. Hamburgers, gehakt en worsten vallen hier niet onder en zijn beter om door te bakken tot het helemaal gaar is.
De kerntemperatuur van varkensvlees
Afhankelijk van je voorkeur houd je voor varkensvlees gewoonlijk een kerntemperatuur van 60 tot 70 °C aan.
Wat is rood vlees? Rood vlees komt van runderen, schapen, geiten en varkens. Ook al is het vlees van deze dieren niet altijd duidelijk rood van kleur, toch wordt dit gerekend tot rood vlees.
Acne heeft niets te maken met het eten van vettig voedsel zoals varkensvlees, chocola, hamburger of patat. Acne ontstaat namelijk door een ontsteking van de talgklieren. Omdat gezicht, borst en bovenrug veel talgklieren bevatten, ontstaan op deze plaatsen vaak puistjes.
De bereidingstijd hangt af van de soort en de grootte van het vlees. Hou oor varkensvlees 8 minuten per centimeter doorsnede aan; voor rund- en kalfsvlees, rosé gebraden, per centimeter doorsnede zo'n 6 minuten. Laat het vlees als het uit de oven komt zo'n 10 minuten rusten.
Speciaal. Op de verpakking van het culinaire stukje varkenshaas staat dat het vlees voor 13 procent uit water, aroma's en zout bestaat. Die toevoegingen moeten het product culinair en dus speciaal maken. Voor de culinaire variant betaal je 7,05 euro is en de normale variant 4,25 euro.
Kun je varkenshaas laten sudderen? Laat het geheel ongeveer 2 uur sudderen met af en toe roeren. Draai ook af en toe het vlees om. Gezien varkenshaas niet lang gebakken hoeft te worden, kan de suddertijd ook verkort worden naar minstens 30 minuten.
Varkenshaas uit de oven
Bestrooi de varkenshaas rondom met zout en peper. En bak het vlees rondom lichtbruin aan. Leg het vlees in een ovenschaal en braad het in het midden van de oven in ca 20 min. gaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Ga je varkenshaas bakken, haal het vlees dan een half uur op voorhand uit de koelkast. Zo komt het op kamertemperatuur en schrikt het vlees niet wanneer je het in de pan legt. Hierdoor blijft het lekker mals.
Vlees kan beter niet rauw gegeten worden. Rauw vlees kan parasieten en bacteriën bevatten en hier kan men ziek van worden. Er kan een voedselinfectie ontstaan met klachten zoals diarree, misselijkheid, braken en koorts.
We hebben niet de gewoonte varkensvlees saignant of rauw te eten. Vlees kan bacteriën en parasieten bevatten, maar die dood je door het vlees goed te bakken. De meeste bacteriën bevinden zich aan de buitenkant van het vlees. Vlees uit één stuk, zoals een varkenshaasje, kun je daarom rosé eten.