Een kakkerlak eet alles. Van luxueuze producten voor menselijke consumptie tot het smerigste afval, zoals rot voedsel, kadavers en uitwerpselen van mensen of dieren. Het is maar net wat de kakkerlakken vinden op de plek waar ze leven.
Kakkerlakken zelf zijn voor de mens niet schadelijk, ze bijten of steken niet. Kakkerlakken kunnen echter wel bacteriën, mijten en ziektes overbrengen die voor de mens schadelijk zijn. Het zijn alleseters die leven van kadavers en voedselresten.
Net als wij drinkt de kakkerlak graag bier. De combinatie van hop en suiker lokt hen naar het gele goedje. Let dus goed op als je thuis een knappe bierkelder aanlegt, dat je zeker alle gaten en kieren goed dichtmaakt.
Als je er eentje ziet, zijn er waarschijnlijk meer, want een kakkerlak komt nooit alleen. Ach, vrienden. Ze zijn net familie, maar dan leuker. Je kunt ze zelf uitkiezen, en ze zullen nooit dingen tegen je zeggen als "het is hier geen hotel." Als je op je bek gaat, staat er altijd eentje klaar om je op te vangen.
Overdag vluchten ze weg van licht en verbergen ze zich meestal in donkere, warme en vochtige ruimten, naden en kieren. Ze houden van temperaturen van 20 tot 30°C en voldoende vochtigheid. Lievelingsplekjes van kakkerlakken zijn onder meer: achter de koelkast.
Kakkerlakken haten bijvoorbeeld de geur van laurierblaadjes en de geur van kattenkruid. Een eenvoudig huismiddeltje tegen kakkerlakken is dus het plaatsen van gemalen laurierblaadjes in de omgeving van de schuilplaatsen van de kakkerlakken in jouw huis. Je kunt ook wat kattenkruid in je huis rond strooien.
Je maakt gewoon een sopje van zeep en water wat dun genoeg is om met een plantenspuit te verstuiven. Dit goedje spuit je over de kakkerlakken, vooral over het hoofd en de buik. Een aantal druppels kunnen de kakkerlak al doden.
Kakkerlakken zijn 's nachts actief. Ze zijn op zoek naar vochtig en zoet voedsel. Vinden ze dat niet, dan eten ze ook afval, huisstof, vetvlekken of zelfs textiel en papier. Overdag verschuilen kakkerlakken zich op warme donkere plekken, bij voorkeur achter de koelkast in de keuken.
Kakkerlakken houden niet van licht en laten zich overdag meestal niet zien.
Kunnen kakkerlakken tegen de muur lopen? Ze kunnen zich heel snel voortbewegen, zelfs over het plafond, muren en andere gladde oppervlakken. In een woning zoeken ze graag donkere, warme, vochtige plekken op.
Ze kunnen zijn binnengekomen via verpakkingsmaterialen, voedsel, gebruikte meubels of elektrische apparaten. De oorzaak kan ook bij de buren liggen, want kakkerlakken verspreiden zich graag naar naastgelegen woningen. De kans is klein, maar u kunt ze zelfs vanaf uw vakantieadres meegenomen hebben.
Kakkerlakken kiezen donkere, warme, vochtige en goed verstopte plekken uit om hun eipakketjes te leggen. Ze zoeken naar kieren of spleten en openingen die moeilijk bereikbaar zijn voor een mens.
Kakkerlakken komen naar binnen als ze voedsel ruiken. Onderzoek heeft uitgewezen dat kakkerlakken vaak in groepen op voedselbronnen afgaan. In ieder huis zitten wel kleine kieren en spleetjes, cv-leidingen en ventilatiekanalen. Hier kunnen de kakkerlakken met gemak doorheen.
Kakkerlakken bewegen zich voort met hun krachtige poten. Hiermee kunnen de kakkerlakken zeer goed sprinten en zelfs springen. Kenmerkend aan de Duitse kakkerlak zijn de donkere strepen op het halsschild en lange antennes die veel in beweging zijn.
De kakkerlak heeft kannibalistische neigingen als het voedselaanbod schaars is. Natuurlijke vijanden: o.a. kikkers, hagedissen, slangen, spinnen, mieren. Verwantschap: o.a. de bidsprinkhaan en termiet.
De uitwerpselen van kakkerlakken, hun vervellingshuidjes en speekselsporen kunnen ernstige allergieën, astma of eczeem veroorzaken. De meest voorkomende ziekteverwekkers die kakkerlakken bij zich dragen noemen we hieronder: Salmonella. Dysenterie.
Des te belangrijker is het dat je hun eitjes snel herkent. De eitjes van kakkerlakken zitten in eipakketjes. Een eipakket ziet eruit als een klein kokertje met ribbeltjes. Het is bruin tot zeer donkerbruin van kleur en dient om de eitjes tegen allerlei invloeden van buitenaf te beschermen.
Geurhinder: Kakkerlakken verspreiden een onaangename muskusachtige geur, deze geur wordt sterker naarmate er meer kakkerlakken zijn in uw huis. Nachtelijke beweging: 's nachts doet u het licht aan en u ziet razendsnel iets wegkruipen over de vloer.
Je kan kakkerlakken ook in de val lokken. Gebruik hiervoor een diepe, glazen pot en vul deze met water – de dorstige kakkerlakken zullen dit niet kunnen weerstaan en zullen er vervolgens in vallen, om er daarna niet zelfstandig meer uit te komen.
Veel dieren kunnen zich als ze op hun rug liggen moeilijk weer omdraaien. Misschien geldt dit ook voor kakkerlakken.”
Waar vind je kakkerlakken precies? Bij een echte plaag kun je overal kakkerlakken vinden. Ze zijn lichtschuw en houden van temperaturen vanaf 25 graden. In je woning of bedrijf zoeken ze daarom graag warme, vochtige, donkere plekjes op.
Probeer kakkerlakken 's nachts te vangen door een vochtige dweil op de vloer te leggen. Kakkerlakken, die dus houden van warme en vochtige omgevingen, zullen er namelijk onder kruipen waardoor u ze de volgende ochtend eenvoudig kunt opvegen. Meng een bak met water en olie en zet deze 's nachts ergens neer.
Veel mensen vinden kakkerlakken eng en vies
De kakkerlak scoort hoog als het gaat om beesten die we eng én vies vinden. Toch vormt het beest voor mensen nauwelijks een gevaar. Ze zijn niet giftig en ze leven niet van menselijk bloed.
2. Kakkerlakken zijn oud. Nou ja, ze worden niet erg oud, de gemiddelde levensduur van een Amerikaanse kakkerlak is ongeveer een jaar, maar deze insecten bestaan al heel erg lang. Het PennState College of Agricultural Science heeft bewijs gevonden dat kakkerlakken al meer dan 300 miljoen jaar bestaan.
Kattenkruid: Deze plant werkt op dezelfde manier als laurier. Verspreid ze gewoon waar je de kakkerlakken vermoedt - of door het hele huis. Azijn en peper: samen gebruikt, kun je kakkerlakken echt het leven moeilijk maken.