Vogelpootjes zijn bedekt met een laagje schubben, die ook nog eens erg goed tegen vrieskou kunnen. Deze schubben bevatten heel veel keratine. Keratine is ook te vinden in onze eigen haren en nagels en is een vezelig en stug eiwit dat niet kan bevriezen. Vogelpoten hebben dus een eigen antivries mechanisme.
Die zijn namelijk gemaakt van keratine. Dat is een taai, vezelig eiwit, vergelijkbaar met wat in onze haren en nagels zit. En belangrijk: het bevriest niet. Vogelpootjes hebben geen spieren, maar alleen pezen.
Kou kost vogels extra energie om warm te blijven. Ze beschikken over een uitstekende isolatielaag; dons geldt als een van de best isolerende materialen ter wereld en de buitenlaag van veren maakt dat vogels veel kunnen hebben. Maar de interne kachel moet wel blijven branden en daar is voedsel voor nodig.
Waarom vogelpootjes niet bevriezen
Ten 1e hebben ze vorstbestendige schubben op hun poten, gemaakt van keratine. Dat is een taai, vezelig eiwit, vergelijkbaar met wat in onze haren en nagels zit. Deze keratine bevriest niet. Daarnaast bevatten vogelpootjes geen spieren, maar alleen pezen.
De parkieten, kanaries, vinken en kwartels zijn vogels die goed geschikt zijn om buiten te kunnen houden als je ze goed verzorgd. Dit geld met name voor de specifieke soorten zonparkieten, grasparkieten, agapornissen, zilver- en loodbekjes, cubravink en zebravink.
Bij lichte vorst mag u vers drinkwater aanbieden. Vogels badderen daar ook in. Dit is geen probleem: het water rolt van de ingevette veren, dus bevriest niet. Zoang ze open water vinden in de natuur, mogen ze ook open water vinden in de tuin.
Vogels hebben ook een hekel aan harde, vreemde geluiden. Muziekinstallaties met harde muziek jagen vogels weg, maar ook geïmiteerde geluiden van roofvogels stellen de andere vogels niet op prijs. Vogels hebben bovendien een hekel aan sterke geuren, zoals: peper.
De poot heeft maar weinig energie nodig. Als het koud is, kan de bloedtoevoer daarom beperkt blijven tot dat wat nodig is voor vervanging van de huid en nagels. De poten van een vogel zijn dus wel een beetje kouder maar omdat er bloed blijft stromen, kunnen ze niet bevriezen.
Het zijn niet alleen zwanen die vast kunnen vriezen. Het gebeurt volgens Marjolijn Hoogland ook bij ganzen en meerkoeten. 'Die zitten dan bij een wak, hebben vochtige pootjes en veertjes en dan krijg je hetzelfde als je het diepvriesvak schoonmaakt met een natte doek. Die vriest ook vast.
Waarom vogels één been optrekken tijdens het slapen, heeft waarschijnlijk alles te maken met warmte. Een vogelpoot heeft nauwelijks isolatie: het is letterlijk vel over been. Via die naakte poten verliezen ze dus heel wat warmte, zeker als één van die poten dan ook nog eens in het water staat.
Een vogel die het heet heeft ademt heel snel en is soms wat lusteloos. Zo'n dier zit vaak met gespreide veren en de snavel open te hijgen om via de tong en de bek vocht te verdampen; een soort zweten dus wat tot afkoeling leidt.
Je vogel heeft het waarschijnlijk koud. De lucht onder de veren houdt namelijk de warmte vast. Je vogel slaapt daarom vaker ook met uitgezette veren. Wanneer de vogel gewend is aan zijn omgeving kan hij toenadering zoeken door bijvoorbeeld zijn veren uit te zetten en het kopje scheef te houden.
Onder hun verenkleed hebben vogels ook nog donsveertjes. Hiertussen blijft lucht zitten, wat door het lichaampje ver- warmd wordt. Dit luchtlaagje isoleert goed. Zo blijven vogels lekker warm.
Met een stofbad wordt overmatige stuitklierolie van de veren verwijderd, zodat die niet te vet worden. Stofbaden helpen ook om schadelijke parasieten, zoals luizen en mijten, kwijt te raken. Van spreeuwen en kauwtjes is bekend dat ze af en toe ook een rookbad nemen.
Ook in de winter kun je prima vogelpindakaas voorschotelen, maar je moet hierbij wel oppassen dat het niet bevriest. De kans is zelfs groot dat in de winter de vogels maar al te graag pindakaas eten; juist tijdens de koude wintermaanden hebben vogels veel energie nodig.
' Bij zowel mensen als andere dieren is veel onderzoek gedaan naar emoties en gevoelens. Massen: 'Emoties zijn heel goed experimenteel te onderzoeken bij dieren. Dat kunnen primaten zijn, maar ook vogels en zelfs bijen.
Vijanden van de volwassen zwanen zijn de vos, honden en obstakels denk hier bij aan hoge gebouwen, bruggen, elektriciteitskabels, treinen, auto's en de mens. Voor jonge zwanen die net uit het ei zijn kunnen gevaar lopen van andere vogels, denk aan eksters, kraaien, kauwen enz.
Toch kan een zwaan of zwanenfamilie heel intimiderend zijn. "Dat ze agressief zijn en blazen is om hun gezin te beschermen, dat zal iedere goede ouder doen als iemand te dicht bij je kind komt." Zwanen dus ook. Maar je hoeft je er niet door weg te laten jagen.
'Als een zwaan een mens aanvalt, doet hij dat eigenlijk altijd om zijn nest met kuikens te beschermen. Verschillende vogels doen dat op verschillende manieren. Een moedereend probeert eventuele bedreigers bij haar jongen weg te lokken door net te doen of ze vleugellam is in de hoop dat je haar volgt.
Soms is de vogel dood maar vaker is de vogel alleen bewusteloos. Haal de vogel binnen om te voorkomen dat een kat hem pakt. Stop hem in een doos en laat hem een tijdje met rust. Bewusteloze vogels zullen binnen een uur bijkomen en kunnen dan weer losgelaten worden.
Trekvogels zoeken voedsel en nestplaatsen
Trekvogels leggen vaak duizenden kilometers per jaar af. Ze gaan net als veel andere dieren op zoek naar plekken waar ze betere kansen hebben om te nestelen en voedsel te vinden, of waar het klimaat dat seizoen prettiger is.
Wanneer een vogel het warm heeft, zit hij vaak met gespreide veren en open snavel te hijgen op de grond. Zo probeert hij via zijn tong en bek vocht te verdampen. Wanneer de vogel er lusteloos uit ziet, kan het zijn dat hij oververhit is.
De kleur blauw schrikt namelijk vogels af en hierdoor wordt vogelsterfte door verstikking voorkomen. Er wordt gedacht dat vogels de blauwe netten zien als water, waardoor ze er niet in de buurt komen.
De vos, hermelijn, wezel, bunzing, steenmarter, boommarter en wolf.
De meeste vogels slapen met hun kop naar achter gedraaid en onder de veren gestoken. Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.