Kinderen en baby's van 1 tot 3 jaar mogen maximaal 3 gram zout per dag binnenkrijgen. “De nieren van baby's en kinderen kunnen nog niet veel zout aan. Als kinderen te veel zout binnenkrijgen, kunnen ze op latere leeftijd last krijgen van hun nieren.” De nieren van baby's en kinderen kunnen nog niet veel zout aan.
Vanaf 7 maanden mogen baby's een kleine hoeveelheid zout. 1 gram per dag is natuurlijk nog steeds heel weinig. Je gebruikt dit dus ook niet om het eten smaak te geven, maar je kunt je kind nu ook 'gewoon' brood geven. Daar zit namelijk een kleine hoeveelheid zout in.
De maximale hoeveelheid zout per dag ligt voor kinderen iets lager, namelijk: • 1-3 jaar: maximaal 3 gram, • 4-6 jaar: maximaal 4 gram, • 7-10 jaar: maximaal 5 gram, • boven de 10 jaar: maximaal 6 gram.
De nieren van baby's en jonge kinderen kunnen nog niet veel zout aan. Voeg daarom geen zout toe aan het eten van je baby of kind. In Nederland eet bijna 80% van de mensen te veel zout. Dit komt omdat er veel zout wordt toegevoegd aan de producten die wij dagelijks eten.
Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, kaas en eieren
Doorbak of kook deze producten altijd goed als je ze aan jonge kinderen geeft. Dat doodt namelijk de bacteriën. Rauw vlees en producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten.
Naast rauwe vis en rauw vlees zijn er namelijk nog meer dingen die je jouw kindje van 12 maanden beter niet kunt geven. Dat geldt ook voor rauwe melk en eieren. Gekookt mag wel, maar kinderen van 1 jaar mogen geen rauwe eieren eten. Ook producten met rauwe melk wordt afgeraden.
Fruit en snackgroenten zijn de beste keuze voor tussendoor. Denk bijvoorbeeld aan stukjes appel, peer, kiwi, meloen, aardbei, druif en mandarijn. Handige groenten zijn plakjes wortel, schijfjes komkommer, reepjes paprika of gehalveerde snoeptomaatjes.
6 gram zout staat bijvoorbeeld gelijk aan: 1 kant-en-klare rijstmaaltijd met currysaus en 1 kopje kant-en-klare soep. 1 tosti ham-kaas en 1 kant-en-klare pizza. 0,5 rookworst en 1 portie andijviestamppot met jus.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
Op het etiket staat hoeveel zout in het product zit. 1 gram zout is gelijk aan 0,4 gram natrium.
Ons advies is om baby's en jonge kinderen tot 4 jaar geen harde kaas te geven. Dat geldt voor plakjes van de kaasschaaf en kant-en-klare plakken voor op de boterham.
Voedsel- en smaakvoorkeuren
Pasgeboren baby's hebben echter natuurlijk een voorkeur voor zoete smaken, omdat een baby alleen melk zal drinken de eerste maanden. Alles wat bitter, zout of zuur smaakt, zal je baby nog erg vies vinden. Maar, zelfs jouw borstvoeding zal van smaak veranderen afhankelijk van wat jij eet!
Nu je kindje 1 jaar oud is, kan hij helemaal met de pot mee-eten. Hij eet drie keer per dag een maaltijd, bijvoorbeeld 's ochtends en 's middags een boterham en 's avonds een warme maaltijd. Tussendoor geef je hem twee tot maximaal vier tussendoortjes per dag.
Smeerkaas en yoghurt
En vanaf wanneer mag mijn baby kaas eten? Wel, je kan je kleintje vanaf 12 maanden beide voedingsproducten geven. Maar haal nog niet meteen de blauwe kaas of harde Gouda kaas boven voor je baby, kies liever een zachte verse kaas.
Zelfde advies als voor de eierkoek, pas vanaf 1 jaar en bij uitzondering.
Per kind is het verschillend hoeveel tussendoortjes ze mogen. Belangrijk is dat ze voldoende eten bij het ontbijt, lunch en avondeten. We adviseren om maximaal 3-5 Maisfingers per dag te geven.
De nieren van baby's en kinderen kunnen nog niet veel zout aan. Als kinderen te veel zout binnenkrijgen, kunnen ze op latere leeftijd last krijgen van hun nieren. Het advies is daarom om geen extra zout toe te voegen aan het eten van je baby of kind.
Vanaf 1 jaar kan je kindje alles mee-eten. Natuurlijk moet je het eten soms wat fijner snijden of wat beter prakken. Ook als je kind een peuter is, kun je beter niet te veel zout gebruiken. (Voor jezelf is minder zout ook goed.)
Waarom mag een baby geen yoghurt? En: gewone melk bevat veel eiwit wat nu nog te veel belasting voor die kleine baby-niertjes kan geven. Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.
Rauwe of voorverpakte gerookte zalm kun je beter nog niet geven aan baby's tot 1 jaar. Baby's zijn extra gevoelig voor de ziekmakende bacteriën die hier in kunnen zitten.
Kortom: tot 1 jaar geef je je kind zeker geen gefrituurd voedsel. Daarna kunnen een of twee patatjes niet zo veel kwaad, maar een heel bakje is dan weer geen goed idee.
Bij kinderen jonger dan 4 jaar raden we daarom af om (smeer)leverworst en paté op de boterham te geven. Voor kinderen boven de 12 jaar en volwassenen zijn (smeer)leverworst en paté weekkeuzes.