Norivellen zijn samengeperste algen. Algen zorgen voor een zuivering van het bloed en zijn dus heel gezond. Nori is rijk aan calcium, fosfor, ijzer, kalium en vitamine C.
Zijn ze gezond? In de zeewierchips zitten net zoveel calorieën en vet als in 'gewone' aardappelchips, en zelfs meer zout. Zowel zeewier- als aardappelchips zijn gefrituurd in gezonde, onverzadigde zonnebloemolie.
Saitaku Nori snack is heerlijk knapperige zeewier chips met olijfolie en zout. Lekker als tussendoortje of als snack bij de sushi.
Chef koks gebruiken het liefst nori vellen waarbij het gewicht minstens 95% uit zeewier bestaat. De beste kwaliteit nori wordt bereikt wanneer er 280 g zeewier wordt gebruikt voor 100 volledige bladen.
Wij raden aan om maximaal 2-3 keer per week zeewieren te eten en ze vóór gebruik te weken en wassen. Alleen bij nori hoeft dit niet.
Zeewier wordt beschouwd als een zeer gezonde voedingsbron, met een rijke concentratie aan mineralen, vitaminen en antioxidanten. Volgens onderzoeken eten Japanners gemiddeld ongeveer 10 tot 20 gram vers zeewier per dag. Dit komt overeen met 1-2 gram gedroogd zeewier.
Maar wat is nori precies? Het is een eetbaar zeewier dat gedroogd is en in bladen geperst. De vellen zijn dun en rafelig en hebben een donkergroene tot zelfs zwarte kleur. Het is rijk aan eiwitten en mineralen en daarom ook erg geliefd onder vega's en vegans.
Smaak nori
Zoet met een licht vlezige of olijfachtige smaak. Gerookte thee, gedroogde paddenstoel.
Nori (Porphyra, uit het Grieks voor 'paars') is zeewier met rafelige, brede, dunne bladeren die 5 tot 45 cm lang kunnen worden. Het groeit voor de kust van de Verenigde Staten, Europa, Hawaï, Filipijnen en Japan. Nori wordt geoogst in het vroege voorjaar tot aan de zomer.
Het alginaat in zeewier zorgt voor bescherming van de darmwand, waardoor de spijsvertering langzamer gaat en voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen.
Als je weinig brood eet en geen visliefhebber bent, kun je zeewier gebruiken om een tekort te voorkomen. Maar te veel zeewier is ook niet gezond, dan kun je te veel jodium binnenkrijgen. Omdat het gehalte aan jodium in zeewier nogal kan variëren, adviseert het Voedingscentrum zeewier te variëren met andere groente.
Er zijn veel verschillende soorten zeewieren en algen. Beide zijn een goede bron voor eiwitten en ijzer. Daarnaast bevatten algen ook vitamine B1 en visvetzuren en zijn zeewieren een bron van jodium, calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en vitamine B.
Sushi is een goede bron van gezonde vetten (omega 3), eiwitten en andere goede voedingsstoffen en kan zodoende passen in een verantwoord dieet. Doordat veel bestanddelen van sushi een gezonde basis voor een maaltijd vormen, is het heel eenvoudig om een gezond en verantwoord sushimenu samen te stellen.
Zeewier bevat weinig vetten en vrijwel geen koolhydraten die omgezet kunnen worden (suiker, vet). Bovendien bevatten zeewieren veel vezels waardoor je sneller een verzadigd gevoel krijgt. Het toevoegen van zeewier aan je maaltijd kan dus helpen in de strijd tegen overtollige kilo's.
Waarom sushi gezond is
Zeewier is rijk aan ijzer, kalk, jodium, vitamines en mineralen. Het bevordert bovendien een gezonde spijsvertering. In rauwe vis zitten ook veel mineralen. Daarnaast bevat vis belangrijke B-vitamines en goed verteerbaar eiwit.
Nori is de bekendste onder de zeewieren. Anders dan sushi nori is deze nori ongeroosterd. De milde, umami smaak past erg goed bij rijstgerechten, maar nori wordt in deze vorm wordt ook veel gebruikt in (miso)soepen en salades. Je kunt norivellen ook zelf licht roosteren boven een vlam.
Norivellen moeten zowel vóór als na het openen worden bewaard op een koele, droge en donkere luchtdichte plaats. Eenmaal geopend, moeten ze binnen één tot twee maanden worden gebruikt.
Allereerst betekent nori "ceremonie", "leer" en/of "riten" in het Japans. Nori is ook een afgeleide naam, bijvoorbeeld van de naam Norachiki. Nori is ook het woord voor zeewier.
Nori wordt ongeveer gemaakt zoals papier: fijngemalen zeewier-pulp wordt geschept in een platte zeef en gedroogd tot dunne vellen van zo'n 18×20 cm. Het wordt niet van één specifiek soort zeewier gemaakt maar wel van die uit één familie (Porphyra). Vandaar dat de kleur en kwaliteit nogal kan verschillen.
Het rauwe, onbehandelde, gedroogde zeewier kan men het beste aan de maaltijd toevoegen direct voordat het gegeten wordt. Rauw zeewier – in gedroogde of verse vorm – bevat de gezondste eigenschappen en behoudt het beste de actieve enzymen in het zeewier.
Leg 1 blad nori met de ruwe kant naar boven op het bamboematje. 2. Verdeel een dunne laag gekookte sushirijst gelijkmatig op het norivel en laat 7 cm aan de bovenkant vrij.
Jodium is een spoorelement dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Van nature komt jodium voor in zeevis, eieren, zuivelproducten en zeewier.
De gevolgen van te veel jodium
Bij sommigen zorgt een te veel jodium voor een overstimulering van de schildklier. Hierdoor produceert de schildklier te veel schildklierhormonen waardoor klachten als slapeloosheid, nervositeit, toename van eetlust en gewichtsverlies kunnen ontstaan. Dit noemen we hyperthyroïdisme.