– Steenpuisten gaan meestal vanzelf over; ze behoeven in principe geen behandeling. Als de steenpuist eenmaal rijp is, vermindert meestal de pijn omdat de druk van de ketel af is. Daarna geneest de huid vanzelf. Door op de puist een warm kompres te leggen wordt het rijpingsproces versnelt en daarmee de genezing.
Meestal gaat de steenpuist binnen een week open. Dan komt de pus er vanzelf uit. Daarna geneest de huid.
- Laat een steenpuist met rust. Raak het niet aan en smeer er niets op. De steenpuist moet eerst 'rijpen' tot de huid vanzelf opengaat en de pus eruit komt.
Eventueel aanwezige bacteriën kunnen via de vingers op andere plekken op het lichaam terecht komen. Smeer geen zalfjes op de steenpuist. Laat je lichaam het werk doen. De steenpuist verdwijnt vanzelf.
U moet contact opnemen met uw huisarts als: De steenpuist na enkele weken nog niet opengebroken is en erg pijn doet. Uw huid niet goed geneest. Er meerdere steenpuisten op een plek zitten.
Als je ooit een witte puist hebt geperst totdat deze barst, is het mogelijk dat niet alles uit deze puist geheel is verwijderd. Dit betekent dat diezelfde plek weer kan gaan ontsteken. De irritatie of blootgestelde bacteriën kunnen er ook voor zorgen dat er naast jouw huidige puist nog meer puistjes ontstaan.
De steenpuist kan naar binnen opengaan waarna de ontsteking alleen maar erger en groter wordt. – Is de steenpuist erg pijnlijk, heeft u koorts of wordt u ziek, dan moet soms een sneetje in de zwelling worden gemaakt om de pus eruit te laten. Hiervoor moet u naar de huisarts. Ga er niet zelf in prikken of in knijpen.
Een steenpuist is een gezwollen, met pus gevulde bult. Steenpuisten zijn groter en pijnlijker dan 'gewone puistjes', waar veel jongeren last van hebben. Steenpuisten zijn in het algemeen niet ernstig en gaan vanzelf over. Het is een veelvoorkomende kwaal waar bijna iedereen weleens last van heeft.
Nee, knijp steenpuisten nooit uit! Blijf van de steenpuist af en probeer hem nooit zelf open te maken of uit te knijpen. Wanneer je een steenpuist uitknijpt, kan hij namelijk naar binnen opengaan, waardoor de infectie juist erger kan worden. Als je de steenpuist met rust laat, zal de huid vanzelf openbarsten.
Iedereen kan zomaar een steenpuist krijgen, zowel mannen als vrouwen, en ook op iedere leeftijd. De bacterie Staphylococcus aureus komt bij veel mensen voor op de huid, vooral in de neus en in het kruis. Een steenpuist kan ontstaan als een haarzakje verstopt raakt.
Een onderhuidse pukkel is een ontsteking onder je huid en drukt dus hard tegen de huid aan. Daardoor wordt hij rood en kan hij pijnlijk aanvoelen. Onderhuidse puisten ontstaan meestal op je gezicht, rug en billen, maar kunnen ook voorkomen op andere plekken van je lichaam.
De werkelijkheid is namelijk dat tandpasta acneklachten juist kan verergeren, net zoals huismiddeltjes als citroensap, azijn en alcohol. Deze producten irriteren en beschadigen de huid en maken het bacteriën nog makkelijker om lelijke ontstekingen te veroorzaken.
Onderhuidse puistjes, ook wel cystische acne genoemd, zijn pijnlijke pukkels die onder de huid liggen en nooit helemaal uitkomen. Om onderhuidse puistjes te behandelen, zou je onder meer benzoylperoxide en een koud kompres kunnen proberen. Heel belangrijk: probeer de onderhuidse pukkel niet zelf uit te knijpen.
Zeezout werkt perfect om puisten te laten uitdrogen, tevens doodt het bacteriën. Wil jij dit op je huid smeren? Pak dan een eetlepel zout en meng het met twee eetlepels water. Vervolgens is het de bedoeling dat je dit aanbrengt met een wattenstaafje en dat je dit goed laat intrekken.
Sudocrem kan acnevlekjes genezen en de huid kalmeren. Dit komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol die in Sudocrem zit verwerkt. Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water.
Kan vaseline helpen tegen puisten? Nee, vaseline is niet effectief in het voorkomen of behandelen van puisten. In feite kan het soms zelfs bijdragen aan het ontstaan van puisten. Petroleum jelly is niet-comedogeen, wat betekent dat het niet de poriën verstopt.
Het haarzakje raakt gevuld met dode huidcellen en talg, vervolgens scheurt het haarzakje en stromen witte bloedcellen naar binnen. Dit zorgt voor de ontsteking. Kenmerkend voor papels is dat de ontsteking in eerste instantie niet gevuld is met pus, wat bij andere vormen van puistjes wel het geval is.
De rijping van een steenpuist kan versneld worden door een warm kompres (bijvoorbeeld een in warm water gedrenkte schone doek of pluk verbandwatten) op het ontstoken gebied te leggen, dit werkt bovendien pijnstillend. Was je handen regelmatig met water en zeep. Draag liever geen knellende of schurende kleding.
De werkzame stof in Daro Trekzalf is Bulfobituminose-Ammonium, dit maakt de hoornlaag van de huid zacht, waardoor een ontsteking letterlijk uit de huid 'getrokken' wordt. Tevens heeft het een licht antiseptische werking. Deze eigenschappen ondersteunen de doorbraak van ontstekingen zoals puisten.
Besmetting kan optreden na kontact met de pus die uit de steenpuist loopt. Het afdekken van de puist in het zwembad is geen oplossing (laat los in het water). In het water is er geen besmettingsgevaar. Tijdens de fase waarbij de puist pus verliest, raden wij het zwemmen af.
De plaats waar de puistjes zich bevinden kunnen je al iets vertellen. Natuurlijk is dit niet bij iedereen het geval maar dit is wel een goede leidraad. Kin en in de hals: Deze zone van je gezicht wordt gelinkt aan je hormonen, dus ben je ongesteld of gestrest, dan zou je kin onder de puistjes kunnen zitten.
Wat is een pustel? Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Prik het puistje schuin aan (níet verticaal)
Prik het puistje schuin aan. Dus niet het naaldje recht of verticaal in het witte puntje steken. Anders druk je als het ware de pus en het talg alleen maar verder naar binnen.
Het best werkt een gel met benzoylperoxide. Dat schilfert de huid af en remt de ontstekingsverschijnselen. Bovendien remt het de groei van de bacteriën die de ontstekingen veroorzaken. Reken erop dat je puistjes niet heel snel verdwijnen als je benzoylperoxide gaat gebruiken.