Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Honing bederft niet snel door hoog suikergehalte. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
Pure honing mag niet oplossen in water
Doe dan een lepeltje met wat honing in een glas warm water. Lost het direct op dan heb je te maken met honing die is vermengd met suikerstroop. Blijft het aan de lepel hangen en moet je er je best voor doen om het op te lossen, dan is het hoogstwaarschijnlijk honing.
Bovendien is honing vrij zuur met een pH-waarde tussen de 3 en 4,5 (7 is neutraal). In zo'n zure omgeving kunnen bacteriën en schimmels gewoon niet lang overleven. Voor de houdbaarheid moet honing in een goed afgesloten pot bewaard worden.
Elke soort honing wordt na verloop van tijd hard. Dit wordt ook wel kristaliseren of versuikeren genoemd. Misschien denk je dat de honing dan aan het bederven is, maar dat is niet zo. Het is juist een teken dat de honing van goede kwaliteit is en niet is gepasteuriseerd of verwarmd.
Gistende honing is niet meer geschikt voor consumptie. Ook niet om er mede van te bereiden. Hij kan hooguit nog aangewend worden als voedsel voor de bijen. Maar dan moeten we de gistende honing 2 tot 3 minuten opwarmen tot 70°C om alle gistcellen te doden.
Gelukkig kunt u gekristalliseerde honing wel nog steeds gebruiken nadat u het opnieuw vloeibaar heeft gemaakt. De beste manier om dit te doen is door de honing met verpakking en al (wel zonder deksel) in een pan warm (niet kokend) water te zetten. Zo kan de honing geleidelijk aan opwarmen, zonder dat het te heet wordt.
Hoe lang kan ik honing bewaren? Eigenlijk bederft honing niet. Wel kleurt honing in de loop van de tijd donkerder. Wij geven onze honing een houdbaarheidsdatum mee van 2 jaar vanaf het moment van verwerking/ etikettering.
Best bij een constante temperatuur van 10 tot 12°C. Vermijd altijd direct contact met zonlicht of neonlicht. In een goed afgesloten pot. Door zijn suikergehalte neemt honing water en luchtjes op, wat de smaak kan beïnvloeden.
Bij de rijping van honing wordt de sacharose uit de nectar grotendeels in glucose en fructose omgezet. Bij het indampen worden de sappen zuurder, en tegelijk zoeter, wat het bederf tegengaat.
Je kan ze herkennen aan de grote transparante tonnen die op ooghoogte staan. De honing is rauw en onbewerkt waardoor alle belangrijke voedingswaarden in de honing bewaard blijven.
De kleur van de honing kan wat zeggen over hoe de honing smaakt. Zo is lichte en heldere honing vaak zacht van smaak en is honing met donkere kleur weer meer scherp van smaak. De kleur van honing is een belangrijk hulpmiddel in het uitzoeken van een honingsoort.
Er wordt vaak gedacht dat honing gezonder is dan suiker. Maar is dat wel zo? Net zoals alle andere suikersoorten bevat honing een combinatie van fructose en glucose – feitelijk is honing dus een gewoon een veredelde suiker. Daarom is ons advies ook om niet te veel honing te consumeren.
Toch is honing zelf in principe onbeperkt houdbaar. Dat wil zeggen: je kunt de honing gewoon eten, je wordt er niet ziek van en het is ook zeker niet slecht voor je. Er is zelfs honing gevonden in het graf van een farao. Gemiddeld genomen kun je honing 2 jaar bewaren.
Ongeopende Honing kan op een droge, koele plaats langer dan 1 jaar bewaard worden, mits de deksel van de pot niet bol staat. Geopende Honing kan tot 1 jaar op een koele plaats bewaard worden.
Als je honing verhit gaan de de meeste enzymen naar de knoppen en ontstaat er hydroxymethylfurfural (HMF). Bij grotere hoeveelheden is die zelfs giftig voor bijen.
Hoe koeler de plek waar je je honing bewaart, hoe sneller hij gaat kristalliseren. De koelkast is dus sowieso not done. Honing kan ook gaan kristalliseren door temperatuurschommelingen, en dus valt de vensterbank ook af. De allerbeste plek is uiteindelijk je voorraadkastje.
Wanneer je natuurlijke honing hebt gekocht, dan kun je er namelijk van uitgaan dat de honing onbeperkt houdbaar is. Het maakt daarbij niet uit welk soort natuurlijke honing je hebt gekocht. Dat honing niet kan bederven komt doordat de bijen middels ventilatie het water in de honing terugbrengt tot minder dan 20%.
De honing ruikt zowel bloemig als kruidig maar is niet zo zoet als bijvoorbeeld klaver- of acaciahoning.
Iedere dag een eetlepel honing verbetert je kortetermijngeheugen, zo blijkt uit een onderzoek onder 102 gezonde vrouwen. De vrouwen die iedere dag een lepel honing aten konden meer woordjes onthouden tijdens de korte termijn tests.
Daarnaast zitten er in honing verschillende vitaminen en mineralen. Deze hoeveelheden zijn alleen zo ontzettend klein dat ze geen positieve effecten op onze gezondheid hebben. Met honing krijg je dus gewoon een vorm van suiker binnen. Het beste is daarom om je thee zonder honing of suiker te drinken.
Mag je honing opwarmen? Ja, maar als het boven de 40-45°C verwarmd wordt, worden de kenmerkende enzymen vernietigd en gaan vele van de goede kwaliteiten verloren.
De reden van kristallisatie van honing is het overschrijden van het oplossend vermogen van de honing: de glucose kan niet meer opgelost blijven en gaat kristallen vormen. Gekristalliseerde honing die voor consumptie te hard is geworden kan middels verhitting weer vloeibaar worden gemaakt.
Honing trekt vocht aan waardoor het versuikeringsproces sneller van start gaat. Draai daarom altijd de deksel goed en stevig vast. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de honing op een donkere, droge opbergplek bewaard waar de temperatuur constant is. Hierdoor zal de honing minder snel versuikeren.