4.
In de Griekse mythologie is Aphrodite de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. De Romeinen noemden haar Venus. In de beeldende kunst wordt ze vaak vergezeld door haar hulpje Eros, wiens liefdespijlen onweerstaanbaar zijn. Aphrodite was de dochter van oppergod Zeus en Dione.
Jupiter en Venus zijn twee planeten in ons zonnestelsel die miljoenen kilometers uit elkaar staan. Venus is een binnenplaneet en Jupiter een buitenplaneet. Venus is qua grootte vergelijkbaar met de aarde. Jupiter is ongeveer tien keer zo groot als Venus, maar staat ook tien keer zo ver weg.
Hera was als vrouw van Zeus ook een machtig heerseres over de lucht en de atmosfeer. Zij kon het, net zoals haar echtgenoot, laten donderen en bliksemen. Hera wordt vaak afgebeeld in haar strijd om de titel 'de mooiste godin' (het oordeel van Paris). Zij verloor echter van de godin Aphrodite.
Jupiter is de god van de hemel en het onweer. Hij wordt vaak afgebeeld met een scepter of zijn bekende bliksemschicht(gemaakt door zijn zoon Vulcanus).
Ganymedes, de grootste maan van Jupiter is zelfs groter dan de planeet Mercurius. Het is nog niet zeker of alle nieuw maantjes van Jupiter een eigen naam krijgen. Jupiter staat dus bovenaan met 92, de nummer twee is Saturnus met 70 manen. Daarna volgen Uranus en Neptunus met 27 en 14 manen.
Jupiter was de oppergod van de Romeinen en daarnaast ook de god van het weer. Ver- der was hij heerser van de aarde en van de lucht.
Hera was zeer jaloers en trachtte op allerlei manieren Zeus van zijn amoureuze escapades te weerhouden, maar vaak tevergeefs: hij had ten minste negen relaties met godinnen en veertien met sterfelijke vrouwen uit de mensen. Hij verwekte bij hen tientallen kinderen.
Net zoals de oppergodin, stond ook Freya voor vruchtbaarheid. Daarnaast was ze de godin van de passie en de liefde. Niet voor niets stond Freya bekend als de mooiste van alle Noordse godinnen. In de sagen gold Freya echter niet alleen als een begeerlijke vrouw, maar ook als een gastvrouw van de doden.
Zeus en Hera hadden drie kinderen samen: Ares, Eris en Hephaestus; Zeus was echter niet trouw aan Hera. Hij draagt ook kinderen met een aantal andere vrouwen. De bekendste van deze kinderen zijn: Apollo, Artemis, Athena, Dionysus, Persephone, Perseus, Helen van Troy, Hermes, Heracles, Minos en de Muses.
) is in de westerse astrologie de heerser van Boogschutter en de traditionele heerser van Vissen vóór de ontdekking van Neptunus. Het symbool voor Jupiter lijkt een gestileerd cijfer 4, en doet denken aan een soort bliksemflits. Het is ook het symbool voor tin in de alchemie.
Jupiter. Jupiter is vernoemd naar de Romeinse god Jupiter en de grootste planeet van ons zonnestelsel.
Aan het oppervlak van Jupiter is de temperatuur zo'n -110 graden Celsius. Bovendien is Jupiter een gasreus waardoor de kenmerken van de planeet heel anders zijn dan die van de aarde.
Gedurende haar gevangenschap wordt echter Danaë bevrucht door de oppergod Zeus, die in de gedaante van een gouden regen door het tralievenster de toren binnendringt. Er wordt een jongen geboren: Perseus.
De oppergod Zeus (Jupiter bij de Romeinen) was een zoon van de Titanen (reuzen) Kronos en Rheia. Omdat aan Kronos was voorspeld dat één van zijn kinderen hem van zijn heerschappij zou beroven, verslond hij hen na hun geboorte.
Uit metingen van een ruimtesonde blijkt dat Titan een oceaan van vloeibaar water onder de ijskorst heeft. Titan is de zesde en grootste maan van Saturnus en is vernoemd naar de Titanen, de vijanden van de Griekse goden.
Zijn vrouw heet Frigg. Onder andere de bekende god van de donder Thor (Donar), en Baldr en Hodr die in veel verhalen voorkomen. De naam van de dag 'woensdag' komt van de West-Europese naam voor Odin, Wodan.
Het dier heeft een spuitje gekregen en is ingeslapen. Volgens deskundigen kreeg het dier te veel aandacht en ontstonden er onveilige situaties. Mensen kwamen te dichtbij waardoor ze gevaar liepen om aangevallen te worden. Deskundigen hadden al gewaarschuwd dat iedereen Freya met rust moest laten.
is een god - zo men hem al een god mag noemen - met vele facetten. Hij is de zoon van een reus en, naar de naam te oordelen, van een Asin, en hij treedt in enkele teksten op als één van een drietal goden dat in de oertijd door de wereld trekt. In andere verhalen is hij de gezel van Thor.
Hij was de zoon van Cronus en Rhea en werd geboren in de Diktaeische grot op Kreta. Hij versloeg de Titanen en stootte Cronus van de troon. Hij woonde op de berg Olympos in Thessalië. Hij was gehuwd met Hera en zijn lievelingsdochter was Athene, die uit zijn hoofd werd geboren.
Kinderen die Zeus met Hera heeft gekregen zijn Hebe, Hephaistos, Eileithyia en Ares. De god Zeus heet bij de Romeinen "Jupiter", bij de Noormannen (ook wel Vikingen) "Thor" en bij de Germanen "Odin". Vroeger hielden de oude Grieken speciale sportwedstrijden in Olympia ter ere Zeus.
Poseidon was getrouwd met de waternimf Amphitrite. Uit hun huwelijk werd onder anderen Triton geboren. Poseidon had ook vele buitenechtelijke kinderen. Poseidon is de god van de zeeën en de wateren, maar ook van de paarden en de aardbevingen.
De kleuren van de acht planeten in ons zonnestelsel zijn al langer bekend: Mercurius is grijs, Venus is beige, de aarde is blauw, Mars is rood, Jupiter is oranje-wit, Saturnus is geel en Uranus en Neptunus zijn blauw. De kleur wordt bepaald door de samenstelling van het oppervlak en de atmosfeer.
Toen Jupiter volwassen was, gaf hij zijn vader een braakmiddel, waardoor de vijf kinderen weer uitgebraakt werden. Jupiter en zijn vijf broers en zussen – Neptunus, Pluto, Vesta, Ceres en Juno – versloegen hun vader en verdeelden het heelal onder hen, met Jupiter als oppergod.
Jupiter vervult een belangrijke functie binnen het zonnestelsel. Doordat hij zwaarder is dan alle andere planeten tezamen is hij een belangrijke component van het massa-evenwicht van het zonnestelsel.