Zonder groente en fruit ben je vatbaarder voor klachten zoals constipatie en ontstekingen. Samen met de vitaminen en mineralen in groente zorgen de vezels ervoor dat je darmkanaal goed blijft. Een tekort aan vitamine A is een grote oorzaak van blindheid.
Effect. Volgens diëtist Georgie Fear, medeoprichter van One by One Nutrition, kan het te weinig eten van groente op de lange termijn flink wat gevolgen hebben. Zo zou je op den duur een verhoogd risico kunnen hebben op kanker, hart- en vaatziektes, diabetes en blindheid.
We weten allemaal dat we veel groenten en fruit moeten eten, maar lang niet iedereen komt eraan. Het is door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen om minstens 400 gram groenten en fruit per dag te eten. Als je dit niet redt, kunnen de gevolgen behoorlijk groot zijn!
Cijfers van het RIVM zijn nog minder rooskleurig, zij komen op gemiddeld 131 gram groente per dag. Maar 16% van alle Nederlanders eet elke dag z'n bordje groente netjes leeg, die komt aan de aanbevolen 200 gram per dag.
Groenten zijn een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Onderzoek toont aan dat groenten een positief effect hebben op je gezondheid.
"Groenten en fruit kunnen elkaar niet vervangen," zegt Patricia Schutte van het Voedingscentrum. "Ze bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen.
Wat zijn vergeten groenten? Een goede definitie van vergeten groenten is er niet. Over het algemeen wordt er gedacht aan onder meer rapen, knollen en kolen. Voorbeelden van vergeten groenten zijn pastinaak, schorseneren, aardpeer, meiraap, raapstelen, koolrabi, koolraap en postelein.
Het dagelijks consumeren van voldoende (lees: de dagelijks aanbevolen hoeveelheid) groenten en fruit eten vermindert het risico op ziekten, zoals hart- en vaataandoeningen. Ook verlaag je dan het risico op het ontstaan van bepaalde kankersoorten.
Je hebt ook gezonde vetten,eiwitten enz nodig. Een mens kan niet leven van alleen groente en fruit.
Tomaten worden meestal als groenten beschouwd terwijl ze plantkundige bekeken duidelijk vruchten zijn. Andere uitzonderingen zijn paprika's, doperwten, komkommers, aubergines en maïskorrels. Ondanks het feit dat zij anatomisch vruchten zijn, noemen we ze toch groenten.
Een fruitariër eet alleen maar van de delen van planten die niet beschadigd of dood gaan door het 'plukken'. Dus wél: fruit, komkommers, tomaten, avocado's, noten, zaden, mais en zelfs rijst. Maar niet de wortels, stengels of bladgroenten.
De woorden vruchteneter, fruiteter en fructivoor zijn wel in de woordenboeken opgenomen. Ze worden gewoonlijk gebruikt om dieren aan te duiden. Vruchteneter en fruiteter zijn ook bruikbaar voor iemand die (graag of veel) fruit eet, zoals in 'Vic is niet echt een fruiteter'.
Wat is een flexitariër? Je bent een 'flexitariër' als je minstens één dag per week geen vlees, vis of vleeswaren eet. Flexitariërs eten dus vooral groenten, peulvruchten, fruit, noten en granen. Een enkele keer in de week staat er vlees of vis op het menu.
Het Nederlandse Voedingscentrum raadt aan om minimaal 250 gram groenten per dag te eten en twee stuks fruit.
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om minstens 300 g groenten per dag te eten of minstens 400 g groenten inclusief peulvruchten. Je varieert daarbij best in soorten groenten. Op die manier krijg je een brede waaier aan voedingsstoffen binnen.
Eten combineren: de regel
De hoofdregel die iedereen zou moeten onthouden is; combineer geen fruit met koolhydraten (zetmeel). We doen het zo vaak. Bananen in ons ontbijt, bosbessen door onze gezonde muffins maar het is niet de goede manier. Fruit verteerd het snelst.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Groente levert belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen en voedingsvezels. In groente zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. In groente zitten daarnaast veel bioactieve stoffen, zoals carotenoïden.
Bepaalde groenten: zoals broccoli, bloemkool, spruiten, boerenkool en kool bevatten bepaalde fytonutriënten, zoals indole-3-carbinol (I3C) die erbij helpen bepaalde xeno- oestrogenen, die voor opslag van buikvet zorgen, tegen te gaan.
Het is een gezonde en caloriearme groente. Tijdens het dieet is het toegestaan om onbeperkt komkommers te eten.