Het is van belang je hond goed af te drogen en regelmatig te verzorgen met een goede hondenshampoo. Begin vanaf jongs af aan met het wassen van je puppy. Dit voorkomt dat bacteriën en gisten kunnen zorgen voor een onfrisse hondenvacht of kunnen uitmonden in een huidinfectie.
Een stinkende vacht
Als de vacht van honden te lang nat blijft, gaat dit stinken. Dit is een van de meest voorkomende vervelende luchtjes bij honden. Gelukkig is dit ook het makkelijkst tegen te gaan: droog uw hond goed af nadat deze buiten in water is geweest en was de hond regelmatig met hondenshampoo.
Honden gebruiken hun neus van nature veel, het is niet zo vreemd dat honden constant veel snuffelen als ze binnen of buiten zijn. Het is natuurlijk gedrag en honden raken gefrustreerd en gestrest wanneer zij niet mogen snuffelen. Snuffelen en geur achterlaten is een soort sociaal media voor honden.
Strooi een laagje waspoeder of baksoda over het tapijt (wel even de hond uit de kamer houden). Laat het een paar uur intrekken en zuig het vervolgens op met de stofzuiger. Je tapijt ruikt nu weer fris! Herhaal dit maandelijks.
Laat ons stellen dat dit de algemene richtlijn is van hoe vaak een hond gewassen moet worden: Voor honden met lang of krullend haar: 1 x per maand. Voor honden met kort haar: 1 x per 2 maand of 1 x per 4 maand. En natuurlijk ook elke keer als je hond echt heel vuil is of stinkt.
Een goede hondenshampoo is echt een vereisten. Shampoo voor de mensenhuid heeft een totaal andere zuurgraad en zal de huid van de hond veel sneller aantasten. Ook kan hierdoor een allergie optreden. Was je hond dus nooit met normale shampoo.
Mag je een hond wassen met azijn? Je mag een hond wassen met azijn als je die voldoende verdunt. Pure azijn is zoals je weet erg zuur en kan de huid van je hond irriteren. Verdun dus een kopje witte natuurazijn in 10 liter water om je hond extra fris te doen ruiken en zijn vacht te laten glanzen.
1. Natte hond. Wanneer je door de regen hebt gelopen met je hond, of wanneer je hond vol enthousiasme in de sloot springt, dan kan je last krijgen van die welbekende natte hondenlucht. Om dit te voorkomen droog je je hond zo snel mogelijk af.
Veel volwassen honden kunnen lang genoeg de behoefte ophouden (hoewel je moet afvragen of je dit bij je hond aan wil doen). Uitslapen zorgt er ook voor dat de hond op een later tijdstip zijn eten krijgt.
Een hond komt graag bij je liggen op bed of de bank, dit komt omdat ze veiligheid zoeken, niet omdat ze de leiding willen overnemen. Gaat een hond bovenop je liggen, dan hoef je je daar geen zorgen om te maken, dit is geen dominantie maar genegenheid.
Heb je een hond die graag onder de deken slaapt? Het kan betekenen dat je huisdier liever onder de deken slaapt omdat het koud is en het lekker behaaglijk en knus aanvoelt onder een deken. Maar het kan ook betekenen dat hij zich wil afschermen van de buitenwereld.
Was de hondenmand om de 2 weken met de hand, in lauw water. Dat is goed voor het milieu én voor je hondenmand of -kussen. Gebruik liefst een mild wasmiddel zonder parfum en vermijd wasverzachter.
Terwijl je als mens weet dat het not done is om je neus in het kruis van iemand te drukken, weten honden dat natuurlijk niet. Ze gebruiken zelf hun neus vaak om andere honden te begroeten en te besnuffelen. Daarom snuffelt een hond soms zo snel met zijn neus aan je kruis dat je te langzaam bent om hem te weren.
Je hond geeft je kusjes
Dit doet je hond als een teken van vriendschap, affectie en liefde. Als je hond je kusjes geeft, denk dan maar dat hij zegt: “Je bent mijn beste vriend, ik hou van jou, ik wil aandacht en contact…” Honden likken hun soortgenoten ook vaak als teken van onderdanigheid.
Kies een geschikte plek
Een hoekje van de kamer is vaak een goede keuze, zodat hij zich kan terugtrekken maar toch overzicht kan houden. Zorg ook voor een plek uit de zon, niet naast de verwarming (tenzij u een oude en kouwelijke hond heeft, deze vinden een warm plekje vaak wel prettig) en niet op de tocht.
Je kunt je hond letterlijk begrenzen met bijvoorbeeld een lange lijn of een hekje. Zo kun je je hond achter een hekje plaatsen als er bezoek komt, zodat hij simpelweg niet bij het bezoek kan komen. Met de lange lijn kun je een hond die najaagt tegenhouden. Dus stel dat je pup in een tafelpoot hangt.
Azijn en zuiveringszout staan erom bekend dat ze geurtjes neutraliseren. Hiermee maak je zelf een handig middeltje: Doe wat azijn in een sprayflacon en voeg er 10 druppels van je favoriete etherische olie aan toe. Een alternatief is om 55 gram zuiveringszout in de flacon te doen en aan te vullen met water.
Op de vraag of je hond er zelf iets aan heeft, is het antwoord dus 'niet echt'. Meer zelfs: honden hebben een hypergevoelige speurneus, ze ruiken tot veertig keer beter dan wij! Je kan dus maar beter opletten met het vernevelen van al te sterke geurtjes in de buurt van je hond.
Kan je een hond met Dreft wassen? Nee, dit moet je nooit doen. Je hond wassen met afwasmiddel kan zorgen voor jeuk, irritatie, rode huid en wondjes. Was je hond altijd met hondenshampoo.
Moet ik mijn hond wassen? Een hond met een gezonde huid en vacht hoeft u niet te wassen. Maar een hond met een huidziekte kan juist veel baat hebben bij een goede shampoobehandeling. De voordelen zijn duidelijk; wassen richt zich direct en uitsluitend op de huid, er zijn nauwelijks bijwerkingen en het is goedkoop.
U kunt uw hond of kat wassen met vlooienshampoo. Deze speciale shampoo doodt de beestjes en zorgt ervoor dat eitjes en larven afsterven.
Hoewel u zelf een warm bad misschien op prijs stelt, moet u uw hond altijd alleen met lauw water baden. Gebruik alleen hondenshampoo en was uw viervoeter nooit met uw eigen douchegel of shampoo.
2. Watertemperatuur: de meeste honden vinden een lauwwarm water het fijnst. Dit is ongeveer een temperatuur van 20 à 25 graden. 3.