Daarnaast bevatten hout assen veel spoorelementen die planten goed kunnen gebruiken. Maar let op ! Hout assen kunnen gebruikt worden rechtstreeks in de tuin maar met mate. Je kunt het licht uitstrooien over je vruchtgewassen-, wortelgewassen-, koolgewassen- en bladgewassenbedden.
De kalium in houtas is volledig in water oplosbaar en is dus snel opneembaar voor de plant, maar spoelt ook weer snel uit. Vandaar droog bewaren en pas strooien tijdens de groeiperiode van jouw planten. Houtas is sterk geconcentreerd dus zeker niet in grote hoeveelheden toe te dienen.
As van verbrand hout is vaak goed voor de tuin. Het materiaal vormt namelijk een rijke bron van kalk, kalium en sporenelementen.
Bij het verbranden van zuiver hout verbrandt de organische stof en blijven opneembare mineralen over. Hier kunnen de groenten of het fruit in uw moestuin goed van groeien. Ook veel planten blijven gezond dankzij houtas. Verzamel vanaf nu de as van uw houtkachel, zodat u in het voorjaar uw tuin kan verrijken.
De as van goed verbrand en vooral schoon hout is prima te gebruiken als meststof in je (moes) tuin. Je kunt hiervoor de as uit je open haard, de kachel maar ook de barbecue gebruiken.
Aardbeien; Gebruik veel houtas en zaagsel tussen de planten. Strooi nog meer zaagsel onder de vruchten tegen rot. Als u planten zet eerst komposteren.
As werkt wel veel sneller tegen mos dan kalk, na twee weken kun je al verkleuringen zien in het mos. Je kunt de as gedurende de hele winter uitstrooien. Let erop dat je dit niet doet als het vriest, want als je loopt op bevroren gras, krijg je lelijke plekken in je gazon.
Voedingsstof voor gras
Mocht je een stukje gazon hebben, kan je daar as prima inzetten. Je ziet vaak dat kalk gebruikt wordt om je grasveld te bemesten elk jaar. Houtas is een prima vervanger en is daarbij veel rijker aan mineralen dan kalk.
As verwijderen uit de kachel
U schept de as in een (afsluitbare) metalen emmer. Dit doet u omdat as zeer goed isoleert; soms vindt u na meerdere dagen nog gloeiende deeltjes. Gooi de as pas weg als u zeker weet dat er geen gloeiende deeltjes meer in zitten.
Het gaat vooral om de filters van sigaretten. Hierin zitten plastic deeltjes die lang in de natuur blijven liggen. En er zitten ook giftige stoffen in, zoals nicotine en teer. Planten en dieren kunnen daar zelfs aan doodgaan.
In principe zijn er geen planten die echt fan zijn van de centrale verwarming, maar cactussen en vetplanten kunnen er best goed tegen. Die hoef je dus niet een hele speciale behandeling te geven in het najaar of de winter.
In de moestuin
Assen hebben een zeer gunstig effect op bloeiende groenten, vruchtgroenten en wortelgroenten. Strooi uw assen in het voorjaar tussen de groenten en stimuleer zo hun ontwikkeling. Hierbij zal uw oogst aanzienlijk verbeteren.
Alleen planten, struiken en bomen die van een zure grond houden knappen op van koffiedik. Strooi dus koffiedik bij de wortels van zuur minnende planten als heide, blauwe hortensia, magnolia, rhododendron, blauwe bes, kaaps viooltje, lelietje van dalen en coniferen.
Koffiedik als plantenvoeding in de tuin
Koffiedik is daarom zeer waardevol om uw tuin mee te bemesten. Vanwege de licht zurige eigenschappen zijn zuurminnende planten als rododendrons, camelia's en hortensia's extra dol op een dosis koffie. Maar ook bijvoorbeeld uw moestuinplanten hebben er baat bij.
Gooi koffiedik niet weg
Misschien gooi je deze automatisch bij het groene afval, maar eigenlijk is dat zonde. Koffiedik is namelijk rijk aan waardevolle stoffen zoals stikstof, kalium, koper en fosfor. Dit maakt het een uitstekende bron voor de bodemstructuur van de tuin.
De as bevat grote hoeveelheden kalium, fosfor en calcium. Hierin zit de sterkte van houtas, het is een échte meststof, maar ook meteen de zwakte! In een bodem die al een neutrale of hogere pH heeft, kunt u geen houtas gebruiken. De pH zou te sterk verhogen met kwalijke gevolgen van dien.
Gebruik ongeveer 100 gram per M2. Voordeel van toevoegen aan het gietwater is dat het snel wordt opgelost en doseerbaar is. Giet de houtas alleen op de grond en niet op de planten om verbranding van het blad door de zon te voorkomen. Je kan dit het beste doen vóór een regenbui zodat de houtas kan inregenen.
De uitstoot van fijnstof (PM2. 5) is juist daardoor nu al gedaald met bijna 40% van 6,6 naar 4,1 kiloton. Dit is de schoonst stokende productie kachel ooit. De HETA SL8 heeft een uitstoot van minder dan 3mg fijnstof en dat is 13x lager dan de nieuwe norm die in 2020 is ingevoerd.
Mos houdt niet van licht en zon en zal zich het beste ontwikkelen op vochtige, schaduwrijke plaatsen. Daarom kammen we de grasperken uit en verluchten wij de bodem. Zo wordt er plaats gemaakt voor de meststoffen en voor nieuwe grassprietjes. Verluchten van het grasperk gaat de verdichting van de bodem tegen.
Mossen zijn trouwens best nuttig. Ze beschermen de bodem tegen erosie, houden vocht en humus vast. Daardoor ontstaat een microklimaat voor het ontkieming van zaden en sporen in de natuur. Ook bieden ze een uitstekend milieu voor insecten.
Bladeren, zaagsel en as
Voeg grasmaaisel en bladeren van kastanje, es, esdoorn, vlier, els, linde, wilg en magnolia alleen in kleine hoeveelheden toe. Dat geldt ook voor stro, zaagsel en houtas. Omdat dit zo droog is, moet je er niet te veel van in het compostvat gooien en het goed mengen met ander materiaal.
Aardbeien zijn sterke planten. Het best groeien ze in humusrijke, vruchtbare grond die niet te droog en in de winter ook zeker niet te nat is. Bemest in het voorjaar met een gemengde organische meststof, eventueel aangevuld met wat kalium. Gebruik bijvoorbeeld meststof voor groenten en fruit.
alleen as gebruiken van onbewerkt hout en laat de briketten voor wat ze zijn. Briketten bevatten giftige stoffen voor sier en moestuin. Niet gebruiken dus.