Op dit moment mogen in de blauwe PMD-zak enkel Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons.
PMD staat voor Plastic, Metaal en Drankkartons. Als u twijfelt of het in de PMD-zak mag, zijn er twee belangrijke vragen die u zichzelf moet stellen: - Is het verpakkingsafval? - Is het van plastic, metaal of een drankkarton? Als u beide vragen met 'ja' kunt beantwoorden dan mag het in de groene PMD-zak.
Plastic verpakkingsafval, metalen ver- pakkingen en kartonnen drinkpakken horen van- af nu thuis in de grijze PMD-container met oranje deksel, of in de ondergrondse plastic-verzamel- containers. Hoe minder restafval je daarmee overhoudt, hoe goedkoper je straks uit bent.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak.
Spuitbussen: bij restafval
Spuitbussen (deodorant, slagroom) mogen in de meeste gemeentes niet in de zak voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken, maar kunnen bij het restafval.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Je mag dus niet zomaar alles van plastic of metaal in een pmd-container gooien. Globaal geldt: het moet een verpakking zijn van voeding of cosmetica. Zo mag je eetbakjes van bijvoorbeeld lasagne bij het pmd gooien, maar ook slagroombussen of spuitbussen haarlak.
Overig afval zoals piepschuim, vervuilde piepschuim verpakkingen zoals vleesschaaltjes, doordrukstrips, koffiecups, flessen van schadelijke stoffen zoals wasbenzine en gootsteenontstopper, medisch afval, landbouwplastic, vijverfolie en worteldoek horen niet thuis in deze afvalstromen.
Per ophaalbeurt mag u max. 8 pmd-zakken buitenzetten.
Welke verpakkingen geef je aan bij Fost Plus? Je dient elk jaar een aangifte in bij Fost Plus voor alle huishoudelijke verpakkingen die je bedrijf op de markt brengt. Je geeft zowel je eenmalige als je herbruikbare verpakkingen aan. Voor bedrijfsmatige verpakkingen moet je aansluiten bij Valipac.
Aluminiumfolie wordt gemaakt van hoogwaardig aluminium en additieven. Het is 100% recyclebaar en moet indien mogelijk naar een recyclingcentrum worden gebracht. Je gooit aluminiumfolie dus het best weg bij het PMD-afval.
Grote hoeveelheden aardewerk mogen in de bak met puin op de milieustraat. Als het servies of aardewerk in scherven is gevallen, verpak scherpe scherven dan in bijvoorbeeld een krantenpagina, zodat de vuilophalers zich er niet aan verwonden. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Dit geldt ook voor bierdoppen en schroefdoppen van wijnflessen: die mogen bij het restafval. Na de afvalverbranding worden ze met magneten uit het afval gehaald voor recycling. Een grotere losse deksel van metaal mag bij de gescheiden inzameling van plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd).
Je oude transparante foliezakken mag je gebruiken als pmd-zak. De overgangsperiode loopt tot end 2021. Heb je nog veel foliezakken, gebruik dan eerst je foliezakken als pmd-zak.
Schaaltjes en bakjes in piepschuim horen bij het restafval en niet in de P+MD-zak. Piepschuim heeft immers een heel andere samenstelling dan de meeste types plastic.
Vervuilde piepschuim verpakkingen zoals vleesschaaltjes horen bij het restafval. Ook kleine stukken piepschuim die in je vuilniszak passen kunnen bij het restafval. Piepschuim hoort nooit bij de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval.
Als je aluminiumfolie (ook wel 'zilverpapier' genoemd) wilt recyclen, dan kun je het folie het beste in de PMD-zak weggooien. PMD staat voor Plastic, Metalen verpakkingen en Drinkpakken, en aluminiumfolie valt natuurlijk in de tweede categorie.
Chipsbus ('Pringles') is restafval, want het is geen plastic en gemaakt van gemengd materiaal (karton en folie).
Is er geen inzamelpunt in de buurt? Dan kun je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.