De DigiD helpdesk is op werkdagen van 8.00 tot 22.00 uur te bereiken op 088 123 65 55.
Telefoon. Bel: +31 88 123 65 55 (lokaal tarief). Op werkdagen van 8.00 tot 22.00 uur. Op zaterdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur.
Een shortcode is een gespecialiseerd telefoonnummer van vijf tot zes cijfers dat wordt gebruikt in eenrichtings SMS- en MMS-berichten.
Met de DigiD sms-controle logt u niet meer in met alleen uw gebruikersnaam en wachtwoord. U ontvangt ook een sms-code op uw telefoon. Deze vult u in als extra controle. U kunt de DigiD sms-controle ook gebruiken vanuit het buitenland.
Sms sturen
Via sms stuurt u een tekstbericht naar iemand van wie u het telefoonnummer hebt. Dit staat in de contactenlijst of u typt het 06-nummer van de ontvanger. Sms'jes worden verzonden en ontvangen via het netwerk van de providers.
Vanaf 1 oktober 2022 is het niet meer mogelijk om bij de Belastingdienst in te loggen met alleen een DigiD gebruikersnaam en wachtwoord. Vanaf dat moment kan iedereen alleen nog inloggen met de DigiD app of de sms-controle.
Tekenen dat je bent gehackt kunnen zijn dat je geen toegang meer hebt tot je apparaat of bestanden, het opduiken van programma's of software die je niet herkent of dat je apparaat plots veel langzamer is.
Iemand die kwaad wil met jouw inloggegevens kan bij meerdere organisaties inloggen en daar misbruik van maken. Het is daarom belangrijk dat je jouw DigiD privé houdt. Als jij iemand helpt, vraag die persoon dan zelf in te loggen met zijn eigen DigiD.
Je merkt onbekende oproepen of sms'jes op in je geschiedenis. Hackers kunnen je telefoon afluisteren met een sms-trojan. Of ze kunnen zich voordoen als jou om persoonlijke informatie van je dierbaren te stelen. Houd een oogje in het zeil, want beide methoden laten 'broodkruimels' achter als uitgaande berichten.
Sms-berichten zijn niet specifiek beveiligd. Ze worden wel verzonden en ontvangen via een afgeschermd netwerk. Het betekent niet dat jan en alleman uw berichtjes kan aftappen, maar wel dat er geen speciale techniek wordt gebruikt om het sms-verkeer te versleutelen. Voor normaal gebruik is sms prima geschikt.
Een DigiD app moet gekoppeld zijn aan een DigiD account. Een gebruiker kan maximaal vijf DigiD apps activeren.
Als u verificatie in twee stappen gebruikt, heeft u ervoor gekozen een verificatiecode per sms te ontvangen wanneer u inlogt. Deze code vormt een extra beveiligingslaag voor uw account. Meer informatie over verificatie in twee stappen.
DigiD staat voor Digitale Identiteit. Het is een persoonlijke combinatie van een gebruikersnaam en een wachtwoord. DigiD geeft makkelijk en veilig toegang tot webdiensten van de overheid. En tot andere organisaties, zoals de zorg.
DigiD doet er alles aan om het gebruik van DigiD veilig te houden. Inloggegevens worden beveiligd opgeslagen bij DigiD. En als je inlogt met jouw DigiD, stuurt DigiD jouw burgerservicenummer (BSN) door aan de website van de organisatie waar je inlogt.
Bij DigiD is het overlijden van een persoon wel bekend. Daardoor is het na een overlijden niet mogelijk om een nieuwe DigiD-activeringscode aan te vragen. De bestaande code blijft echter wel actief en bruikbaar. Een nabestaande die de DigiD-code kent, kan deze dus blijven gebruiken om in te loggen in MijnOverheid.
Iemand anders misbruikt dus hoogstwaarschijnlijk uw nummer, meestal met kwade bedoelingen. Dit verschijnsel wordt spoofing genoemd. Bij spoofing met telefoonnummers nemen de oplichters een ander telefoonnummer aan. Oplichters maken hierbij slim misbruik van de werking van het mobiele telefoonnetwerk.
Criminelen misbruiken uw BSN nummer om identiteitsfraude te plegen. Met uw persoonlijke gegevens die ze hebben bemachtigd (bijvoorbeeld via phishing), kunnen bankrekeningen geopend worden om aankopen op krediet te doen, of om crimineel geld naar door te sluizen.
Met een kopie van uw identiteitsbewijs kunnen oplichters een online bankrekening openen of een telefoonabonnement afsluiten. Maak kopieën van uw ID-bewijs onbruikbaar voor oplichters. Of gebruik hiervoor de app KopieID. Oplichters kunnen in uw afval zoeken naar loonstrookjes, jaaropgaven of verzekeringspapieren.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Meekijken met wat je typt
In je berichten-apps of je persoonlijke notitie-apps bijvoorbeeld. Zelfs als je teksten wist, heeft de hacker ze al opgeslagen. Bijvoorbeeld via een keylogger, waarmee al je aanslagen op je smartphonetoetsenbord worden geregistreerd.
Wachtwoorden controleren
Controleer zo of uw accountgegevens gelekt zijn: Ga naar de site haveibeenpwned.com. Klik op Email or phone (international format). Vul uw mailadres in.
U bent niet wettelijk verplicht een DigiD aan te vragen. Het is wel zo dat steeds meer overheidsorganisaties DigiD gebruiken voor de toegang tot hun online dienstverlening. Zonder DigiD kunt u dus veel dingen niet via internet regelen.
Uit een recentelijk onderzoek is gebleken dat uw DigiD account gekoppeld aan het huidig emailadres ,nog niet of niet meer gekoppeld is aan een geldige betaalrekening.
Online uw gegevens bekijken via MijnOverheid.nl
Via MijnOverheid kunt u controleren met welke gegevens u staat ingeschreven in de BRP. U kunt inloggen met uw DigiD. Na het inloggen klikt u op Identiteit. Vervolgens klikt u door naar uw persoonsgegevens.