Let op: Secondelijm bevat cyanoacrylaat. Gevaarlijk: kleeft binnen enkele seconden huid en oogleden aan elkaar. Buiten bereik van kinderen bewaren. Indien contact met de huid heeft plaatsgehad, vermijdt dan geforceerde pogingen om de lijm te verwijderen.
Panikeer niet: secondelijm is niet giftig en kan zonder probleem enkele dagen op de huid blijven zitten. Uiteindelijk zal de lijm van zelf loskomen. Op de huid gemorste vloeistof of aan elkaar gekleefde vingers kan men voorzichtig losweken door langdurige onderdompeling in lauw water.
Australische en Amerikaanse wetenschappers hebben een superlijm ontwikkeld om wonden dicht te lijmen. De chirurgische lijm heet 'MeTro' en is zeer elastisch. Dit moet ook wel, want lichaamsweefsel – zoals bloedvaten, longen en het hart – is continu in beweging.
Cyanoacrylaat is het werkzame bestanddeel van secondelijm. Het is een algemene verzamelnaam voor stoffen als methyl-2-cyanoacrylaat, ethyl-2-cyanoacrylaat (in technische secondelijm) en 2-octyl-cyanoacrylaat (in chirurgische weefsellijm).
Cyanoacrylaatlijmen (secondelijm)
Cyanoacrylaatlijmen zijn ook geschikt voor het verlijmen van leer op harde ondergronden zoals hout, metaal of massieve kunststoffen.
Geen probleem, de lijm is namelijk water- en vaatwasmachinebestendig.
Huidlijm mastix is populair om Wolcrêpe snorren, baarden en sikken mee aan te brengen. Evenals latex neuzen en kaalkoppen. Voor kleinere gezichts- en lichaamsoppervlakken komt Fix Gel of Stoppelpasta goed van pas. Bij meerdere artikelen vind je veiligheidsinformatie om zorgvuldig met de huidlijm om te kunnen gaan.
Er blijkt geen verschil tussen wondlijm en hechtingen in cosmetisch resultaat. Sluiten met wondlijm gaat wel sneller en zowel kinderen als volwassenen rapporteren minder pijn. Het risico op loslating of infectie bij het gebruik van wondlijm en hechtingen is verwaarloosbaar (circa 1% van alle gesloten wonden).
U mag de eerste 48 uur na het aanbrengen van de huidlijm niet in bad gaan en zwemmen.
Vanwege de unieke eigenschappen van cyanoacrylaatlijm is de gevormde hechting bijna onbreekbaar. De hechting is zelfs zo krachtig dat de cyanocrylaat secondelijm van Loctite het Guinness Wereldrecord heeft gebroken door een auto van meer dan vijf ton op te tillen met slechts negen druppels Loctite secondelijm.
Nagellijm en secondelijm zijn niet hetzelfde. Terwijl nagellijm speciaal gemaakt is om nepnagels te plakken, is secondelijm een zeer sterke en snelhechtende lijm waar je een verscheidenheid aan dingen mee kan repareren. Het grootste verschil tussen nagellijm en secondelijm is de concentratie van bestanddelen.
In secondelijm zitten verschillende chemische stoffen. Zo ook de stof cyanoacrylaat. Dit stofje droogt op als het in contact komt met de lucht. Zolang de lijm dus in een dichte tube zit, is er geen contact met vocht uit de lucht en zal de lijm niet hard worden.
PU-lijm (bruislijm)
Deze laatste is schadelijk voor de huid en je kunt er gemakkelijk overgevoelig voor raken (de stof is dan 'sensibiliserend'). In de meubelindustrie wordt vaak de gebruiksklare 1-component constructielijm gebruikt.
Het is bijna onmogelijk cyanoacrylaat in te slikken. De lijm hardt uit en hecht zich in de mond. Speeksel zal de lijm in een halve dag tot 2 dagen oplossen. Indien zich een brok vormt in de mond, positioneer de patiënt dan zodanig, dat de brok niet kan worden ingeslikt.
Niet gebruiken bij temperaturen onder + 10 °C. De lijm reageert het beste bij een luchtvochtigheid van 50-70%.
De huidlijm valt vanzelf af, u hoeft niet terug te komen voor het verwijderen van hechtingen. Het is heel belangrijk dat de wond schoon en droog gehouden wordt. Als de wond nat wordt, dep deze dan droog met een handdoek.
Lijmen: Is de wond goed schoongemaakt en staat er weinig spanning op de wondranden? Dan kan de huisarts de wond (ook) lijmen met een speciale medische lijm. Hoe eerder hoe beter, liefst binnen 12 uur na ontstaan van de wond (heel soms ook nog wel binnen 24 uur na ontstaan van de wond).
De lijm zal vanzelf loslaten na ongeveer 10 dagen net als een gewoon korstje. De wond is dan voldoende genezen. De wond hoeft meestal niet te worden gecontroleerd. In geval van vochtafscheiding, irritatie, aanhoudend pijngevoel of wanneer wondranden van elkaar wijken, waarschuwt u de arts.
Oplosmiddelen in lijm zijn slecht voor de huid en gevaarlijk bij inademing. Gebruik zoveel mogelijk lijm op waterbasis, ventileer goed en was de handen na het werken met lijm. Lijmresten horen bij het chemisch afval.
Gorilla Glue is dé oplossing voor bijna elk project of reparatie. Het is 100% waterdicht en weerbestendig, veilig voor binnen- en buitengebruik, en sterk genoeg om alle elementen van de natuur te weerstaan. Gorilla Glue maakt een superieure binding. Het is de sterkste Lijm op de Planeet Aarde.
Geschikt voor het lijmen van praktisch elk materiaal, zoals karton, metaal, porselein, glas, rubber, hout en kunststof. De lijm is ook geschikt voor aardewerk en niet volledig aansluitende oppervlakken.
De toepassingen zijn legio en vindt u op alle plaatsen waar in luttele seconden allerlei materialen duurzaam aan elkaar gelijmd moeten worden. Bovendien zijn deze lijmen niet giftig, niet brandbaar en waterbestendig.