Wanneer je zo min mogelijk suikers binnen wilt krijgen dan kun je het beste gaan voor de magere milde kwark van Campina. Wel de naturel variant, de macro's van de smaken vanille en kokos zullen waarschijnlijk iets afwijken.
Optimel magere kwark met magere yoghurt is heerlijk fris en vol van smaak. De producten van Optimel bevatten 0% vet en geen toegevoegde suikers.
In de categorie magere kwark is de winnaar: de milde naturel kwark van Campina. Relatief veel eiwitten, weinig koolhydraten waarvan suikers en weinig vet. En maar liefst 15,4 gram koolhydraten waarvan suikers per 100 gram.
Magere kwark is de beste keuze als je wilt afvallen door simpelweg minder calorieën te eten. Volg je een koolhydraatbeperkt dieet, dan is volle kwark de beste keuze.
Ontdek Provamel Skyr style: het nieuwe plantaardige alternatief voor Skyr Style yoghurt met een stevige, gladde textuur en een natuurlijk frisse smaak. Boordevol plantaardige proteïne, zonder kleurstoffen en zonder suiker. Perfect voor ontbijt of een vullend tussendoortje.
Melk- en melkproducten
Volgens de NDF voedingsrichtlijn 2015 kunnen mensen met diabetes volle zuivelproducten gebruiken. Als u dit niet gewend bent of niet lekker vindt, kunt uw magere/halfvolle zuivel blijven gebruiken.
Skyr bevat over het algemeen weinig calorieën, vet en koolhydraten. Hier tegenover staat dat er wel veel voedingstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen in zitten. Het eiwitpercentage is dus hoog en het vetpercentage laag. Hierdoor zou je kunnen zeggen dat Skyr een gezondere optie is dan kwark of yoghurt.
Kwark bevat meer eiwitten dan yoghurt. Als je wilt afvallen kan het zinvol zijn om voor kwark te kiezen. Het geeft namelijk langer een vol gevoel, wat als voordeel heeft dat je minder snel trek krijgt en daardoor onnodig gaat snacken.
Is kwark gezond? Magere kwark zonder toegevoegde suikers en smaken, is zeer gezond. Kwark bevat veel calcium en vitamine K2. Vitamine K2 is een relatief onbekende vitamine, maar zeker niet een onbelangrijke vitamine.
Kwark is een betere bron voor eiwit dan yoghurt: er zit simpelweg meer eiwit in kwark. Voor de groei en het herstel van spieren is kwark dus een iets betere keuze. Wel krijg je door eiwit eerder een vol gevoel.
Wanneer je wat extra eiwit nodig hebt is Skyr de beste keuze. Groepen die baat hebben bij het nemen van extra eiwitten zijn kinderen in de groei, vegetariërs en kracht- en duursporters. Veel mensen verkiezen skyr boven magere kwark. Dit komt door smaak.
Je zult je vast ook wel eens hebben afgevraagd, waar het verschil nu zit in een “ gewone” kwark en een “ Franse” kwark. Nou…. eigenlijk niets. De benaming “ FRANSE” kwark is voornamelijk afgeleid van het feit dat kwark oorspronkelijk afkomstig is uit Frankrijk, waar het FORMAGE FRAIS ( verse kaas ) heet.
Het verschil: yoghurt, kwark & skyr
Het grote verschil tussen kwark en de andere twee is het productieproces. Daardoor is kwark – in tegensteling tot skyr en yoghurt – eigenlijk een hele jonge kaas. Skyr verschilt vooral van de andere twee door het hoge eiwitgehalte.
Genieten en in balans met Optimel!
Want alles van Optimel is vol van smaak en van nature rijk aan calcium en proteïne. Ook bevat Optimel 0% vet en geen toegevoegde suikers. Dus kies je voor Optimel, dan kies je voor balans.
Wanneer je yoghurt verkiest boven kwark en skyr moeten we je helaas teleurstellen. Over het algemeen bevat yoghurt namelijk meer suiker, zelfs in een pak met nul procent vet worden zo'n 5,8 suikerklontjes verwerkt. In kwark zit veel minder suiker, vooral als je voor een magere of halfvolle variant kiest.
Hoewel magere en volle kwark dus allebei gezond kunnen zijn, zijn er wel verschillen. De volle versie is alleen aan te raden als je niet op je calorieën hoeft te letten. Ook kun je het beter niet gebruiken in een dieet dat al rijk is aan verzadigde vetten. Magere kwark is in die gevallen een goede keuze.
Eet een beetje kwark
Eet daarom een beetje kwark voor het slapengaan. Het is niet alleen rijk aan proteïne, maar het bevat ook aminozuur tryptofaan. Dat helpt je om je vol te voelen en het weerhoudt je ervan hongerig wakker te worden – dus het houdt je ook tegen groots te ontbijten.
Wanneer kwark niet je enige zuivelbron is, dan is 1 kom van 200-250g of een halve bak kwark voldoende. Eet je kwark voor spieropbouw? Dan kun je de portie mogelijk verhogen van een halve bak tot 1 bak kwark van 500g. Voor een vrouw van 50-70kg is een halve bak ruim voldoende per portie.
Ze zijn rijk aan calcium wat de productie van melatonine stimuleert. Mensen met een calciumtekort hebben vaker last van slaapproblemen dan mensen die calciumrijk zijn. Zorg er dus voor dat je voor het slapen gaan een kommetje kwark eet of een glas melk drinkt.
melk, yoghurt, kwark of plantaardige zuivel en eventueel wat fruit: Ben je niet echt actief dan is 25-40 gram voldoende, heb je een actieve levensstijl dan is een ontbijt van 40-50 gram voor jou geschikt.
Bij mensen met diabetes en een gezond gewicht, lijken magere en halfvolle zuivelproducten geen ander effect te hebben dan volle zuivel. Kies in ieder geval melkproducten (zoals yoghurt en kwark) zonder toegevoegde suikers.
Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct om te gebruiken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje: het bevat weinig vetten en suikers, maar wel veel proteïnen en calcium. Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet.
Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol. Een te hoog LDL-cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook magere en halfvolle yoghurtsoorten met meer dan 6 gram suiker per 100 gram staan niet in de Schijf van Vijf.