Neolith is een merknaam voor keramisch plaatmateriaal waarmee je allerlei oppervlakken kunt bekleden. Denk bijvoorbeeld aan vloeren, muren en aanrechtbladen, maar ook aan werkbladen, gevels en meubilair.
Neolith: een hoger niveau in keramische tegels
Het bijzondere materiaal biedt een oplossing voor de meest veeleisende productwensen in architectuur en design. Neolith keramische tegels zijn geen traditionele keramiek maar ze hebben dit op een hoger niveau gebracht.
Neolith is gesinterde steen met een aantal onovertroffen kenmerken. Een kleine greep: Het is 100% natuurlijk en bestand tegen grote-druk en gewichtsbelasting, het is bestand tegen hoge temperaturen en UV-straling, maar ook tegen ijs en vorst.
Neolith valt niet onder traditionele producten die bijvoorbeeld bekendstaan als keramiek of porselein. De honderd procent natuurlijke grondstoffen worden op een specifieke manier verwerkt. Daarbij versmelten op hoge temperatuur en onder hoge druk de moleculen als het ware tot een nieuw gesteente.
Een Neolith (karamiek) aanrechtblad is het resultaat van een selectie van de beste grondstoffen en van een revolutionair en technisch hoogstaand productieproces, dat bekend staat als 'sintering'.
Gemaakt van volledig recyclebare grondstoffen zoals mineralen en gemalen steen, is Neolith erg duurzaam. Door het productieproces komen er bovendien geen kunstharsen en polymeren aan te pas”, legt Nick uit. “Het is dus een 100% natuurlijk product, licht in gewicht, UV-bestendig en leverbaar in grote maten.
Prijs keramiek aanrechtblad van Neolith: € 280 per strekkende meter!
Kleine, niet hardnekkige vetvlekjes kunt u eenvoudig verwijderen door een stukje keukenpapier in te sprayen met een beetje glasreiniger en daarmee over de betreffende plaats te wrijven. Kalkvlekken op het blad of rond de kraan kunt u het beste verwijderen met natuurlijk azijn.
Zo is een granieten keukenblad niet alleen erg mooi, maar ook bijzonder gebruiksvriendelijk. Een composiet keukenblad heeft een natuurlijke uitstraling en zorgt voor een hygiënische keuken. En een houten keukenblad geeft juist warmte en sfeer aan je keuken. Wil je meer weten over een speficieke materialen keukenblad?
Een nadeel: dekton is kwetsbaar voor (zware) scherpe voorwerpen. En ook het prijskaartje kan behoorlijk oplopen. Nog een goed keramisch alternatief is Neolith®. Met dit plaatmateriaal kun je allerlei oppervlakken bekleden.
keramiek is het verstandig rekening te houden met het prijsverschil. Een dekton blad valt vaak net iets duurder uit dan keramiek. Verder hebben zowel dekton als keramiek vrij weinig nadelen.
De voordelen van Dekton kort op een rijtje:
Afhankelijk van de kleur die je kiest, kan Dekton duurder uitvallen dan bijvoorbeeld graniet, composiet of keramiek. Dit hoeft echte niet altijd zo te zijn.
Graniet keukenblad
Een granieten keukenblad is het meest gekozen materiaal voor keukenwerkbladen. Graniet is een hard, natuurlijk gesteente dat ontstaat uit magma dat langzaam afkoelt en kristalliseert diep onder het aardoppervlak. Het resultaat is een steen met een opvallende korrelige textuur.
Keramiek is bestand is tegen de meest vervelende vlekken. Wel opletten met schuur- en chemische middelen. Keramiek heeft net als Dekton een super harde toplaag waar krassen geen kans krijgen.
Dit moderne materiaal heeft een uiterst hoge dichtheid. Voor een werkblad brengt dat veel voordelen met zich mee. Zo houd je je Dekton werkblad eenvoudig schoon en blijft het blad krasvrij. Je kunt dus zorgeloos koken, smeren en snijden zonder bang te zijn dat je keukenblad beschadigt.
Dekton is géén natuursteen, géén keramiek en géén kwartscomposiet maar een hele nieuwe categorie genaamd ultracompacte oppervlakken. Met een nieuw productieproces wordt het proces van het ontstaan van natuursteen nagebootst: onder hoge druk en temperatuur worden de minerale deeltjes van de grondstoffen samengesmolten.
Dekton is één van de duurste materialen om een werkblad mee te vervaardigen. Het schommelt tussen €300 en €400.
DE NADELEN VAN EEN COMPOSIET AANRECHTBLAD
Een composiet werkblad is gevoelig voor vlekken, dit is met name als het agressieve en natte plekken zijn die langdurig op het aanrechtblad blijven liggen. Denk hierbij ook aan bijtende middelen.
Een keukenblad kan – gelukkig – erg lang meegaan. In Nederland wordt een keuken na gemiddeld twintig jaar vervangen. Een aanrechtblad gaat meestal zo'n vijftien jaar mee. Het ligt natuurlijk ook aan het materiaal van het blad en hoe veelvuldig het gebruikt wordt.
Dekton is een relatief nieuw materiaal voor werkbladen, ontwikkeld door Cosentino (bekend van composietmerk Silestone). Het kleurenprogramma neemt langzaam maar zeker toe en omvat momenteel naast egale kleuren, ook een aantal fraaie look-a-likes van natuursteen en beton.
Een Dekton aanrechtblad kent vrijwel geen nadelen. Het enige nadeel dat het aanrechtblad kan hebben is dat het niet in de smaak valt.
In principe gaan keramische tegels een leven lang mee. Vanwege de hardheid en slijtvastheid van de tegels slijten ze niet weg en heeft het dus een lange levensduur. Bijkomend voordeel is dat keramische tegels uitstekend te recyclen zijn en daarom keer op keer een nieuw leven krijgen.
Het verschil zit in een aantal factoren. Zo is keramiek beter bestand tegen vlekken dan composiet. Bepaalde voedingsmiddelen zoals thee, rode wijn, olie en vet zul je direct moeten verwijderen van een composieten blad. Keramiek is daarnaast hittebestendiger dan composiet.
Silestone is een kwarts composiet materiaal wat voor 94% uit natuurlijke kwarts bestaat. Dit is na diamant één van de hardste grondstoffen die moeder natuur heeft voortgebracht. Aan het kwarts wordt een mix van hars- en kleurstoffen toegevoegd.
Dekton kan er soms ietwat kunststof-achtig uitzien en is ook, hoewel vrij stevig, een breekbaar materiaal. Het materiaal is wel vrij licht en volledig kleurecht.