Goed voor de maag. Net als het voedsel dat we eten, eindigt onze lijst in het spijsverteringsstelsel. De eiwitten, vitaminen, mineralen en het lage gehalte aan verzadigd vet dragen allemaal bij aan een gezonde maag.
Vlees van kip en gevogelte is, afhankelijk van het soort gevogelte, rijk aan vitamine B6 en de mineralen fosfor en seleen. Het is een bron van vitamine B2 en het mineraal koper. Daarnaast levert het vitamine B1 en B12, maar duidelijk minder dan andere vleessoorten, zoals rund- en varkensvlees.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund- en varkenvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Kip bevat minder ijzer en zink dan rood vlees zoals rund- en varkensvlees, maar biedt deze mineralen wel aan in een goed opneembare vorm. 100 g kippenborst zonder vel levert gemiddeld ongeveer: 67 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B3 per dag.
Wie twee keer per week kip eet, heeft een 4 procent grotere kans op hart- en vaatziekten, maar dat hangt mogelijk af van de bereidingswijze. Verder onderzoek is noodzakelijk. Er is geen verband tussen het eten van vis en de kans op hart- en vaatziekten of een voortijdige dood.
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
Binnen de Schijf van Vijf draait het om afwisseling tussen dierlijke en plantaardige producten. Een voorbeeld van een weekindeling kan zijn: 1 dag vis, 1 dag peulvruchten, 1 dag noten, 2 dagen rood vlees en 2 dagen kip of ander gevogelte.
Vlees heeft een hoge voedingswaarde. Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
Bij kip met rijst en broccoli bedoelen we eigenlijk, kipfilet met rijst en broccoli. Kipfilet bevat bijna geen vet en bevat daardoor weinig calorieën, hierdoor is het uitermate geschikt om te eten als je wilt afvallen. Daarnaast bevat kipfilet veel eiwitten, gemiddeld maar liefst 23 gram eiwitten per 100 gram kipfilet.
Hoe gezond is een ei? zijn supergezond! Ze zitten vol eiwit, mineralen en vitamines. Eieren bevatten veel voedingsstoffen die het lichaam goed kan gebruiken, zoals de mineralen ijzer, fosfaat en zink, maar ook onmisbare B-vitamines en vitamine A en D.
Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
Ook kipfilet is niet gezond
Maar ook het eten van dit vleeswaar, is niet geheel zonder risico. Ook aan een plakje kipfilet is namelijk veel bewerking vooraf gegaan. De laatste jaren tonen steeds meer onderzoeken aan dat deze vormen van bewerkt vlees een groot risico vormen voor onze gezondheid.
Het vlees van kippen bevat weinig onverzadigd vet en is daarom gezonder dan rood vlees. Kippenvlees met vel bevat wel weer meer vetten.
Omdat de meeste kip (gevogelte) die ter beschikking is afkomstig is van dieren die op het hoogtepunt van hun groei zijn geslacht (slachtkuikens van 5 tot 6 weken oud), bevat het karkas van de kip (het kuiken) veel natuurlijk aanwezige groeihormonen.
Vlees is het spierweefsel van gewervelde dieren en hier vallen kippen ook onder. Van een kip eten wij Nederlanders vaak kipfilet, kipdijfilet, kippenpoten en kippenvleugeltjes. Vlees dat van een gevogelte komt, wordt wit vlees genoemd.
paprikas, courgetten, auberginen, maïs, doperwtjes, sojascheuten, bambouscheuten, peultjes. Bak in het braadvet van de kipfilet champignons en uien lekker bruin.
Per persoon kun je zo'n 400 gram kipfilet rekenen voor een hoofdgerecht. Dit gaat om het rauwe gewicht, tijdens het bakken verliest kip vaak nog wat vocht. Daarnaast is kip wat lichter verteerbaar omdat het een magere vleessoort is. Een hele kip uit de supermarkt weegt vaak zo'n 1,2 tot 1,4 kilogram.
Het beste is om kip te kopen bij een ecologische slager of bij een poelier waarvan je zeker weet in welke omstandigheden de kip heeft geleefd. Zo niet, koop dan biologische kip met een officieel bio-label.
Vleeswaren, zoals worst, ham of paté, en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees vallen in de categorie bewerkt vlees. Dit geldt overigens ook voor gevogelte (denk aan gerookte kipfilet) en vis (bijvoorbeeld gerookte paling en ingeblikt tonijn).
Hoewel vlees een goed bron is van eiwitten en verschillende vitamines en mineralen zoals vitamine B12 en ijzer, is het helemaal niet nodig om elke dag vlees te eten. Je doet er juist goed aan om vlees eens wat vaker te laten staan.
Kip- en kalkoenfilet
Zowel kip als kalkoen zitten boordevol eiwitten. En die zijn dan weer onmisbaar voor je spieren. Wanneer je sport, belast je immers volop je spiervezels. Eiwitten helpen in dat geval om spieren op te bouwen en de uitgeputte spieren weer te herstellen.
Kippenvlees is zeer gezond. Allereerst is kip gevuld met eiwitten, die de bouwstenen zijn van spieren. Naast eiwitten is kip ook rijk aan vitamines. Door het eten van kip krijg je de belangrijke B-vitamines binnen die je immuunsysteem versterken.
Het rundsvlees dat je bij de slager koopt, scoort beter op vlak van smaak en kwaliteit dan het vlees uit de supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop uit 2020.
Hoe snel bederft kip? – Rauwe kip die in de koelkast bewaard wordt, moet binnen een of twee dagen gebruikt worden. Bereide kip blijft ongeveer drie tot vier dagen goed in de koelkast. Bereide kip die in de vriezer bewaard wordt kan tot vier maanden lang goed en eetbaar blijven.