Dat betekent dat vier theelichtjes met twee bloempotten erover precies evenveel warmte opleveren als vier theelichtjes zonder die accessoires. Het enige potentiële voordeel van de "bloempotkachel" is dat hij het mogelijk maakt om je handen door rechtstreeks, fysiek contact op te warmen.
Alhoewel een bloempot kachel erg effectief is, is het niet duurzaam of kosteneffectief om je gehele huis ermee te verwarmen. Het is ook niet gezond, omdat er in veel waxinelichtjes petroleum zit, wat de lucht kan vervuilen. Hou het dus bij een bloempot kachel voor incidentele lokale warmte, zoals voor naast de bank.
Uiteraard bepaalt de dikte en de lengte wel de houdbaarheid van de kaars. Uit onderzoek is gebleken dat een kaars ongeveer gelijk staat aan 80 Watt. Een elektrische kachel daarentegen verwarmt met een vermogen van 1600 Watt. Je hebt dan ongeveer 20 kaarsen nodig om een ruimte te verwarmen.
Waxinelichtjes produceren ongeveer 20 Watt warmte. Om een warmte van 1000 Watt te evenaren, zijn ongeveer twintig waxinelichtjes nodig. Hiermee is een ruimte wel op temperatuur te houden, maar om een volledig ruimte op te warmen is dit niet genoeg.
Een waxinelichtje weegt tussen 10 en 20 g, afhankelijk van de fabrikant. De verbrandingswarmte van waxine bedraagt 40 kJ/g. Een waxinelichtje brandt soms wel 4 uur. Met deze drie gegevens kunnen we uitrekenen dat een waxinelichtje van 10 g dat in 4 uur opbrandt 400kJ geleverd heeft aan warmte, dus 100 kJ per uur.
Dit klinkt misschien heel cliché, maar het is zeker waar. Door kaarsen te branden wordt je huis warmer. Ergens wel logisch toch? Kaarsen geven immers vuur en dus warmte af.
Elektrisch verwarmen is goedkoper als je enkele uren warmte nodig hebt in een kleine ruimte. Er zijn drie soorten elektrische kachels: infraroodkachels, radiatorkachels en ventilatorkachels. Infrarood is de meest zuinige van de drie, omdat je direct jezelf ermee opwarmt en niet de hele ruimte verwarmt.
De theorie is – kort samengevat – dat de aardewerken bloempot de hitte van de waxinelichtjes als het ware absorbeert en vervolgens verder uitstraalt. 'Groter verwarmd oppervlak = grotere actieradius = meer warmte', als het ware.
Simpel uitgelegd is een bloempotkachel een omgekeerde terracotta bloempot met daaronder theelichtjes om warmte te produceren. Enkele jaren geleden verscheen op YouTube al menig instructiefilmpje met titels als "Verwarm je huis voor 15 cent per dag" en "Maak een verwarming in vijf minuten".
Warmte uit zonlicht is gratis, dus benut het optimaal. Open je gordijnen en laat het zonlicht overdag binnen om van deze gratis warmte te profiteren. Sluit je gordijnen wanneer het donker wordt, want gordijnen zijn een extra laag isolatie en houden de warmte in je kamers.
Het is inderdaad zo dat je iets minder stroom verbruikt, maar bespaar je ook werkelijk? Kaarsen kosten al gauw 30 cent of meer per stuk en hebben zo'n 8 - 10 branduren. Voor 3 cent per uur heb je dus een brandende kaars die redelijk wat licht geeft.
Kachel van 100 watt
Als we dat delen door het aantal secondes in een dag, kom je uit op ongeveer 100 J/s, ofwel 100 watt. Een mens is dus een kachel van ruwweg 100 watt.
Hoeveel warmte een kachel precies levert, hangt af van het type kachel en het model. Zo behalen pelletkachels en speksteenkachels het hoogste rendement van 80-95%. Daarna een vrijstaande houtkachel met 75-85%. Gaskachels en gashaarden zitten op 60-80% rendement en een open haard heeft met 15-25% het laagste rendement.
Hydrokorrels onderin de pot
De meest gebruikte manier om hydrokorrels toe te passen is om ze onderin de pot of plantenbak te leggen. Vooral als je een plant in een dichte pot wilt zetten, wordt vaak aangeraden om hydrokorrels onder in te leggen.
Drainagelaag. Hydrokorrels worden het vaakst gebruikt om een drainagelaag onder in de bloempot of plantenbak te creëren. Wanneer er geen gat onderin zit kan het gebeuren dat je plant te veel water krijgt, waardoor de plant verzuipt.
Waxinelichtjes 2.0 – alle voordelen zonder de nadelen
De brandtijd is veel langer dan traditionele kaarsjes, tot wel 30 branduren. Doordat je geen paraffine brandt in huis en er geen fijnstof vrijkomt, is het niet schadelijk voor de gezondheid.
10 MJ/dag (het 'basaal-metabolisme'). Dit is gemiddeld ruim 100 J/s, ofwel 100 W op continu-basis. Aangezien deze energie vrijwel helemaal vrijkomt in de vorm van warmte is een mens dus – in rust – een kachel van ca. 100 watt.
Hoeveel hydrokorrels je nodig hebt, hangt af van de grootte van de pot. Als stelregel kun je aanhouden dat je ongeveer een kwart van de pot vult met korrels en de rest met potgrond.
Of 17 graden als te koud wordt ervaren in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt.
Infraroodpanelen verwarmen niet de hele ruimte, maar stralen de warmte naar de plekken waar je zit of bezig bent. Ze verwarmen dus gericht, en dat kan energiezuiniger zijn.
Kosten per dag
Als je een euro betaalt per kuub gas, betaalt een gemiddeld huishouden dit jaar bijna € 1000 aan de verwarming. Deel het bedrag door zes maanden en je komt uit op een bedrag van pak 'm beet € 5,50 per dag. Dit bedrag fluctueert natuurlijk.
Denemarken startte met verwarming via warmtenetten net na de oliecrisis in de jaren '70, nu is stadswarmtelevering de meest voorkomende manier van verwarmen in het land.” Er wordt voor ongeveer 135 PJ per jaar aan warmte geleverd aan huizen, dat is 50% van het totale energieverbruik voor verwarming in woningen in ...