Hooi kan, net als (voordroog)kuilgras, ook gewikkeld worden in plastic. Het beste is om dit direct tijdens het oogsten te wikkelen onder droge omstandigheden. Als het hooi enige tijd na oogsten onder vochtige omstandigheden wordt gewikkeld, dan is het mogelijk dat er condens in het pak komt en dit gaat schimmelen.
Omdat het gras nog wat vochtig van aard is moet het stevig en luchtdicht verpakt worden om het ruwvoer goed te conserveren. Door het insealen wordt het fermentatieproces geremd wat ervoor zorgt dat het natte gras geconserveerd wordt.
Onverpakt, droog hooi is vaak de oplossing tegen mestwater
Wanneer jouw paard steeds last heeft van mestwater en dunne mest, dan kan het een goed idee zijn om eens te experimenteren met onverpakt hooi. Veel paarden knappen goed op als ze hooi krijgen dat helemaal niet zuur is.
Veel paardenhouders geven de voorkeur aan hooi, omdat het stabieler is (lijkt) dan kuilvoer en er minder kans is op schimmel. Kuilvoer heeft als voordeel dat het meer energie bevat (en er dus minder krachtvoer nodig is) en niet stoft.
Wanneer de boer zijn grasvelden maait, laat hij het gras in de zon liggen om te drogen. Daarna, als het gras een drogestofgehalte van 85% heeft, perst hij het samen tot hooibalen om te bewaren. Ter vergelijking: vers gras heeft een drogestofgehalte van ongeveer 20%.
Broei ontstaat door een natuurlijke opwarming van samengepakt hooi of stro. De stijgende temperatuur kan leiden tot zelfontbranding van het hooi.
Wanneer de grootste kans op Hooibroei
Dit hooi is meestal droger en staat bovendien in contact met de lucht en dus met zuurstof. Wanneer de temperatuur van de buitenste hooilagen voldoende is opgelopen zal de hooiberg spontaan vlam vatten.
Het hooi mag geen zichtbare schimmel bevatten en als je het hooi uit elkaar schudt dan is het niet gewenst dat er grote stofwolken uit komen. Let ook op de structuur van het hooi. Hooi met veel stengels en weinig blad bevat een lage voedingswaarde.
Als het hooi al in de balen zit en er komt tijdens transport of opslag regen op de baal, dan is de kans groot dat er stof en/of schimmel in de balen ontstaat. Vocht kan er zelfs voor zorgen dat het hooi gaat broeien, waardoor brand kan ontstaan.
Hooi bestaat hoofdzakelijk uit gedroogd gras, maar er kunnen ook andere planten inzitten. De kwaliteit van het hooi kan met behulp van de geur, kleur en samenstelling ingeschat worden: Groene kleur en frisse kruidige geur: dit hooi heeft maar kort kunnen drogen, ca. 4 dagen.
Kuilgras is vooral op maneges en pensionstallen een veelgebruikt ruwvoer. Omdat het een minder bewerkelijk proces is, is kuilgras vaak goedkoper dan hooi en bovendien goed buiten op te slaan. Toch kent kuilgras ook belangrijke aandachtspunten en is het bepalen van de kwaliteit voor aankoop meestal niet te doen.
Conclusie: oud hooi kan zonder problemen gegeven worden als het er nog goed uitziet en goed ruikt, je extra vitaminen voert en de tijd neemt om over te schakelen naar ander voer.
Niet alle paarden krijgen last van hooi dat net geoogst is, maar voor de zekerheid kun je beter geen risico nemen. In de eerste 6 a 8 weken bestaat er ook kans op hooibroei, als het hooi nog teveel vocht bevat. Als je een ruwvoeranalyse wilt uitvoeren, dan kun je dit ook het beste na 6 tot 8 weken pas doen.
Oud hooi kan na verloop van de tijd stoffig en minder smakelijk worden. Wanneer hooi voor langere tijd in de opslag staat verliest het ook langzaam zijn voedingswaarden. Vitamine A en E zijn het meest vatbaar voor verlies tijdens de opslag. Vooral vitamine E zal laag zijn in hooi ouder dan 1 jaar.
Er wordt echter nog vaak geadviseerd twee maal per dag te schudden om de droog- snelheid nog meer te bevorderen. Een ander punt van discussie was de hoogte van de verliezen bij een lichte en een zware snede. Een keer extra schudden per dag betekent, dat elke veldperiodedag een extra bewerking moet worden uitgevoerd.
Paarden eten nat hooi goed, maar voer het wel direct om schimmelvorming of verlies van waardevolle nutriënten te voorkomen.
U kunt uw balen zowel binnen als buiten opslaan. U kunt hooi- en strobalen het best in de schuur opslaan, zodat u ze bij slecht weer niet beschadigen of te vochtig worden. Als u de balen binnen bewaart, zorg er dan voor dat het dak niet lekt en dat er een goede ventilatie is.
Hooi en kuilvoer
Gemaaid gras is maar erg kort houdbaar. Op het gras leven micro-organismen die het gras afbreken. Laat je het gras drogen, dan kunnen deze micro-organismen minder goed groeien, want die hebben juist water nodig. Gedroogd gras, oftewel hooi, is op deze manier geconserveerd en kan je lang bewaren.
Schimmelig hooi kan ontstaan als het product na het oogsten te lang aan slechte weersomstandigheden is blootgesteld. Dit zorgt er ook voor dat het hooi allerlei waardevolle voedingsstoffen verliest. Door schimmel aangetast hooi is een slecht product en bepaald geen verborgen gebrek.
Je doet een baal hooi of een pak voordroog open en het is beschimmeld, er hangt een zure geur aan, voordroog heeft warme plekken in het pak enzovoort. Soms zelf krachtvoer kan beschimmeld worden.
Gras laten drogen tot het hooi wordt, duurt ongeveer 5 dagen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Door het lage vochtgehalte is het lang te bewaren (meer dan een jaar), omdat het ongevoeliger is geworden voor schimmels en andere micro-organismen. Hooi moet je wel droog opslaan.
Hooibroei komt vooral binnen zes weken na het oogsten voor. Boeren gebruiken al sinds de 17e eeuw hooiroeden, ijzeren staven die in de hooiberg geschoven worden.
De meeste branden veroorzaakt door hooibroei ontstaan tussen de 5e en 14e dag na het binnenhalen. Wees op deze dagen dus extra alert! Grote balen vormen extra risico! Steeds vaker wordt het hooi in grote balen geperst.
Hooi dompelen is (vooral met vorst) arbeidsintensief, maar wel vaak heel effectief. Het dompelwater dient elke dag verschoond te worden. Hooi afspoelen met een tuinslang is minder effectief, omdat dan niet al het stof afgespoeld wordt.