Verdun het schoonmaakazijn 1 op 1 met water en verspreid het over de groene aanslag op de tuintegels. Dit doe je heel makkelijk zelf met een gieter of spuit. Laat het mengsel een paar dagen intrekken en borstel de terrastegels vervolgens gemakkelijk schoon.
Heb je een terras van betontegels of natuursteen? Dan raden wij af je terras schoon te maken met schoonmaakazijn en zelfs natuurazijn raden we af, omdat het nadelige gevolgen kan hebben op je bestrating. Azijnzuur breekt namelijk kalk af. In zowel natuursteen als beton zit veel kalk.
Maak een sopje van heet water en groene zeep. Breng dit mengsel aan op de tegels met een harde bezem. Laat het sopje van groene zeep en water in de tegels trekken. Spoel de tegels schoon met water.
Hoe kan ik mijn tuintegels het beste schoonmaken? Warm water, groene-aanslag-reiniger en een stoomreiniger: dat zijn de 3 beste manieren om jouw tuintegels schoon te maken. Natuurlijk maakt het uit welke terrastegels of klinkers je hebt. Met keramische tegels zal je gegarandeerd minimaal onderhoud aan je terras hebben.
De beste manier om uw terras schoon te maken met schoonmaakazijn is als het minstens 24 uur niet gaat regenen. Schrob het terras met een 50% azijn – 50% water oplossing en laat het opdrogen. Hierdoor trekt de azijn helemaal in de groene aanslag of het mos.
Hoelang azijn in laten trekken? Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Vanwege de milieu- en gezondheidsrisico's, raadt ook Milieu Centraal het gebruik van schoonmaakazijn in de tuin ten sterkste af. Dit geldt zowel voor het onverdund aanbrengen van het middel als voor het aanbrengen ervan nadat je het zelf verdund hebt met water.
Om gebruik te kunnen maken van schoonmaakazijn in de strijd tegen het onkruid welke zich tussen de tegels bevindt is het belangrijk om een droge dag af te wachten. Bovendien mag schoonmaakazijn niet puur worden gebruikt.
Je kunt schoonmaakazijn op de plek gieten, of laat het inwerken door wc-papier of een doek ermee te doordrenken en dit op de kalklaag te leggen. Laat dit een uurtje intrekken, of desnoods een hele nacht, als de laag zich niet makkelijk laat verwijderen. Zorg wel voor ventilatie, zodat je niet te veel azijndamp inademt.
Maak je terras schoon met warm water
Dan is de meest simpele en milieuvriendelijke manier gewoon heet water. Hier houden algen namelijk niet van. Probeer eens heet water in plaats van koud water en je zult zien dat dit in de beginfase genoeg is om jouw terras weer zijn oorspronkelijke look terug te geven.
Schoonmaakazijn is niet heel goed voor je wasmachine en je wasgoed, omdat het agressief is en chemisch samengesteld. De gewone natuurazijn die je ook in salades gebruikt is de azijn die je het beste kunt gebruiken.
Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water. Is het water in jouw regio zacht (voornamelijk in delen van Friesland en rond de Veluwe), dan is een klein scheutje voldoende. Voor hard water (bijvoorbeeld in Noord-Limburg en het rivierengebied) gebruik je ongeveer een koffiekopje azijn.
Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een emmer met 10 liter heet water. Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het hele terras en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. De vieze aanslag is weg!
Zuur schoonmaakazijn is schadelijk voor de natuur: door verspreiding met grondwater zal het zure goedje op een grote oppervlakte terug te vinden zijn. De flora en fauna raken uit balans en onze planten gaan dood. Insecten zullen direct sterven wanneer ze in aanraking komen met schoonmaakazijn.
Azijn werkt snel, maar is na een dag uitgewerkt. Zout werkt langer door. Met branden verdwijnt het onkruid voor een korte tijd. Zaadjes komen na het branden weer snel uit.
Wat gebeurt er als je azijn gebruikt tegen onkruid
De naam natuurazijn doet misschien anders vermoeden, maar azijnzuur is gewoon schadelijk. De rijksoverheid zegt daarom dat u geen azijn ter bestrijding van onkruid in de tuin mag gebruiken; het is geen goed alternatief voor wettelijk goedgekeurde middelen.
Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruik maken van schoonmaakazijn, bleekwater of groene zeep. Meng het gekozen huismiddel met heet water en giet het over de bestrating in je tuin. Laat het geheel eventjes inwerken en ga dan aan de poets met een harde bezem. Vervolgens kun je de klinkers naspoelen met schoon water.
Vul een emmer met 10 liter warm water en los hier 10 eetlepels vloeibare of zachte groene zeep in op. Gooi de emmer leeg over het terras en gebruik een harde borstel om de houten vlonder of tuintegels schoon te maken. Laat het een half uur intrekken. Spoel de tuintegels na met schoon water.
Het voorjaar is hiervoor uiteraard de beste periode. Na de vochtige en koele herfst- en de winterperiode is dit zeker nodig. Er zal wat onkruid tussen de tegels zijn ontstaan, maar dat is vaak niet de grootste ergernis van een tuinbezitter. Dit kun je vrij makkelijk weghalen door een voegenkrabber of een voegenborstel.