Welke voedingsstoffen stimuleren de slaap? Tryptofaan, een natuurlijk aminozuur, werkt slaapbevorderend. We vinden deze stof in de meest eiwitrijke voeding terug. Enkele veelvoorkomende voedingsbronnen van tryptofaan zijn yoghurt, melk, dadels, bananen, noten, tonijn, gevogelte en chocolade.
Kun je de slaap niet vatten? Ga dan naar de keuken en eet een banaan. Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert.
Fruit als avondsnack? Ga dan voor fruit dat rijk is aan melatonine. Denk hierbij aan zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium.
Kalmerende voeding
Het hormoon serotonine werkt kalmerend. Dit zogenaamde gelukshormoon wordt gemaakt uit het aminozuur tryptofaan. Voeding met veel tryptofaan is bruine rijst, zonnebloempitten, pompoenzaad, sesamzaad, banaan en eiwitrijk voedsel als vlees, vis, kalkoen en ei.
'Een beetje Griekse yoghurt en amandelmelk bevatten beiden belangrijke stoffen (zoals tryptofaan, calcium en magnesium) die je helpen om in slaap te vallen', zegt Rosenberg.
Wat als ik 's avonds trek krijg? Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten.
Dit kan je juist beter niet eten en drinken in de avond als je goed wilt slapen: Alles wat rijk is aan cafeïne, waaronder cola, koffie en zwarte thee. Alles wat rijk is aan suiker, zoals snoep, koek en chocolade. Alle witmeelproducten, zoals witbrood en noedels.
Hoe kaas ervoor zorgt dat je lekkerder gaat slapen en dus niet 's nachts wakker ligt, komt door het stofje tryptofaan. Dit stofje bevordert de productie van serotine en dat is nodig voor het aanmaken van het slaaphormoon melatonine. Daarnaast bevat kaas veel calcium, dat goed is tegen stress.
Ze zijn rijk aan calcium wat de productie van melatonine stimuleert. Mensen met een calciumtekort hebben vaker last van slaapproblemen dan mensen die calciumrijk zijn. Zorg er dus voor dat je voor het slapen gaan een kommetje kwark eet of een glas melk drinkt.
Caseïne eiwit is daarentegen een eiwit die veel langzamer verteerd, waardoor de afgifte naar de bloedbaan ook veel trager verloopt. Caseïne eiwit dient daardoor als uitermate geschikte eiwitsoort vlak voor het slapen gaan.
Meer stress betekent een hoger magnesiumverbruik en dat leidt weer tot een grotere gevoeligheid voor stress. Je kunt deze vicieuze cirkel doorbreken door meer magnesiumrijke voeding te eten. Denk hierbij onder meer aan groene bladgroenten, avocado's, bananen, broccoli, peulvruchten en chocolade.
Zorg er liever voor dat je voldoende water drinkt, liefst 1,5 tot 2 liter per dag. Ook veel soorten kruidenthee kunnen een kalmerende werking hebben, zoals kamille, passiebloem, valeriaan of citroenmelisse. Zwarte thee bevat theïne wat juist een opwekkend effect heeft, net als cafeïne.
Goed voor je je maag-darmkanaal zorgen, gaat op de lange termijn voor een veel beter humeur zorgen. Groenten, fruit, granen, noten, zaden en ongezoete zuivelproducten zijn de juiste producten om ons biochemisch niveau op pijl te houden.
Samenvatting. Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.
Zuivelproducten, zoals yoghurt en karnemelk zijn goede natuurlijke bronnen van deze probiotica en bevatten goede levende bacteriën. Yoghurt voor het slapen beperkt gasvorming in je digestieve systeem maar zit wel boordevol met gezonde voedingsstoffen waardoor het een ideale nachtsnack is.
Melatonine vind je terug in diverse voedingsmiddelen, zoals zure kersen, bananen, walnoten, amandelen en tomaten. Dit essentiële aminozuur wordt in het lichaam omgezet in onder meer het 'gelukshormoon' serotonine dat op z'n beurt weer een rol speelt bij de productie van melatonine.
Een van de manieren om bij te dragen aan een goede diepe slaap, is niet te zwaar te tafelen en geen alcohol te drinken in de laatste uren voor het slapengaan. Een goed verduisterde omgeving speelt een belangrijke rol: de aanmaak van melatonine, het hormoon dat u slaperig maakt, wordt afgeremd door licht.
Oorzaken van problemen met doorslapen
Lichamelijke klachten als pijn, jeuk, benauwdheid (slaapapneu), hoesten, snurken, zuurbranden, hartkloppingen, kuitkramp of rusteloze benen. (Vaak) moeten plassen. Een snurkende partner. Zorgen aan het hoofd, door bijvoorbeeld werksituatie, ziekte, geld- of relatieproblemen.
Chocolade eten
Kun je hierna niet slapen? Dat is niet zo gek. De suikers in die heerlijke chocola houden je namelijk wakker. Dat doet ook het stofje theobromine, dat je hartslag verhoogt en de kans op slapeloosheid verhoogt.