Wanneer kun je teken in de tuin verwachten? Er zijn twee voorwaarden die het de teek makkelijk maken: Een vochtige bodem die vochtig blijft door een dikke laag dode bladeren ('strooisel'), hoog gras, klimop of kort gras met veel mos.
Houd uw tuin tekenvrij
Teken houden van een vochtige bodem met een dikke laag dode bladeren, een gazon met veel mos, hoog gras en van schaduwrijke, begroeide plekken met veel bodem bedekkende planten. Dit zijn vooral plekken onder bomen, dicht langs en onder struikgewas.
Kokosolie (biologisch) - Kokosolie (inderdaad, die ook gebruikt wordt in de keuken) heeft een uitstekende afwerende werking tegen teken en vlooien. Deze lastposten hebben een hekel aan het laurinezuur dat er in zit. Met als gevolg, dat je viervoeter helemaal niet meer aantrekkelijk is.
DEET en citriodiol zijn de bekendste werkzame stoffen in anti-tekenmiddel. Producten om huisdieren te beschermen tegen teken bevatten andere stoffen, zoals permethrin of fipronil. Deze middelen werken heel anders. Ze mogen niet op mensen worden gebruikt.
Stop broekspijpen in uw sokken. Op lichte kleding zijn teken beter te zien. Draag kleding die geïmpregneerd is met het insectenwerende middel Permitrine of spuit uw kleding in met een middel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. Smeer de onbedekte huid in met middel dat DEET bevat.
Meestal leggen teken hun nest in gebieden waar het warm is en de lucht vochtig is. Meestal bevinden ze zich tussen vochtige bladeren en in gras waar veel schaduw over valt. Nesten worden vaak gemaakt op een beschutte plaats. Hoewel ze het hele jaar door actief zijn, zijn ze extra actief tussen maart en oktober.
'Ja', aldus Van Vliet. Sterker nog: een derde van de gemelde tekenbeten is opgedaan in de tuin. Van Vliet: 'We zien wel vaak dat die meldingen komen van tuinen in een bosrijke omgeving, maar meldingen uit tuinen midden in de stad komen ook voor'.
Maar zitten er ook teken in meer algemene tuinen? Het antwoord is ja: zelfs in stadse tuintjes midden in de bebouwde kom kom je teken tegen. Het zijn er vaak maar enkele, maar doordat de mens veel tijd doorbrengt en in nauw contact komt met het groen, bijvoorbeeld tijdens tuinieren, kun je ze toch tegenkomen.
Er zijn verschillende kruiden die goed werken om vlooien en teken te weren. Munt, rozemarijn, citroengras, lavendel en kattenkruid zijn hier goede voorbeelden van, omdat ze een hele sterke geur hebben. Daarnaast zijn ze geheel veilig voor je huisdieren.
Een teek die in een gemiddeld huis terecht kom zal na een dag of 5 sterven omdat de lucht te droog is. Dat geldt ook voor de eitjes. Het tekenvrij houden van huisdieren is wel heel nuttig. Daarmee wordt voorkomen dat teken via een huisdier op plekken in de tuin komen waar ze wel kunnen overleven.
Een teek kan drie weken overleven onder water en gaat na 24 uur in de diepvries nog niet dood. Pas als je kleding minimaal 30 minuten op 60 graden Celsius wast, ben je er zeker van dat een teek niet meer leeft.
Geschikte oliën tegen vlooien en teken zijn bijvoorbeeld Lavendel, Lemongrass, Tea tree, Eucalyptus, Pepermunt of een combinatie hiervan. Je kunt ze verdunnen in water, eventueel met een scheutje azijn er in.
Proeven waarbij parasitaire aaltjes worden ingezet teken tegen lijken veelbelovend, je kan teken bestrijden met de S. carpocapsae aaltjes. De aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die je kan oplossen in water en vervolgens uitsproeien/ gieten over de bodem, daar gaan de aaltjes op zoek naar hun gastheer.
Daar leven ze in hoog gras en tussen bladeren. Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed.
Draag gesloten schoenen en kleding die je armen en benen bedekt. Stop je broekspijpen in je kousen. Draag lichtgekleurde kleding, dan zie je een teek beter. Gebruik een insectenwerend middel met bijvoorbeeld DEET op je onbedekte huid.
Teken kunnen zich overal op het lichaam vastbijten. Ze zitten het liefst in liezen, holte van de knieën, oksels of tussen de billen. Ook bij randen van het ondergoed, achter de oren en waar je haar begint.
Antwoord: Totale bescherming tegen teken geeft een panty, net als een broek, niet. Een teek kan kruipen tot voorbij de panty en dan alsnog bijten. Draag liever gesloten schoenen en kleding die je armen, benen en buik aan één stuk bedekken. Stop ook je broekspijpen in je sokken.
Teken leggen hun eitjes in de strooisellaag, de laag verterende bladeren op de bodem. De larven die daaruit kruipen, gaan in de lagere ondergroei dicht bij de bodem op zoek naar hun eerste bloedmaaltijd. Bij voorkeur bij kleine dieren, zoals zangvogels en muizen.
Teken kunnen niet springen, vliegen en vallen uit bomen om je te bijten. Ze verschuilen zich in hoog gras en struiken, wachtend op de passage van mens of dier. Eenmaal ze op je lichaam gekropen zijn, zoeken ze warme plekjes en bijten ze zich vast.
Je herkent een tekenbeet vooral door de aanwezigheid van de vastgehechte teek in de huid. Wanneer de teek nog niet volgezogen is, lijkt het vooral dat er een donker puntje vasthangt aan de huid. Het lijkt soms ook op een sproetje of moedervlekje.
Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in uw sokken. Op lichte kleding zijn teken beter te zien. Draag kleding die is geïmpregneerd met het insectenwerend middel Permetrine of spuit uw kleding in met een insectenwerend middel dat DEET (diethyltoluamide) bevat.
Knoflook is de natuurlijke bron van selenium, allicine en alliine. Alliine is de werkzame stof (virusremmend) welke in de bloedbaan terecht komt en een vernietigende werking heeft op bacteriën waar insecten, zoals vlooien, luizen, wormen en teken van leven.
Schoonmaken met water en een deel azijn werkt. Vlooien hebben net als andere insecten een hekel aan de geur en het middel reinigt erg intensief. Met water alleen kun je vlooien niet doden.