Kortom, de politie mag een verdachte niet dwingen om de code af te geven, maar mag de telefoon wel met lichte dwang openen met bijvoorbeeld de vingerafdruk. Ook kan de telefoon worden 'gekraakt'.
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
De wet staat toe dat een speciaal team van de politie bepaalde apparatuur, zoals telefoons en laptops, van verdachten mag hacken om bewijsmateriaal over criminele activiteiten te vergaren.
Kan politie je telefoon aftappen? Ja, de politie heeft deze bevoegdheid, maar moet hiertoe wel toestemming hebben gekregen van de rechter-commissaris. Daarnaast moet het gaan om een misdrijf waarop een gevangenisstraf staat van 4 jaar of meer, en moet het ter bescherming zijn van de rechtsorde.
Apple gaat het onmogelijk maken om via een bekende methode iPhones te hacken. Op dit moment kan bijvoorbeeld de politie via de oplaadingang van het toestel met speciale software proberen toegang te krijgen tot de telefoon. Amerikaanse media schrijven dat Apple een software-update heeft gepland die dit onmogelijk maakt.
De telefoon wordt door de politie meestal in beslag genomen om onderzoek te doen. Op basis hiervan wil de politie bewijs proberen te verzamelen in de strafzaak, bijv. Voor getapte gesprekken of zendmastgegevens hoeft de telefoon niet in beslag genomen te worden.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
Chatdiensten als WhatsApp en Signal zijn standaard versleuteld en dat zou aftappen onmogelijk maken voor politie en inlichtingendiensten. De overheid onderzoekt nu de voor- en nadelen van een eventuele verplichte achterdeur in de chatapps.
Enkele voorbeelden: de batterij loopt snel leeg zonder dat je het toestel gebruikt, er is hoog datagebruik, je krijgt notificaties die je niet verwacht, het toestel voelt heet aan, het herstart op onverwachte momenten, enz. Staan er onbekende apps of programma's op je toestel? Bekijk de lijst van apps op je telefoon.
Opgepast: Israëlische spyware kan iPhones met nieuwste iOS-versie kraken. Dat meldt Citizen Lab. De internetwaakhond van de University of Toronto onderzocht de besmette iPhone 12 Pro van een Bahreinse mensenrechtenactivist. Hieruit blijkt dat het toestel medio februari van dit jaar stiekem te zijn besmet met Pegasus.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden.
Naast het opsporen van cybercriminelen zetten politie en justitie steeds meer in op het voorkomen en verstoren van cybercrime, waaronder ook DDoS-aanvallen. Dit gebeurt samen met (internationale) externe partners en onder andere Europol, Interpol en de FBI.
We kunnen als politie niet zien of iemand bezig is met het hacken van een account of dat iemand voor de twintigste keer een mailtje stuurt met een bedreiging. In dat soort gevallen kunnen we alleen maar in actie komen als er melding of aangifte van gedaan wordt.
Indien je telefoon word gestolen kan je dit nummer bij de politie doorgeven tijdens je aangifte. Dit nummer moet je ook aan je provider laten weten. Deze is dan instaat om je telefoon te volgen. Met het IMEI-nummer kan de telefoon worden getraceerd ook als er een andere sim kaart in geplaatst is.
Wettelijke taken
De Inspectie onderscheidt toezicht in drie categorieën: Opsporing (bijvoorbeeld dit onderzoek naar de Opsporing ) Handhaving (bijvoorbeeld dit onderzoek naar de Handhaving) Noodhulp (bijvoorbeeld dit onderzoek naar Noodhulp)
Inmiddels is duidelijk dat de politie door de kroongetuige verwijderde chatgesprekken heeft kunnen terughalen.
Opsporingsdiensten kunnen de versleuteling van de verstuurde berichten niet kraken en niet meelezen met de inhoud. Er zijn wel andere manieren om meer te weten te komen over de afzenders. De politie kan bijvoorbeeld een informatieverzoek doen bij WhatsApp, of de chatgeschiedenis uit de cloud opvragen bij Apple.
Zelfs Signal zelf kan de berichten die zijn gebruikers versturen niet meelezen. Dat maakt het voor politie en federale inlichtingendiensten bijzonder moeilijk om mogelijk verdachte groeperingen en extreme berichten te onderscheppen.
De politie registreert allerlei gegevens om haar taken goed uit te kunnen voeren. Bijvoorbeeld telefoonnummers en meldingen. U kunt de politie vragen welke gegevens over u zijn vastgelegd.
De politie mag niet langer dan vier weken afluisteren of tappen. Als we iemand langer willen afluisteren, dan moeten we toestemming vragen aan de officier van justitie.
Bij WhatsApp-hacking wordt je WhatsApp-account overgenomen door iemand anders. Diegene kan dan vanuit jouw account berichten sturen. Het is mogelijk om je WhatsApp-account op een extra apparaat te installeren. En daar maken criminelen gebruik van.
Via de 112NL app krijg je contact met een meldkamer in Nederland en start de centralist indien noodzakelijk een chatgesprek. Ook kun je aangeven in welke taal je wilt communiceren. De app kent een vertaalfunctie met 109 talen, die ook tijdens het chatten kan worden gebruikt.
Tienduizenden politieagenten hebben de beschikking gekregen over een Samsung Galaxy S5 om digitale bekeuringen uit te schrijven en persoonsgegevens te checken. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een speciale app.
Een uur geen smartphone is een kriem. Wat te denken van een inbeslagname waarbij het niet ongebruikelijk is dat de (abonnements)smartphone 6 tot 8 weken weg is!