Niet alleen bij slechthorendheid komen muzikale hallucinaties voor, maar ook bij mensen die te maken hebben met schizofrenie, een affectieve stoornis of een angststoornis. Van hen geeft zo'n 20% aan ooit muzikale hallucinaties te hebben waargenomen.
In het brein heb je namelijk 'spiegel neuronen'; dit zijn speciale zenuwcellen die ervoor zorgen dat we een lied horen of beweging zien en dat in ons hoofd nadoen. Deze zenuwcellen lopen door het hele brein en zijn heel nuttig voor o.a. het inbeelden van muziek.
Auditieve hallucinaties = geluiden horen die er in de buitenwereld niet zijn. Dit verschijnsel heeft inderdaad veel verschillende oorzaken. Bij tinnitus komen auditieve hallucinaties regelmatig voor. Mensen met tinnitus beschrijven vaak geluiden als geroezemoes, muziek, bellen of sirenes.
Muzikale hallucinaties zijn te vergelijken met echte muziek, maar dan zonder een bron in de externe werkelijkheid. Ze worden meestal geclassificeerd als non-verbale akoestische hallucinaties.
Behandeling bestaat uit voorlichting, leren omgaan met hallucinaties, cognitieve gedragstherapie en (afhankelijk van de ernst van de klachten) medicatie. Lees meer over auditieve hallucinaties (stemmen horen), over het Zorgprogramma Stemmen Horen en over het Zorgprogramma Lijf & Leven.
Bij psychose is sprake van een veranderde beleving van de werkelijkheid die waarnemen, denken en emoties beïnvloedt. De belangrijkste symptomen zijn wanen, hallucinaties, problemen met samenhangend spreken, gedesorganiseerd gedrag en motivatieproblemen.
Het Charles Bonnet Syndroom is een aandoening waarbij verstandelijk gezonde mensen dingen zien die er in werkelijkheid niet zijn (hallucinaties). Het is geen psychische stoornis. Het is een afwijking in de waarneming. Dit syndroom komt met name voor bij mensen die op latere leeftijd slechtziend of blind zijn geworden.
Stemmen horen kan verschillende oorzaken hebben, zoals: psychische aandoeningen zoals een psychose, depressie of bipolaire stoornis. een heftige gebeurtenis in het verleden. Bijvoorbeeld als iemand veel en lang gepest is, lichamelijk of seksueel misbruik.
Ja dat kan. Door (te) veel stress kan tinnitus ontstaan door het opbouwen van overdruk in het binnenoor. Door de overdruk in het binnenoor treden hier beschadigingen op die de tinnitus veroorzaken. Voor meer informatie over tinnitus oorzaken zie ook: www.kno.nl.
Mensen met hyperacusis ervaren veel of sommige geluiden als te sterk, onaangenaam of zelfs pijnlijk, omdat hun tolerantie voor geluid is afgenomen. In veel gevallen lijkt er geen duidelijke schade aan het gehoor te zijn, maar blijkbaar worden geluidsprikkels te sterk verwerkt door de hersenen.
Wanneer u rinkelen, zoemen, fluiten, suizen, brommen of een ander geluid hoort, terwijl deze geluiden zich niet in de omgeving voordoen, dan hebt u waarschijnlijk last van oorsuizen. De meer medische term voor oorsuizen is tinnitus. De geluiden kunnen constant zijn of zich met tussenpozen voordoen.
Hyperacusis is geen ziekte, maar een symptoom. De overgevoeligheid voor geluid kan ontstaan door aandoeningen (ziekte van Lyme, tinnitus, chronische oorpijn, ziekte van Ménière), door akoestisch trauma of door medicijngebruik. De overgevoeligheid ontstaat door een verandering in het auditieve systeem.
Liedjes die in je hoofd zitten, zijn niet alleen irritant, maar kunnen ook je slaap behoorlijk verpesten, zo stellen neurowetenschappers vast. Hoe vaker je muziek luistert, hoe groter de kans dat je 's nachts te maken krijgt met zo'n muzikale irritatie.
Antwoord: Daar is niet even een simpel een antwoord op te geven. Maar verschillende hersengebieden worden geactiveerd als je naar muziek luistert. Een combinatie van plekken in je hersenen die te maken hebben met je emoties, aanmaken van dopamine en zelfs abstract denken maken dat muziek zo diep kan binnendringen.
Als de gehoorbeentjes geluidsgolven doorgeven, wordt de vloeistof in het slakkenhuis in beweging gebracht en buigen de haartjes. Dit wekt een chemische reactie op die de bijbehorende zenuwuiteinden activeert. Deze zenuwuiteinden geven vervolgens een boodschap door aan het hersengedeelte dat geluidssignalen verwerkt.
Hoe gaat het verder bij stemmen horen? De stemmen kunnen na de behandeling verdwijnen. Ze kunnen ook blijven. Het lukt dan vaak wel om er goed mee om te gaan.
Innerlijke stem voelt vertrouwd
De meesten van ons zijn zo gewend geraakt aan die innerlijke stem dat we ons er sterk mee identificeren: de gedachtenstroom, dat zijn wij zelf. Het heeft ook veel invloed op onze kwaliteit van leven. Veel mensen die leiden aan depressie ervaren vooral negatieve, zelfkritische gedachten.
De medische term voor stemmen horen is 'auditieve hallucinaties'. De inhoud van de stemmen kan erg negatief zijn, wat mensen bang en onzeker kan maken. Vaak gaat stemmen horen gepaard met andere klachten, zoals achterdocht, somberheid en een laag zelfgevoel. Ook verlopen sociale contacten soms moeilijker.
Het syndroom van Capgras is een zeldzame aandoening waarbij iemand gelooft dat zijn dierbaren of anderen die hij kent zijn vervangen door dubbelgangers of bedriegers. Het geloof is zo echt dat niets deze illusie kan corrigeren.
Het is een syndroom omdat het een verzameling van gezamenlijk voorkomende symptomen behelst. Patiënten hebben continue verstoringen in het gezichtveld (soms ook met de ogen gesloten). Het meest voorkomende symptoom is een soort continue sneeuw- of televisieruis in het gehele gezichtsveld (soms ook met ogen gesloten).
Een psychose begint vaak met lichte verschijnselen en ontstaat langzaamaan. Daarom is het niet altijd makkelijk om een psychose bij jezelf of bij iemand anders te herkennen. Er zijn een aantal voortekenen die kunnen wijzen op een psychose: verwardheid, ander gedrag, hallucinaties en waanbeelden.
Als je in een psychose bent zal je doorgaans zelf geen hulp zoeken; je hebt meestal zelf niet door dat je in een psychose zit en je gelooft dat de wanen en hallucinaties reëel zijn. Daarom is het belangrijk dat de familie wel hulp zoekt.
Het lijkt erop dat tijdens een psychose in bepaalde hersengebieden te veel van de neurotransmitter dopamine aanwezig is en in andere delen te weinig: Het teveel aan dopamine veroorzaakt de positieve symptomen van een psychose. Het tekort aan dopamine zou de negatieve symptomen verklaren.