Voor het overmaken van de cent, stuurt de zogenaamde koper u een betaallinkje. Via die link denkt u op uw bank-website terecht te komen. Maar de link verwijst naar een nep-website. Alle gegevens die u hier invult, komen bij de oplichter terecht.
Uw naam en bankrekening moeten overeenkomen met de juiste gegevens. Ter verificatie van uw naam en bankrekening vragen wij u daarom om 1 cent te betalen via iDeal. Dit is een vereiste voor de identificatie. Op deze manier kunnen wij zowel uw als onze veiligheid waarborgen.
De link in dit betaalverzoek gaat niet naar de website van de bank, Tikkie, iDEAL of transportservice. Dit lijkt alleen maar zo. In werkelijkheid is het een valse website: een zogenoemde phishingsite. De crimineel kijkt daarop mee hoe u uw inloggegevens van de bank invult.
Zeker. De Payconiq by Bancontact-app voldoet aan de strengste beveiligingsnormen. Net als bij een bankkaart bent u beschermd tegen misbruik door transactielimieten en door gebruik te maken van een pincode van vier cijfers.
Via WhatsApp krijg je een betaallink die uitkomt op een nagemaakte Tikkie-website. Als je op deze nepsite inlogt, kunnen de fraudeurs bij je bankgegevens. Om met je gegevens te betalen of geld vanaf je rekening naar zichzelf over te maken.
Het is zeker niet fraudevrij. Via telefonisch bankieren kan je bij veel banken geld overmaken naar een andere rekening. Dus iemand anders kan ook misbruik maken van jouw toegangscode en ibannummer. Zo kan diegene dus jouw geld overmaken naar zijn/haar eigen rekening.
– Tikkie is onder andere ontwikkeld door ABN AMRO. Het voldoet aan strenge veiligheidseisen. Je betaalt het betaalverzoek via iDEAL met je eigen bank. Dit maakt dat Tikkie over het algemeen een hele veilige manier van betalen is.
Er staan rekeningen, leningen, creditcards of woonruimten op uw naam. Maar u wist van niets. U ontvangt boze berichten van mensen die u als oplichter zien. Bijvoorbeeld omdat u hen via een online marktplaats zou hebben opgelicht.
Om te voorkomen dat ze twee concurrerende betaaldiensten in dezelfde markt moeten onderhouden, kiezen de banken ervoor om de stekker uit Payconiq te trekken ten faveure van zijn 'grotere broer'. Daarmee komt er na vier jaar een einde aan Payconiq in Nederland. De betaalapp begon in 2015 als initiatief van ING.
Oplichting en fraude zijn vormen van bedrog. Er bestaan veel manieren waarop je online of offline kunt worden opgelicht. Denk aan WhatsApp-fraude, spoofing of identiteitsfraude. Door de toenemende mate waarin we online transacties doen, nemen oplichting en fraude via het internet een vlucht.
Een ING betaalverzoek is de beste optie voor ING klanten omdat deze een hoger betaalplafond heeft dan een Tikkie en omdat het geld direct op je rekening wordt bijgeschreven. Voor niet ING klanten is een Tikkie het beste alternatief. Nu je dit weet wordt het tijd om hier wat dieper op in te duiken.
Risico op oplichting: niet honderd procent veilig
Het idee achter Gelijk Oversteken is dat betalingen tijdelijk op een tussenrekening worden geparkeerd. Dat moest de kans op oplichting verkleinen, want pas zodra de koper aangeeft dat het product ontvangen is, krijgt de verkoper het geld gestort.
Met de dienst Appjelinkje kun je via WhatsApp een betaalverzoek laten controleren. Je kunt de link appen en er wordt dan gecheckt of deze verwijst naar een phishingsite. Ook krijg je te horen naar wie je geld overmaakt.
Pinnen is makkelijk en veilig. Banken in Nederland handhaven strikte veiligheidsmaatregelen, maar u kunt zelf ook een steentje bijdragen aan de veiligheid bij pinnen. Het onzorgvuldig gebruik van de PINpas al dan niet in combinatie met de PINcode kan immers tot grote financiële schade leiden.
De voordelen van pinnen
Voor de consument is pinnen een veilige, eenvoudige en snelle manier van betalen. De klant heeft altijd gepast geld op zak. Voor u als acceptant is pinnen eveneens veilig, gemakkelijk, snel en efficiënt.
PIN is ontstaan vanuit de behoefte van De Nederlandsche Bank om de verschillende banken in Nederland te laten komen tot een uniform betalingssysteem. Omdat de banken nog grotendeels beschikten over eigen systemen heeft De Nederlandsche Bank in 1987 een onderzoek gedaan, om dit uniforme systeem mogelijk te maken.
Het bedrijf is marktleider op het gebied van betaaldiensten in België. Bancontact Payconiq Company kent vijf aandeelhouders: KBC, BNP Paribas Fortis, Belfius en ING hebben elk 22,5% van de aandelen in handen. AXA Bank, dat normalerwijze overgenomen wordt door Crelan, bezit 10% van de aandelen.
Voor klanten van Argenta, AXA, Banx, Belfius, BNP Paribas Fortis, CBC Banque, Crelan, Fintro, Hello Bank!, ING, KBC Bank, KBC Brussels en vdk bank is het vandaag al mogelijk om hun bankrekening te koppelen aan de Payconiq by Bancontact-app.
Via het alarmnummer (112) en het landelijk telefoonnummer van de politie (0900-8844) komen bij de meldkamer 24 uur per dag alle telefoontjes binnen. De meldkamermedewerkers beoordelen de meldingen op belangrijkheid.
Bent u - als burger of bedrijf - slachtoffer geworden van fraude of oplichting? Kijk in de lijst hieronder om te bepalen van welke fraudevorm u slachtoffer bent geworden. Hier staat ook hoe u aangifte doet. In de meeste gevallen kunt u bellen met de politie op 0900-8844 of naar het politiebureau gaan.
Meld het bij de fraudehelpdesk. Doe aangifte van oplichting en fraude bij de politie. Bel 0900 - 8844 of meld het online op politie.nl.
Tikkie is enorm ingeburgerd om snel geld over te maken naar een bekende. Er kleeft echter ook een risico aan. De Fraudehelpdesk waarschuwt voor oplichters die de populaire betaal-app van de ABN-AMRO Bank nabouwen. Daarmee hengelen ze gegevens binnen waarmee ze bankrekeningen van hun slachtoffers kunnen plunderen.
Hij ziet ook je (achter)naam die bij je rekeningnummer hoort. Na klikken op de bank naar keuze ziet degene óók je IBAN-bankrekeningnummer. Tikkie is wat dat betreft dus niet anoniem. Zelfs al vóórdat iemand tot betaling overgaat van jouw Tikkie-verzoek, kan de ander jouw naam én bankrekening zien.
Een Tikkie kan maximaal € 5.000 bedragen. U kunt een Tikkie link naar meerdere ontvangers sturen. Goed om rekening te houden dat u per dag per IBAN maximaal € 15.000 kan ontvangen.