Wanneer de adapter een te hoge spanning aflevert aan de laptop, kan deze doorbranden. Heb je geluk, dan brandt er een zekering door, heb je pech, dan branden essentiële onderdelen van de laptop door. Vaak wordt een afwijking van 5% nog wel toegestaan.
De gemiddelde levensduur van een laptop
Gemiddeld gaat een laptop zo'n vier tot vijf jaar mee. Natuurlijk is het niet precies te zeggen, omdat er allerlei dingen meespelen. Hoe intensief je de laptop gebruikt bijvoorbeeld. Hoe krachtiger de laptop was toen je hem kocht, hoe langer de levensduur over het algemeen is.
De moderne lithiumbatterijen hoef je niet helemaal leeg te laten lopen en volledig op te laden. Tussen de 30 en 70 procent is de ideale oplaadcapaciteit. Door deze hoeveelheid aan te houden, kan jouw batterij en daardoor je laptop langer meegaan.
Een platte lithium-ion accu kan gemiddeld tussen de 500 en 700 keer opgeladen worden. Het volledig opladen van een accu wordt een cyclus genoemd. Wanneer je maatregelen neemt om de levensduur van de accu te vergroten kunnen er zelfs meer dan 700 oplaadbeurten gerealiseerd worden.
Laptops hebben weliswaar een netspanningsadapter van meestal 19 Volt DC, soms 19,5 en ook 20 Volt DC en deze kan met een DC-DC converter op 12 Volt DC aansluiting. De TRUST UltraSlim 70W Notebook-adapter 12V is een compacte adapter en is geschikt voor een groot aantal notebooks met een vermogen tot 70W.
Als de CPU en de grafische processor hard werken, kan de laptop slechts 2-3 uur meegaan. Wanneer gaming laptops echter op batterij werken en alleen voor lichte toepassingen worden gebruikt, kunnen ze 4 tot 8 uur meegaan.
Een hoger amperage is geen probleem en raden wij zelfs aan, omdat deze adapters in staat zijn meer vermogen te leveren op hetzelfde voltage. Hierdoor zijn ze minder slijtagegevoelig en gaan ze in de regel langer mee dan de standaard adapter.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
Als uw accu heel erg snel leeg loopt betekent dit dat hij bijna geheel versleten is. Elke accu verliest in de loop der tijd vermogen. Ook bij weinig of geen gebruik slijt een laptop accu, in veel gevallen zelfs sneller dan bij regelmatig gebruik.
Gemiddeld genomen verbruikt een laptop tussen de 50 & 90 watt per uur wat neer komt op 0,05 – 0,09 kwh per uur. Dit is uiteraard afhankelijk van het model. Gedurende 8 uur (a €0,89 per kwh) betaal je rond de €0,38 per dag aan stroomkosten.
Je laptop zelden of nooit volledig uitschakelen, kan gevolgen hebben voor de losse onderdelen van je laptop. Zo blijven je onder andere ventilator en je harde schijf draaien. Wanneer je laptop een HDD-schijf heeft, een schijf die werkelijk draait, blijft deze schijf draaien in slaapstand.
Een laptop verbruikt aanzienlijk minder: tussen 50 en 100 wattuur (Wh) voor 1 uur gebruik, afhankelijk van het model. Bij een dagelijks gebruik van acht uur schommelt het verbruik dan tussen 150 en 300 kWh/jaar.
Een beperkte levensduur
De meeste computers gaan zo'n vier tot acht jaar mee. Dat is mede afhankelijk van diverse aspecten zoals merk, besturingssysteem, grootte van de harde schijf en het type processor.
Alle apparaten die op stroom of batterijen werken kun je bij de milieustraat inleveren. Andere opties zijn: De winkel waar je jouw nieuwe laptop koopt. Deze is verplicht je oude laptop in te nemen.
Een computer gaat gemiddeld zo'n vier jaar mee. Dan is hij in de ogen van fabrikanten én gebruikers verouderd en moet hij vervangen worden. In het beste geval krijgt hij nog een tweede leven als afdankertje voor een nerdig neefje of wordt hij gerecycled.
Indicatie dat een laptop accu kapot is
De laptop baseert op basis van de leeftijd en resterende capaciteit van de accu dat deze niet meer genoeg vermogen kan leveren. Als de adapter in orde is en de laptop nog goed functioneert maar de accu op 0% blijft hangen is deze waarschijnlijk defect.
De accu of batterij zit niet vast met schroeven, maar veelal met een schuifje of klepje. Wanneer je de schuifjes of het klepje schuift laat de accu of batterij vanzelf los. De nieuwe accu of batterij kun je direct terug plaatsen, waarbij de schuifjes een klik geven.
Je kunt de toestand van de laptop accu testen met tools als Batterymon. Klik in het menu Info op 'Battery information'. De gewenste informatie is de Full Charge Capacity – want dat is de actuele maximale laadtoestand van de accu.
Vooral het 's nachts opladen is gevaarlijk omdat je er dan geen toezicht op houdt. Omdat je slaapt en daardoor niet ziet wanneer de batterij vol is, kan het apparaat gaan 'overladen' met het risico dat de lader of het apparaat zelf oververhit raakt en in brand vliegt.
Wanneer u uw telefoon oplaadt, wordt de telefoon warm omdat het laadcircuit warmte genereert terwijl de batterij wordt opgeladen. Het opladen van een telefoon op een bank of bed zorgt ervoor dat de telefoon zelfs nog warmer wordt, omdat de warmte minder goed kan worden afgevoerd.
Kan een oplader ook te heet worden? Een apparaat dat oplaadt kan dus oververhitten, maar dat is nog niet alles. Ook als je klaar bent met laden en je de stekker in het stopcontact laat zitten creëer je een mogelijk brandgevaarlijke situatie. De oplader kan heet worden en zo brand veroorzaken.
Een hoog voltage, maar een relatief lage stroomsterkte veroorzaakt een pijnlijke scheut in het lichaam, maar het geeft geen permanente schade. Zou de ampère hoger zijn geweest dan was het vele malen gevaarlijker geweest. De eenheid van stroomsterkte is ampère.
Hoeveel ampère een laptop precies gebruikt, is grotendeels afhankelijk van het model. Over het algemeen gebruikt een laptop echter tussen de 0,41 en 0,84 ampère per uur. Als je je laptop acht uur per dag gebruikt, kun je dus uitgaan van een verbruik van maximaal 6,72 ampère per dag.
16 Ampère x 230 Volt = 3680 Watt. Echter in de praktijk willen we natuurlijk problemen voorkomen. Vuistregel is daarom dat maximaal 3500 Watt aangesloten mag worden op één groep.