Kun je basilicum rauw eten? Ja, basilicum kan je zeker rauw eten en is dan ook het lekkerst. Als je basilicum gebruikt in een warm gerecht, voeg het kruid dan pas aan het einde van de bereiding toe. Als je de basilicum aan het begin van de bereiding toevoegt kan het kruid een bittere smaak afgeven.
Wie graag verse basilicum eet, kan maar beter opletten. Bepaalde darmbacteriën E. coli en salmonella overleven op verse basilicum en kunnen gezondheidsrisico's inhouden bij het niet verhitten.
Verse basilicum is heerlijk in soepen, sauzen en salades. Maak zelf basilicumsoep of ga voor een zelfgemaakte verse basilicum pesto. Gebruik basilicum in Italiaanse gerechten, zoals deze spaghetti met tomaatjes en mozzarella of in deze overheerlijke risotto met spinazie.
Is gedroogde basilicum gezond? Het antwoord is simpel: Ja! Basilicum bevat veel antioxidanten, is ontstekingsremmend en het helpt tegen stress.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden.
Peterselie
De gezondste variant van peterselie is de bladpeterselie, ook wel platte peterselie genoemd. Peterselie bevat grote hoeveelheden antioxidanten en zit boordevol vitaminen (A, C), mineralen zoals kalium, foliumzuur en vezels.
Kruiden met zachte blaadjes zoals peterselie, bieslook, koriander, dragon, dille en basilicum geven snel hun smaak af en kun je het beste op het eind van het kookproces toevoegen of vlak voor het opdienen. Te lang verhitten of meekoken leidt bij deze zacht-bladerige kruiden tot smaakverlies.
Oogst basilicum door een deel van de plant weg te knippen, zo kan het plantje verder gaan groeien en wordt het zelfs sterker. Knip het plantje af, ca. 1 cm boven de plek waar de blaadjes uit de steel groeien. Van een plantje van 25 cm kun je bijvoorbeeld de bovenste 10 cm afknippen en de rest laten staan.
Basilicum thee maken
Kook simpelweg het water en voeg 1 doseerlepel gedroogde basilicum toe of gebruik 4 a 5 blaadjes verse basilicum. Je kan eventueel een drupje citroensap toevoegen, maar ook kamille of citroengras zijn heerlijke toevoegingen aan basilicumthee.
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander.
Het verzorgen van een basilicumplant vergt veel aandacht en liefde. Je moet hem dagelijks water geven en dat doe je het beste van onderaf. Daarom is een pot met gaatjes ook zo handig, deze zet je vervolgens in een bakje met water, zodat de plant zich van onderen vol kan zuigen met water.
Basilicum bereiden & bewaren
Geef het plantje dagelijks een beetje water (niet op het blad). Losse blaadjes kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren.
Bladluizen en slakken vallen vaak basilicum aan. Let goed op en behandel indien nodig met larven van lieveheersbeestjes tegen bladluis en No-slug tegen slakken.
De basilicum die meestal bedoeld wordt als het over 'basilicum' voor consumptie gaat, is 'Ocimum basilicum' - kijk daar kun je mee aankomen - Het is zo'n beetje de vader van alle basilicumsoorten die eetbaar zijn.
Burns: met een heerlijk verfrissend geur en citroenaroma. Basilicum Grove: de meest bekende basilicumplant. Basilicum Dark Opal of Purple Ruffles: aromatische geur, bloeit paars aan einde van het seizoen. Genoveser Gustosa: de verbeterde biologische variant of de grofbladige variant.
Basilicum kan niet tegen vorst en zal 's winters dus afsterven. Wel kan je de plant uitgraven en in een pot laten overwinteren op een vorstvrije plaats.
Vanaf half april kun je basilicum buiten in de volle grond of in potten zaaien. Kies voor een plek in de volle zon. Hoe warmer de buitentemperatuur, hoe sneller de zaden zullen kiemen en hoe lekkerder het eindresultaat na het oogsten.
Haal dus niet roekeloos de blaadjes los, maar knip de steeltjes altijd ongeveer een centimeter boven de aarde af. Zo gaat er geen energie naar de rest van het steeltje, maar naar de wortels en krijgt de plant de kans nieuwe blaadjes te groeien. Succes gegarandeerd!
Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt. Maar hij droogt uit wanneer hij in de volle zon staat. De smaak en geur van de plant gedijt het beste als de plant een paar uur per dag (min.
olijfolie van goede kwaliteit 150 g basilicum Verhit de olie zachtjes in een pan tot 40°C Kneus het basilicum lichtjes en doe het in een warme, gesteriliseerde pot of fles. Giet de warme olie erop en sluit de pot. De olie is na 3-4 weken klaar voor gebruik.
Kruiden met zachte blaadjes zoals peterselie, bieslook, koriander, dragon, dille en basilicum geven snel hun smaak af en kun je het beste op het eind van het kookproces toevoegen of vlak voor het opdienen. Te lang verhitten of meekoken leidt bij deze zacht-bladerige kruiden tot smaakverlies.
1. Boerenkool. Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. Deze groenbladige groente zit bomvol voedingsstoffen en bevat veel vezels, plus de vitaminen A, C en K en de mineralen koper, calcium en kalium.
Knoflook, kurkuma, gember en kaneel worden geassocieerd met een positief effect op hart en bloedvaten. Ze dienen als antioxidanten en ondersteunen daarmee het lichaam bij het beschermen van onze cellen en weefsels.