Het griepvirus is al vervelend genoeg wanneer je er zelf last van hebt, maar helaas kunnen de allerkleinsten onder ons er ook last van krijgen. De griep, ook wel Influenza genoemd, is zeer besmettelijk en kan dus ook met de gezondheid van jouw baby aan de haal gaan.
Je baby zal niet besmet raken via de moedermelk - sterker nog, de moedermelk zal antistoffen bevatten die het risico verlagen dat hij hetzelfde virus krijgt.
Aan de volgende symptomen kun je een griepje herkennen bij je baby: Hoge koorts die binnen twaalf uur kan oplopen tot 39 graden. Niezen, hoesten en een snotneus. Hoofdpijn.
Een verkoudheid bij je baby is meestal geheel onschuldig en gaat vanzelf weer over na maximaal 2 weken. Als de verkoudheid gepaard gaat met de volgende klachten, kun je wel contact opnemen met de huisarts: Temperatuurverhoging boven de 38 graden (koorts) gedurende minimaal 24 uur.
De incubatietijd van griep is 1 tot 2 dagen. Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Bij kinderen kan dit langer zijn.
Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Mensen kunnen ook via de handen en voorwerpen het virus binnen krijgen. Griep is besmettelijk vanaf 1 dag vóór het begin van de klachten tot 5-7 dagen ná het begin van de klachten.
Je kan ook ziek worden door direct contact, bijvoorbeeld door een hand te geven of een voorwerp aan te raken dat een besmet persoon heeft aangeraakt, zoals een deurklink. Na een besmetting duurt het meestal 2 tot 3 dagen voor de klachten beginnen. Maar je kan al vanaf 1 dag en tot 7 dagen erna klachten krijgen.
Een baby ademt de eerste levensmaanden slechts door zijn neus. Als zijn neus dan verstopt raakt, gaat hij niet vanzelf door zijn mond ademen. Hierdoor hebben ze vaak een beetje moeite met ademhalen. Als je naar de baby luistert, hoor je vaak een onrustige neusademhaling.
Ga zo min mogelijk naar buiten tot de verkoudheid over is en vooral tot de hoest weg is. Ventileer de ruimtes in huis goed wanneer je baby er niet is. Vermijd tocht (pas op een openstaande deur en zet het wipstoeltje niet op koude plaatsen neer!).
Baby's niezen over het algemeen vaker dan volwassenen. Dat komt doordat de neusholtes van een baby nog klein zijn en daardoor eerder verstopt raken. Baby's moeten die neusholtes dus vaker leeg niezen dan wij. Als je baby veel niest, betekent dat niet direct dat hij verkouden is.
Wanneer is een kind eigenlijk ziek
Ook als een kind geen koorts of diarree heeft en niet hoeft over te geven, kan het toch ziek zijn. Je kunt dus niet stellen dat een kind met een temperatuur van 38,5° ziek is en met een temperatuur van 37,5° niet.
Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Door hoesten en niezen kun je een ander besmetten.
Was de handen en het gezichtje van je baby regelmatig om herbesmetting te voorkomen. Ventileer alle kamers in het huis goed, maar zorg dat je baby niet op de tocht ligt. Geef je baby extra te drinken om het slijm los te maken en de vochthuishouding op peil te houden.
Bij veelvoorkomende ziektebeelden zoals verkoudheid, griep, koorts, diarree of overgeven zal dit je baby niet negatief beïnvloeden. Integendeel zelfs! Ook als je ziek bent zit je moedermelk nog vol met antistoffen die het risico verkleinen op dat je kleine het virus zelf ook krijgt.
Grotere kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht
Daarnaast is er door COVID-19 een hoger risico op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. Dit geldt vooral voor moeders die erg ziek waren door corona of die al een andere ziekte hadden. Door de vroeggeboorte hebben deze kinderen meer zorg nodig.
Leg je baby bijvoorbeeld op zijn buik en help hem/haar lichtjes door de rug te wrijven, of til de borstkas op tijdens het hoesten. Gebruik een vernevelaar: Een vernevelaar kan ook helpen bij het oplossen van het vastzittende slijm. Vul de vernevelaar met warm water en laat de dampen voor enige tijd bij de baby.
De buitenlucht is goed voor je baby.
Wist je dat frisse lucht voor je baby even belangrijk en nodig is als voor ons volwassenen? Net zoals ze aangepaste voeding nodig hebben, verlangen baby's ook naar frisse lucht. Zelfs in deze coronatijden is het dus aangewezen om dagelijks met je oogappel op wandel te gaan.
Maar hoe doe je dat precies? Sluit dat ene neusgat even af en houd de mond een beetje dicht met je vingers. Wacht enkele seconden: de slijmpjes moeten dan door het andere neusgat stromen; Veeg het neusje van je baby af met een zacht kompres of een zakdoekje.
de neusvleugels bewegen mee met de ademhaling (dit heet neus-vleugelen) soms opeens een paar seconden niet ademen. de huid is grijs-blauw rond de mond en onder de nagels. sufheid: uw baby is slaperig en moeilijk wakker te krijgen.
Baby's en kinderen jonger dan twee jaar kunnen het na een paar dagen zo benauwd krijgen dat zij hun neusvleugels wijd open sperren. Dit heet neusvleugelen. Vaak gaat dit gepaard met slecht eten en drinken. Soms ademt je kind piepend of zagend.
Stikken in slijm of snot komt echter zelden voor. Kan een baby stikken in eigen spuug? Ook deze vraag komt veel voor. Wanneer het lijkt of je baby stikt in de eigen spuug, dan is het belangrijk je baby op de buik te leggen en op de rug te kloppen.
Behandeling met een hoge dosis paracetamol resulteerde in 0,4 graden C lager lichaamstemperatuur dan placebo behandeling na 24 uur (95% BI 0,1 ° C tot 0,7 ° C).
Door de warmte gaat u zweten waardoor het virus of de bacterie uit uw lichaam verdwijnt. Uw lichaamstemperatuur zal nooit oplopen tot 42 graden of hoger. Uw lichaam zorgt er door het zweten namelijk ook voor dat het de warmte kwijt kan. Ondanks dat koorts voor vervelende klachten zorgt, is het wel zeer nuttig.