Bij woningdelen huren drie of meer mensen samen een woning. Ze delen de gezamenlijke voorzieningen zoals keuken en sanitair. Woningdelen is de laatste jaren flink in populariteit gestegen. Voor veel jongeren is het de enige manier om (een kamer) in de stad te wonen, voor een aantal verhuurders is het een goudmijn.
U kunt vanaf 2020 zonder vergunning nog gewoon aan 1 of 2 huurders verhuren of aan een gezin dat samen een huishouden vormt. Maar voor verhuurders van woningen die verhuurd worden aan meer dan 2 huurders die samen geen huishouden vormen, gaat één en ander veranderen.
Er is wettelijk gezien geen maximum gesteld aan het aantal mensen dat in een appartement of woning mogen wonen.
Zonder Samenlevingscontract
Om starters en eenverdieners tegemoet te komen, is er het zogenaamde Friendscontract of 'woningdelen' in het leven geroepen. Op de manier kun jij, samen met andere personen, een woning huren die normaliter buiten je bereik zou liggen.
Je kan in een huurovereenkomst twee huurders opnemen als formeel huurder. Dus een huurcontract op twee namen is mogelijk. Dit kan alleen met toestemming van de verhuurder. Die moet instemmen met het opnemen van twee personen in de overeenkomst.
In principe mag er 1 huishouden ingeschreven staan per adres. Dit betekent: 1 of 2 volwassenen, al dan niet met kinderen. Wanneer voor het adres een omzettingsvergunning is afgegeven, dan mogen er meerdere huishoudens ingeschreven staan op het adres.
Het huurcontract staat op 2 namen (contractuele medehuur)
Als u allebei als huurder in het contract staat, heeft u allebei recht op de huurwoning. Dit heet 'contractuele medehuur' of 'samenhuur'. Bent u het erover eens wie in de huurwoning blijft? Vraag dan of de verhuurder deze persoon als alleenhuurder accepteert.
Je bent bevoegd om zolang je wilt iemand onder jouw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang je samenwoont betreft jouw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken. Uiteraard mag de situatie niet leiden tot overlast voor omwonenden of tot overbewoning van het huis.
Wat is beter, samen inschrijven of ieder apart? ' Als je samen op zoek bent naar een woning is het verstandig om ook samen ingeschreven te staan. Je kunt dan reageren op woningen die passen bij jullie (gezamenlijke) inkomen.
Het is best een logische gedachte, maar zo werkt het niet. Tenzij het anders in het huurcontract staat, mag u voor dezelfde huur bij elkaar intrekken.
Bijna 6 op de 10 Nederlandse woningen zijn koopwoningen en ruim 4 op de 10 huurwoningen. Begin 2020 waren er 4,5 miljoen koopwoningen en 3,3 miljoen huurwoningen. In de vier grote steden is het aandeel huurwoningen groter dan gemiddeld in Nederland. In alle vier grote steden zijn meer huurwoningen dan koopwoningen.
Begin 2022 waren er 8,1 miljoen particuliere huishoudens in Nederland, waarvan 3,2 miljoen eenpersoonshuishoudens. Gemiddeld wonen er 2,13 mensen in een Nederlands huishouden, in 1962 was de gemiddelde huishoudensgrootte nog 3,53.
Wie zich wil inschrijven voor een sociale huurwoning, mag op zijn bank- en spaarrekeningen geen bedrag hebben dat meer is dan een bepaalde grens. Zo mag een alleenstaande huurder (zonder persoon ten laste) geen gespaard bedrag op zijn bankrekeningen hebben hoger dan € 25.850.
Wat is woningdelen? Er is sprake van woningdelen als meerdere huishoudens samen in één huis wonen. Dit is dus niet het geval als je met je partner samenwoont, maar wel als je met één of meer vrienden een huis deelt. Je deelt dan dus voorzieningen zoals een keuken, toilet en douche.
Tot maximaal 4 personen of 4 kamers mag dat zonder vergunning. Je hebt alleen de woningomzettingsvergunning nodig bij kamerverhuur aan 5 of meer personen of met 5 of meer kamers.
Samenhuizen betekent dat je samen met verschillende mensen onder één dak gaat wonen. Dit kunnen mensen zijn die je kent, zoals familie en vrienden, maar ook mensen die je nooit eerder ontmoet hebt. De interesse in de verschillende vormen van samenwonen is de voorbije jaren duidelijk gegroeid.
U kunt een 'bestuurlijke boete' krijgen als u bewust of onbewust bijdraagt aan onjuiste informatie in de Basisregistratie Personen (BRP). Bijvoorbeeld als u uw verhuizing niet doorgeeft. Of als u iemand toestemming geeft om zich in te schrijven op uw adres, terwijl die persoon er niet woont.
In principe krijgt u toestemming om te gaan samenwonen, tenzij er een goede reden is om dit te weigeren. Uw nieuwe huisgenoot krijgt door het samenwonen niet automatisch de positie van 'medehuurder'. In eerste instantie wordt uw huisgenoot 'medebewoner'.
U kunt medehuurderschap aanvragen. Voorwaarde is dat u minimaal 2 jaar samenwoont met degene voor wie u zorgt. En dat u al lange tijd samen een huishouding heeft, dus bijvoorbeeld samen eet. Vraag bij de verhuurder van de woning of u medehuurder kunt worden.
Ze hebben daarom de regel ingesteld dat hij maximaal eenmaal per maand mag blijven slapen (en alleen in een weekend), en ook maximaal een keer per maand mag blijven eten. Ze weigeren eerst even aan te kijken hoe het zonder deze regel zou gaan.
Kostgangers- of huurcontract
U kunt natuurlijk iemand gratis bij u laten wonen. Bijvoorbeeld als het om familie gaat en u het financieel goed heeft. Maar het is ook helemaal niet gek om een vergoeding te vragen. Dan is het handig om dit te formaliseren met een kostgangers- of een huurcontract.
Wat is woonfraude? Een woning kopen, maar de huur niet opzeggen. Voor langere tijd naar het buitenland, en dan zonder toestemming iemand anders in de woning laten wonen. Samenwonen of iemand laten inwonen zonder dat door te geven aan Woningbelang.
Antwoord. Nee, uw man mag u niet op straat zetten in verband met de gelijke rechten die u heeft. Aangeraden wordt om gezamenlijke afspraken te maken over het gebruik van de woning. Als dit niet lukt, kunt u een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank.
als u iemand in huis neemt zonder een geldige verblijfsvergunning, dan vervalt uw eigen huurtoeslag vanaf het moment dat deze persoon zich formeel heeft ingeschreven op uw adres. Het is dus raadzaam hier voorzichtig mee te zijn als u huurtoeslag ontvangt.
U mag als meerderjarige inwonende wees (18 t/m 27 jaar) in de huurwoning van uw overleden ouder(s) blijven wonen. Voorwaarde is dat de woning bij de grootte van uw huishouden en inkomen moet passen. Is de woning bijvoorbeeld te groot of te duur? Dan mag u maximaal 2 jaar in uw ouderlijke woning blijven wonen.