Kun je tijdelijk het gebit niet poetsen dan wordt vaak het gebruik van waterstofperoxide aangeraden. Ook wordt het voorgeschreven bij een tandvleesontsteking of infecties in de mond of keel.
Waterstofperoxide werkt ontsmettend en bruist. Het doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte zitten en ontstekingen kunnen veroorzaken. Het bruist, hierdoor raakt vuil los op plekken waar u moeilijk bij kunt komen. Bij tandvleesontstekingen en om te voorkomen dat infecties in mond en keel ontstaan.
De waterstofperoxide gaat een chemische reactie aan met de verkleuringen in de tand en bij dat proces ontstaan water en kooldioxide. Tandvlees dat in contact komt met waterstofperoxide kan geïrriteerd raken. Daarom is het belangrijk om bij de behandeling het tandvlees te beschermen.
Die gel doe je in een kunststoffen bitje, of zogenoemde 'bleeklepel', die je over je tanden schuift. Het bitje moet je een paar uur inhouden, meestal 's nachts dus. Afhankelijk van de mate van de verkleuring hebben je tanden na enkele dagen tot weken de gewenste witte kleur.
Verkoop aan tandartsen en mondhygiënisten
Tandartsen en mondhygiënisten die werken in een tandartspraktijk, mogen producten die tussen de 0,1% en 6% waterstofperoxide bevatten of afgeven, meegeven aan de cliënt.
Is deze stof veilig? Producten met waterstofperoxide kunnen veilig worden gebruikt. Het is belangrijk dat de aanwijzingen op de verpakking worden opgevolgd. Bij verkeerd gebruik of door ongelukken, zoals in de ogen krijgen of inslikken, kan waterstofperoxide zorgen voor irritaties.
Bepaalde voedingsmiddelen, dranken en roken zorgen voor een snellere verkleuring van tanden en kiezen. Wil je de tanden na het bleken zo lang mogelijk wit houden, poets dan twee keer per dag en flos dagelijks. Bezoek de tandarts en mondhygiëniste met regelmaat, in ieder geval minstens twee keer per jaar.
Wat doen Amerikanen om tanden wit te krijgen? In de Verenigde Staten is de jacht op witte tanden een hype. Amerikanen laten hun gebit door de tandarts bleken, of doen het zelf met een 'home bleaching kit', een mondstuk met peroxide-gel.
Je kunt waterstofperoxide ook op de huid gebruiken voor desinfectie van wonden. Een regelmatig voorkomende bijwerking van mondspoeling is een vieze smaak in de mond. Waterstofperoxide op de huid kan kortdurende prikkeling rond de wond veroorzaken.
Mogelijke bijwerkingen – Omdat waterstofperoxide en vrij agressieve stof is, kan het ook verschillende bijwerkingen veroorzaken bij gebruik in mondwater. Waterstofperoxide heeft een blekend effect. Wordt waterstofperoxide mondwater gemorst, dan kan het onder meer haar, kleding en andere textielsoorten verbleken.
De mondspoeling één op één verdunnen met water. Meng hiervoor 10-15 ml vloeistof met 10-15ml lauw water (gebruik hiervoor de maatdop). Gebruik als mondspoeling: Tenzij anders voorgeschreven de mondholte viermaal per dag spoelen gedurende één tot twee minuten.
Gebruik het product 3 tot 4 keer per dag. Hierbij moet je de vloeistof gedurende 1 tot 2 minuten door de mond spoelen. Hierna uitspugen, een mondspoeling mag je nooit doorslikken. Hoe lang mag je een spoeling met waterstofperoxide gebruiken?
Voorheen kon met 30% waterstofperoxide gewerkt worden waardoor binnen een uur een mooi resultaat haalbaar was, maar met kans op schade. In de praktijk mag nu nog maar 6% gebruikt worden, gelijk aan de “thuisbleek” methode. Het resultaat is hierdoor beduidend minder dan de thuis bleek methode.
Het vernevelen of drinken kan je gezondheid schaden: De voorgestelde oplossing van 3% waterstofperoxide kan je luchtwegen irriteren, en soms je huid of ogen (als de damp in je ogen komt). Hogere concentraties kunnen je longen ernstig beschadigen, met mogelijk een longontsteking als gevolg (2).
Daarnaast kun je gele tanden helpen bestrijden door twee keer per dag te poetsen met een goede tandpasta. Als je direct wittere tanden wilt, zou je de White Now* producten kunnen proberen. Deze bevatten Blue Light-technologie waardoor je direct wittere resultaat ziet en gaan vlekken en verkleuring tegen.
Probeer het eens! Het gebruik van tandpasta met fluoride en baking soda versterkt ook de tanden, vermindert opbouw van tandplak, houdt de tanden schoon, en helpt met wit maken door oppervlakkige verkleuringen te verwijderen.
De tandartsen van Amstel Dental raden het gebruik daarvan echter af. Charcoal en baking soda zouden de tanden witter maken. Dit gebeurt echter niet: het schrobt misschien alleen vervuiling (aanslag) weg. Helaas kleven er ook nadelen aan het poetsen met baking soda of houtskool.
U draagt het bitje met bleekgel per dag 60-90 minuten thuis, daarna is de bleekgel uitgewerkt. U krijgt voldoende bleekgel mee om meerdere sessies te bleken. U kunt uw tanden dus zelf thuis bleken en hoeft niet voor iedere sessie naar de tandarts te komen. Meestal bereikt u binnen 1 tot 2 weken het gewenste resultaat.
Er is wel 1 product dat uitblinkt: Aquafresh Whitening intense white. 6 van de 30 proefpersonen kregen wittere tanden, en dat is een stuk beter dan de rest. Daarnaast is deze tandpasta ook nog eens niet duur.
Aanslag kan de tandarts of mondhygiënist door een professionele gebitsreiniging verwijderen. Bleken is hiervoor niet de oplossing. Dode tanden (meestal als gevolg van een val of klap) kunnen van binnenuit verkleuren. Dit kan ook gebeuren na een wortelkanaalbehandeling.
Sommige voedingsgewoonten zoals de regelmatige consumptie van rode wijn, koffie, thee, cola of andere gekleurde dranken tasten de kleur van de tanden aan. Ze hebben een invloed op 2 niveaus: 1. Overdreven hoeveelheden koffie en thee laten op je tanden een aanslag achter die uiteindelijk het glazuur binnendringt.