De isolatieplaten -gemaakt van Resol of PIR- bevatten dampopen eigenschappen en zorgen er zo voor dat de houten constructie blijft ademen. Er is dus geen risico op ophoping van condensatie.
Een van de belangrijkste eigenschappen van PIR-isolatie is dat het dampdicht is.
Een van de belangrijkste voordelen van drukvaste PIR-isolatie is dat het een hoge thermische prestatie biedt, waardoor het gebouw beter geïsoleerd is en minder energie verbruikt. Het heeft ook een goede luchtdichtheid, waardoor tocht en luchtlekken worden verminderd.
Het antwoord hierop is: Ja, PIR platen zijn vochtbestendig. Omdat PIR is opgebouwd uit een gesloten cellenstructuur, kan het materiaal geen vocht opnemen.
Met PIR spouwplaten bereikt u met een geringe dikte een bijzonder hoge isolatiewaarde. Wilt u de PIR platen gebruiken bij de renovatie van uw woning, dan kunt u er voor kiezen deze tegen de gevel aan te plaatsen, of juist tegen de binnenmuur aan.
Isoleren van houtskeletbouw
De isolerende oplossingen van Kingspan zijn bij uitstek geschikt voor houtskeletbouwconstructies. De isolatieplaten -gemaakt van Resol of PIR- bevatten dampopen eigenschappen en zorgen er zo voor dat de houten constructie blijft ademen.
hoe isoleren met PIR-platen? De PIR-platen kan je achter en/of tussen de voorzetstructuur plaatsen. Vervolgens vul je alle kieren nauwkeurig op met isolatieschuim. Hierbij is een perfecte lucht- en dampdichting aan de warme zijde van de wand belangrijk.
PIR isoleert een gebouwleven lang. Dat vermindert de kosten voor onderhoud en/of opnieuw isoleren tijdens de levenscyclus van het gebouw. Omdat PIR zo efficiënt isoleert, vergt het veel minder energie om het gebouw te verwarmen en te koelen, waardoor de CO2-uitstoot vermindert.
De keuze tussen PIR-isolatie of steenwol
PIR is net zoals steenwol bruikbaar bij vrijwel alle toepassingen, dit maakt beiden erg veelzijdig. Verder heeft PIR vele voordelen ten opzichte van steenwol, zo is PIR veel lichter, heeft het een hogere isolatiewaarde, en is het veel gemakkelijker te verwerken.
PUR-PIR panelen isoleren bij dezelfde dikte ongeveer 30 % beter dan glaswol. Xentro technologie laat toe om zelfs een verschil tot 40 % te bekomen. Dit wil zeggen dat 10 cm glaswol, met lambda 0,032 W/mK, vervangen kan worden door 6 cm Eurowall Xentro of Eurofloor Xentro. Bij rotswol is dit verschil nog groter.
De platen worden in fabrieken gefabriceerd, onder gecontroleerde omstandigheden. Bovendien zijn ze al uitgehard en dus relatief onschadelijk, tenzij ze verwarmd worden (bv. in geval van brand). Ook bij het versnijden/verzagen van de platen kunnen nog schadelijke gassen vrijkomen, dus opgelet bij het plaatsen.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Hoge isolatiewaarde: PIR platen hebben goede isolatiewaarden en zorgen daardoor zelfs bij geringe dikte voor een optimale thermische isolatie. Brandveilig: PIR isolatieplaten hebben betere brandvertragende eigenschappen dan PUR platen en zijn dus brandveiliger.
Daarbij moeten er isolatiematerialen gebruikt worden die damp-open zijn en het vocht goed kunnen transporteren. Denk hierbij aan vezelrijke isolatie, zoals vlas, hennep, houtvezel, papier, katoen of schapenwol.
Dampremmende folie en PIR
Condens vanuit uw woning mag het isolatiemateriaal niet constant belasten omdat anders het vocht in de muren of het plafond kan gaan zitten. Gebruik daarom altijd de dampremmende folie om vochtproblemen te voorkomen!
Bevestig de PIR platen op het oppervlakte met kit of lijm. Je kunt er ook voor kiezen om met dakplaatjes de isolatieplaten vast te schroeven. Als laatste plak je alle naden en overlappen af met aluminium tape. Zijn er grote naden ontstaan, dan kun je die afdichten met PUR schuim.
Ook heeft glaswol het voordeel dat het een goede isolatiewaarde heeft en warmte goed vasthoudt. Hierdoor zal je energierekening dalen en zal het binnenklimaat van je woning aangenamer worden. Een nadeel van glaswol is dat het minder brandveilig is dan pir. Het materiaal is namelijk brandbaar en zal snel vlamvatten.
Vergeleken met andere materialen gaat EPS dus verreweg het langst mee. PIR isolatiemateriaal gaat bijvoorbeeld maar 50 jaar mee, terwijl glaswol, steenwol en purschuim een levensduur van 75 jaar hebben.
PIR is geen echt duur isolatiemateriaal, maar ze is ook niet goedkoop. Ze is bijvoorbeeld een behoorlijk stuk duurder in vergelijking met glaswol. Indien we de prijsopbouw van PIR isolatiemateriaal van naderbij gaan bekijken zien we dat deze voor het overgrote merendeel bestaat uit de arbeidskosten.
PIR is sterk, drukbestendig en krimpt niet
Bovendien krimpen PIR platen niet, in tegenstelling tot sommige andere isolatiematerialen. Daarbij zijn PIR-platen weersbestendig. Dat betekent dat regen, vorst en tropische hitte geen invloed hebben op PIR.
Er zijn verschillende soorten materialen geschikt voor het isoleren van een muur. Wij raden PIR + gipsplaten aan voor uw binnenmuur. De PIR-isolatie is een dunne plaat met een hoge isolatiewaarde. Door de dikte van deze plaat wordt de ruimte niet veel kleiner, wat in tegenstelling tot andere materialen wel gebeurt.
Allereerst zijn EPS en XPS polystyreen: EPS (ook bekend als piepschuim) is geëxpandeerd polystyreen, XPS is geëxtrudeerd polystyreen. PIR is daarentegen polyisocyanuraat. Waar XPS een hogere druksterkte heeft en vooral vochtbestendig is, is PIR de kampioen van de isolatiewaarde.
Om PIR spouwplaten te bevestigen gebruikt u spouwankers. Met deze spouwankers kunt u PIR platen op alle type binnenmuren monteren. Ons spouwankerssysteem zorgt voor een constructieve verankering tussen binnen- en buitenmuur en houdt de isolatiematerialen stevig op hun plaats.