Schakel meldingen uit, bijvoorbeeld van WhatsApp-groepsgesprekken. Bij elke melding gaat het scherm aan, en dat kost energie. Gebruik een adblocker en vermijd apps met reclame. Schakel Batterijbesparing (Android), Spaarstand (Samsung), of Energiebesparingsmodus (iPhone) in.
Duik de Instellingen-app in en ga naar 'Batterij'. Scrol naar beneden en kijk welke apps de meeste energie verbruiken. Om grootverbruikers aan banden te leggen, tik je op de app en pas je eventueel wat instellingen aan.
Als je het scherm van jouw telefoon de hele dag op een hoge helderheid hebt staan, dan zal de batterij snel leeglopen. Dit vreet namelijk energie – zeker als je ondertussen ook nog met allerlei apps in de weer bent. Vele telefoongebruikers hebben vaak niet eens door dat de helderheid van hun scherm zo hoog is.
Batterij iPhone snel leeg door bepaalde apps
Apps die je vaak gebruikt, slurpen je batterij snel leeg. Vooral social media-apps doen dat. Om batterij te besparen en óók meteen opslagruimte vrij te maken kun je deze apps het beste verwijderen. Facebook en YouTube zijn ook prima via de internetbrowser te gebruiken.
In feite verbruikt je iPhone zelfs méér batterij als je altijd je apps volledig afsluit. Je iPhone zet recent gebruikte apps even in de ijskast, zodat ze later sneller klaar zijn voor gebruik. Sluit je een app helemaal af, dan moet je iPhone iedere keer de volledige app opnieuw opstarten.
Je gebruikt veel zware apps
Het (veel) gebruiken van zware apps zorgt ook dat je batterij snel leeg gaat. Of je nu een iPhone 13 met iOS gebruikt of Android telefoons als de Samsung Galaxy S22 of de OPPO Find X5. Dat geldt ook voor een andere Samsung en OPPO telefoon.
Schakel meldingen uit, bijvoorbeeld van WhatsApp-groepsgesprekken. Bij elke melding gaat het scherm aan, en dat kost energie. Gebruik een adblocker en vermijd apps met reclame. Schakel Batterijbesparing (Android), Spaarstand (Samsung), of Energiebesparingsmodus (iPhone) in.
Ben je een Android-gebruiker? Om batterij te besparen wordt aangeraden om geen widgets te gebruiken. Deze verbruiken veel stroom omdat ze zichzelf regelmatig verversen. Op de iPhone kan je in de instellingen onder de functie 'ververs op achtergrond' ook voorkomen dat apps zich automatisch verversen.
De Facebook-app voor iOS en Android is een beruchte energievreter. De vijf grootste populaire boosdoeners op dit gebied zijn Facebook, Google Chrome, Twitter, Google Maps en Skype.
Tik op Algemeen. Tik op Ververs op achtergrond. Bepaal bij 'Ververs op achtergrond' of deze functie aan of uit moet staan. Als u hem aanzet, kunt u per app bepalen of deze er wel of geen gebruik van maakt.
Tot 100 procent opladen is slecht voor je batterij
Maar zodra je batterij weer voor 1 procent leegloopt, zal de oplader die 1 procent onmiddellijk weer bijladen. Juist dat laatste procent opladen veroorzaakt de meeste slijtage. Bovendien wordt je toestel warm, en ook dat zorgt voor slijtage.
Snelladen tot 80% is efficiënter
Maar bij lange afstanden, tijdens vakanties bijvoorbeeld, laad je meestal onderweg op bij een snellaadstation. Dan is het vaak het slimst om op te laden tot maximaal 80%. De laatste 20% van je accu is namelijk minder snel geladen.
Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een batterij minder snel slijt als je hem tot zo'n 80 procent oplaadt en niet onder de 20 procent laat komen.
Elke accu heeft last van zelfontlading. Hoeveel ontlading in hoeveel tijd is een onbekende factor maar als vuistregel wordt zo'n 5% per maand opgegeven en een startaccu mag tot 20% ontladen worden.
Een auto-accu loopt leeg wanneer hij niet regelmatig wordt gebruikt. Ook door het rijden van enkel korte ritten krijgt hij niet genoeg tijd om zichzelf op te laden. Dit leidt tot verharding van de loodplaten in het onderdeel, en dit heeft een invloed op zijn vermogen, een lading vast te houden.
Pas op met hoge temperaturen
Hoe hoger de temperatuur tijdens het laden, hoe sneller de accu namelijk slijt. Daarom is het ook geen goed idee om je smartphone 's nachts onder je kussen op te laden. Kies liever voor een koele plek. Ook tijdens het gebruik heeft hitte overigens invloed op de batterij.
Gemiddeld kun je een telefoon 800 tot 1000 keer opladen. Maar als je dat slim doet, kun je zorgen dat je batterij langer meegaat. Bijvoorbeeld door je telefoon nooit helemaal op te laden en hem uit de oplader te halen als hij voor 90 procent vol is. Of door hem juist in de oplader te stoppen bij 10 procent.
Je kunt twee eenvoudige dingen doen om de batterij te sparen, ongeacht wat je verder met je device doet: de schermhelderheid aanpassen en wifi gebruiken. Je kunt de batterij langer gebruiken wanneer je de schermhelderheid verlaagt of instelt dat de helderheid van het scherm automatisch moet worden aangepast.
De batterijduur van verschillende Apple iPhone modellen varieert tussen 11 en 29 uur. De accuduur van je toestel wordt beïnvloedt door verschillende dingen. Zo hangt het er sterk van af welke taken je met je iPhone uitvoert. In dit artikel lees je alles over de batterijduur van je iPhone.
Het is een heel slecht idee om je telefoon 's nachts op te laden. Niet per se voor je batterij, zoals vroeger het geval was, maar voor je eigen veiligheid.