Gazon doorzaaien na verticuteren: zijn er kale plekken in het gazon ontstaan na het verticuteren? Dan zaai je die best direct in met herstelgraszaad. Dat is een speciaal zaad dat snel ontkiemt en geschikt is om het gazon te doorzaaien na het verticuteren.
Het is zinvol om het gazon na het verticuteren te bezanden en te bemesten. Gras bijzaaien is alleen nodig als er grotere kale plekken zijn.
Keuze van meststof
“Bij het doorzaaien raad ik dan ook een meststof aan die naast minerale grondstoffen ook organische grondstoffen bevat, “vervolgt de adviseur van DCM. “Zo heb je de combinatie van een deel voeding die snel vrijkomt en een deel dat over een langere periode vrijkomt.
Kun je tegelijk zaaien en bemesten? Wij adviseren juist om te bemesten na het bijzaaien. Deze voeding geeft jouw (nieuwe) grasmat een extra boost en een optimaal resultaat.
Het graszaad zelf kun je eerst vermengen met wat zand, maar er zijn ook verpakkingen graszaad waar dit al bij gemengd is. Dit maakt het zaaien namelijk een stuk makkelijker. Op de kale plekken strooi je dus dit graszaad en natuurlijk ga je deze ook wat vochtig houden.
Zorg er voor dat het gazon na het verticuteren niet uitdroogt. Beregen het gazon daarom direct na het bemesten & doorzaaien grondig. Beregen vervolgens dagelijks 1 a 2 keer per dag voor twee weken lang. In de weken na het verticuteren hoeft beregenen uiteraard niet wanneer er regen is voorspelt.
Kalken kun je het beste niet doen tijdens of vlak na het zaaien van gras. De kalk kan namelijk de kieming van het graszaad verstoren. Wacht daarom minstens zes weken na het zaaien voordat je gaat kalken.
Na het gras zaaien kan het gras ingeharkt worden. De ideale diepte voor graszaad is 0,5 tot maximaal 1,5 centimeter. Graszaad mag niet te diep in de grond terecht komen, omdat het anders niet kan kiemen! Druk het graszaad dus licht aan; er zou eventueel ook met een wals overheen gegaan kunnen worden.
Hoe gazon herstellen na verticuteren? Zaai na het verwijderen van de mos- en viltlaag DCM Graszaad Herstel in, en dek af met DCM bodemverbeteraar Vivimus® Gazon. De grasmat zal na enkele weken weer stevig en dicht zijn.
Sproeien na het zaaien van graszaad
Heb je net graszaad gezaaid? Dan is het belangrijk om het gras vochtig te houden tot twee weken na het kiemen. Een goede dosering is hierbij belangrijk! Je kunt beter vier keer per dag licht sproeien dan één keer per dag zwaar sproeien, anders kan het graszaad wegspoelen.
Verwen je gazon na het verticuteren
Dat los je eenvoudig op door wat nieuw gras te zaaien of een deel te vervangen door nieuwe graszoden. Geef je gazon nu sowieso extra voeding door het licht te bemesten. Let er wel op dat je de mestkorrels gelijkmatig verdeelt.
Niet meer verticuteren is natuurlijk geen oplossing. Integendeel: het gazon verticuteren is nodig om de mos- en viltlaag uit je grasmat te kammen. Wat je wel kunt doen, is de kale plekken in het gazon herstellen door bijzaaien. Meestal ontkiemt het nieuwe gras al binnen veertien dagen.
De bodem wordt hard en ondoorlaatbaar. Het gras kwijnt weg, mos voert de boventoon. Door herhaald verticuteren wordt de grasmat sterk beschadigd. De open plekken worden snel ingenomen door onkruid.
Verticuteren kan alleen als het gazon volop groeit en dus op zijn sterkst is. Doe dit alleen in het voorjaar (maart t/m mei) en in het najaar (eind augustus t/m oktober). In de zomer is het te heet en droog.
Gazon doorzaaien na verticuteren: zijn er kale plekken in het gazon ontstaan na het verticuteren? Dan zaai je die best direct in met herstelgraszaad. Dat is een speciaal zaad dat snel ontkiemt en geschikt is om het gazon te doorzaaien na het verticuteren.
Na het verticuteren moet je mest strooien, maar doe dit nooit tegelijkertijd met kalk.
We adviseren je na het bekalken minimaal 3 weken te wachten voordat je gaat bemesten. Strooi kalk in de winter of vroeg in het voorjaar, en bemest je gazon 3 weken later. 3 weken na het bemesten kan er ook weer prima bekalkt worden.
Gras kan best wel een tijdje zonder water. Als het gras zwart is, dan is het dood. Is het hooiachtig, dan is er geen probleem. Gras kan wel tegen een stootje.
Je mag dus geen water uit sloten, beken en rivieren halen om onder meer akkers mee te beregenen, vijvers te vullen of tuinen en sportvelden te besproeien. Ook uit alle zijsloten en wateren, zoals visvijvers en vennen mag geen water worden opgepompt.
Tip 2: verticuteren met een hark
Heeft u een klein stukje gazon dat u wilt verticuteren? Dan kunt u prima een speciale verticuteerhark gebruiken. De hark heeft een aantal scherpe messen waarmee u tot 1 centimeter diep in de grond kan snijden. Zo worden wortels van mos doorgesneden zodat het mos vervolgens afsterft.
Om het graszaad te laten kiemen, moet je ze licht inharken en aandrukken zodat de zaden in contact komen met de aarde.
Graszaad kan namelijk niet goed tegen veel regen en heeft daarnaast een grondtemperatuur van 10 graden nodig om te ontkiemen. Zaai altijd op een dag met zo min mogelijk wind, het liefst zelfs windstil, zo waait het graszaad niet weg van jouw gazon.
Met graszaad voor speelgazon op de rol.
Het papier zorgt ervoor dat zaden van onkruiden geen kans hebben om te ontkiemen. Vogels kunnen de zaden nauwelijks opeten. De zaden liggen op perfecte afstand van elkaar. De perfecte combinatie van zaaien en matten leggen: speelgazon op rol.