Als uw loon lager is dan het minimumloon, wordt u onderbetaald. Spreek eerst uw werkgever hierop aan. Uw werkgever moet uw loon verhogen en achterstallig loon uitbetalen. Komt u er met uw werkgever niet uit, dan kunt u terecht bij de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Loonsverhoging bij te late betaling
Dan kunt u aanspraak maken op een verhoging wegens vertraging. Deze verhoging bedraagt: 5% per dag voor de vierde tot en met de achtste werkdag na de dag waarop het loon moest worden betaald; daarna 1% voor elke volgende werkdag, met een maximum van 50% van uw loon.
Als uw werkgever u per ongeluk te veel loon of andere vergoedingen betaalt, mag hij dit bedrag meestal terugvorderen. Hij heeft hiervoor een periode van 10 jaar na de onterechte betaling. Dit betekent dat hij u kan vragen om het te veel betaalde bedrag terug te betalen, zelfs als dit al lang geleden is gebeurd.
In uw contract staat meestal op welke datum uw werkgever het loon betaalt. Is dat niet afgesproken? Dan moet uw werkgever uw loon binnen 1 maand betalen, na de periode waarover u het loon opbouwt.
Als jouw werkgever te veel loon aan jou betaald, dan mag hij dit in principe terugvragen. Je moet dit dan terugbetalen. Ongeacht of er sprake is van een fout van de werkgever of een andere oorzaak. Al het loon dat zonder verplichting is betaald, wordt juridisch gekwalificeerd als zogenaamd onverschuldigde betaling.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs. Mensen worden helaas ziek.
Een klacht over bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden of arbeidsuitbuiting kunt u via de website van de Nederlandse Arbeidsinspectie indienen. Ook als u een klacht heeft over het optreden van de Inspectie, kunt u op de website een digitaal contactformulier invullen.
Uw werkgever moet uw loon op tijd betalen. De arbeidsovereenkomst regelt wanneer. Bij weekloon mag uitbetaling nooit langer duren dan een maand. Bij maandloon ligt de grens bij een kwartaal.
Voor elke keer dat u gevraagd wordt om te komen werken en ook daadwerkelijk aan het werk bent gegaan, moet u minimaal 3 uur loon uitbetaald krijgen. Dus ook als u bijvoorbeeld als oproepkracht door uw werkgever voor 1 of 2 uur wordt opgeroepen.
Betaalt uw klant uw factuur niet of te laat? Dan mag u incassokosten en wettelijke rente in rekening brengen. Incassokosten zijn de kosten die u als schuldeiser maakt om uw geld te krijgen als uw klant de factuur niet uit zichzelf betaalt. Daarnaast mag u wettelijke rente in rekening brengen.
Klop aan bij je werkgever en leg uit wat je hebt ontdekt. De werkgever moet jouw loonstrook controleren en corrigeren als er inderdaad iets niet klopt.
Loonvermindering. Je loon is een primaire arbeidsvoorwaarde. Een werkgever kan dus nooit eenzijdig je loon verlagen. Je loon naar beneden aanpassen kan wel wanneer je zelf je akkoord geeft.
Bij een maandelijkse uitbetaling krijgen medewerkers iedere maand op dezelfde datum hun loon. Meestal is dit aan het einde van de maand, rond de 25e. Valt de uitbetalingsdag in het weekend? Dan volgt de uitbetaling meestal de eerstvolgende maandag of de vrijdag ervoor.
Ja, verplicht aanwezige tijd is betaalde tijd. Als u een medewerker verplicht om vijf minuten eerder aanwezig te zijn omdat u bang bent dat deze te laat komt of om zich voor te bereiden op het werk, geeft u daarmee aan dat de betreffende medewerker ook vijf minuten eerder met zijn werk begint.
Bij de meeste banken in Nederland staat het overgemaakte bedrag direct op de rekening van de ontvanger, ook tijdens weekenden en feestdagen.
Wat kan ik doen als ik minder mag werken dan de afgelopen periode? Als uw werkgever u minder laat werken en u dit niet wilt, kunt u tegen uw werkgever zeggen dat u een beroep doet op het rechtsvermoeden van arbeidsomvang. U kunt dan zeggen dat u het aantal uren wilt werken waar u recht op hebt.
Het gemiddelde uurloon van een werknemer in 2021 bedroeg 24 euro. Als we kijken naar gemiddelden van 5-jaars-leeftijdsgroepen verdienden jongeren tot 25 jaar 14 euro of minder per uur.
Is er geen schriftelijke arbeidsovereenkomst maar wordt er wel gewerkt, loon ontvangen en is er een gezagsverhouding? Dan geldt het als een mondelinge arebidsovereenkomst. Ook indien er gedurende 3 maanden wekelijks of minimaal 20 uur per maand gewerkt wordt, is wettelijk sprake van een arbeidsovereenkomst.
gezondheid en veiligheid op het werk: algemene rechten en plichten, arbeidsomstandigheden, gereedschap, specifieke risico's en kwetsbare werknemers. gelijke kansen tussen mannen en vrouwen: gelijke behandeling op het werk, zwangerschap, bevallingsverlof, ouderschapsverlof.
Bij maandelijkse uitbetaling krijgen medewerkers iedere maand op dezelfde datum hun loon. Dit is meestal aan het einde van de maand, rond de 25e. Valt de datum in het weekend dan vindt de uitbetaling meestal plaats op de vrijdag ervoor of de maandag erna.
Dat het eenzijdig verlagen van het salaris van een werknemer niet zonder meer is toegestaan, is geen nieuws. Bij indiensttreding (en soms daarna) maakt u met een werknemer afspraken over de arbeidsvoorwaarden, zoals de functie, het salaris, het aantal te werken uren.
Slechte arbeidsomstandigheden kunnen leiden tot ziekte
Denk aan chemicaliën, fysieke (over)belasting en lawaai, stress door een te hoge werkdruk, agressie van klanten of collega's en door het niet goed (kunnen) afstemmen van het werk op thuis.
De gemiddelde verzuimfrequentie in 2019 was 1,2 keer. In alle leeftijdscategorieën verzuimen vrouwen (1,4 keer) in 2019 gemiddeld iets vaker dan mannen (1,1 keer). Naast dat vrouwen zich vaker ziek melden dan mannen, blijven zij ook langer thuis wanneer zij ziek zijn.