Bij houden van is de mate waarin je meeleeft met je partner minder dan bij een verliefdheid. Als je twijfelt aan je verliefdheid, stel jezelf dan de vraag hoe erg je meeleeft met de gevoelens van je partner.
Je bent een tijdje aan het daten of misschien al een hele poos. Hoe dan ook, op een gegeven moment kan je er niet meer langer omheen: jullie zijn gek op elkaar. Je geeft om de ander, bent graag bij de ander en hebt gevoel dat de ander je een beter mens maakt. Met andere woorden: misschien hou je wel van de ander.
Als je verliefd bent heb je geen keuze en accepteer je alle gebreken en eigenaardigheden van de ander. Als je van iemand houdt dan maak je zelf de keuze om deze gebreken en eigenaardigheden te accepteren.
Houden van heeft betrekking op al het wezenlijke in een relatie, zoals de emoties en gevoelens, het seksuele en intieme, en het denken en handelen, plus dat wat de ander nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het betekent ongeveer hetzelfde als liefde voelen voor.
Als je iemand leuk vindt, heb je een goede tijd met die persoon, maar er is geen constante 'noodzaak' om bij die persoon te zijn. Liefde impliceert dagelijkse zorg voor de ander, de behoefte om voor hem te zorgen, zijn gedachten, dromen en manier van zijn te kennen.
Vaak heeft dit ook te maken met wat 'houden van' voor iemand betekent. Uit onderzoek blijkt dat 62% van de mensen vindt dat je gewoon moet zeggen als je van iemand houdt. 22% vindt dat je een aantal maanden moet wachten met de uitspraak 'ik hou van je'. Een kleine 3% vindt dat je minstens een jaar moet wachten.
Polyamorie: een levenswijze waarbij wordt erkend dat het mogelijk is om van meer dan één persoon tegelijk te houden. Polygamie: een echtelijke verbintenis van één man met meer vrouwen (polygynie) of één vrouw met meer mannen (polyandrie). Polygamie heeft vaak een traditionele of religieuze achtergrond.
Liefde is een bindende kracht, trekt dingen naar elkaar toe en brengt ze met elkaar in verband. Zorgt dat al deze 'dingen' lang genoeg bij elkaar blijven om uit te groeien tot iets diepers. Liefde maakt verandering en vrijheid mogelijk zonder dat die samenhang in het middelpunt verloren gaat.
Om te weten of je genoeg van hem houdt, moet je eerlijk naar je gevoel kijken. Zijn de gevoelens aanwezig? Een ding is zeker: als je ons om hulp vraagt, hou je in ieder geval genoeg van hem om er moeite voor te doen! Als 'houden van' niet genoeg is.
Signalen van liefde die jij zelf merkt
Het voelen van vlinders in je buik en een licht gevoel in je hoofd wanneer je in de buurt bent van de persoon. Het hebben van een verlangen om tijd door te brengen met de persoon en het plannen van activiteiten samen. Het voelen van een sterke emotionele band met de persoon.
We denken constant aan de persoon en verlangen naar verbinding met de ander, zowel fysiek als emotioneel. We willen de gedachten, gevoelens, wensen en behoeften van de ander kennen. We willen meer weten over hun verleden, we willen in hun heden zijn en we dromen over een toekomst samen.
bijzonder veel, met name in emotionele zin
Voorbeeld: `Hij heeft altijd zielsveel van haar gehouden. `
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
Mensen die van elkaar houden zijn kalmer als ze samen zijn. Als er iets naars gebeurt op je werk ga je juist naar je partner om gerustgesteld te worden. ' Hoe meer iemand zich op zijn gemak voelt bij de ander, hoe hoger hij scoort op de schaal van 'houden van'. Veel onderzoek naar liefde speelt zich af op papier.
Luisteren, ontvangen, muren van aandacht vormen om wat er zich in je afspeelt. Echt voelen betekent alles, alles wat er in je aanwezig is aandachtig waarnemen. Dan kun je vervolgens ook voelen wat je nodig hebt, wat je van jezelf verlangt.
De gevoelens voor elkaar kunnen niet alleen terugkomen, ze kunnen ook verdiepen. Verliefdheid in het begin van de relatie overkomt je. Stel je verwerkt samen zoiets pijnlijks als vreemdgaan, bedrog of helemaal uit elkaar gegroeid zijn en je krijgt dan het verliefde gevoel weer terug.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
Onzekerheid, somberheid en verdriet onderdrukken zij het meest van alle mannen. Maar ook positieve emoties als trots laten ze vaak niet merken. De 'supermannelijke' man laat zijn gevoelens veel meer zien, op één uitzondering na. Hij onderdrukt zijn gevoelens van angst en paniek veel meer dan de andere mannen.
Een van de manieren waarop je een relatie verder brengt, is door elkaar vaker te zien. In diegene zijn hoofd is er hoop dat je tijd en zin hebt om af te spreken. Hiernaast is er ook de hoop dat als jullie elkaar meer zien, dat er meer gevoelens komen.
Ruimte Het boek speelt zich vooral af in Amsterdam. Daarnaast zijn er enkele belangrijke gebeurtenissen in Frankrijk (Nice, vanwege het bezoek aan de moeder van Laura, en Avignon, waar het verhaal eindigt.)
Een open relatie is een vaste liefdesrelatie waarbij de partners elkaar toestaan om ook met andere mensen te zoenen, te daten, of seks te hebben. "Als je er gewoon over communiceert moet het kunnen, toch?" vindt een deelnemer.
Gary Brown legt uit: "Ga na of het vooral houden van iemand is of dat je echt nog gevoelens voor een ander hebt waar je iets mee wil doen." Als laatste vertelt Dr. Gary Brown dat het belangrijkste is dat je eerlijk naar jezelf bent.