Met vriendelijke groet wordt door sommigen als informeler gezien dan met vriendelijke groeten, maar de meningen hierover verschillen. Hartelijk betekent in feite hetzelfde als vriendelijk.
Met vriendelijke groeten en Met vriendelijke groet zijn de gebruikelijkste formuleringen. Die vormen zijn ook zonder met mogelijk: Vriendelijke groeten, Vriendelijke groet. Als een brief of e-mail een duidelijk informeel karakter heeft, zijn ook andere slotgroeten mogelijk: Groeten, Groet, Groetjes, Hartelijke groet.
Het kriebelige 'Warme groet' wordt nog steeds gebruikt in semi-zakelijke werkmails en ook de vergelijkbare 'Lieve groet', 'Vrolijke groet' of 'Zonnige groet' passeren nog wel eens de revue en zijn, alhoewel ongetwijfeld oprecht en lief bedoeld, gewoon irritant.
Bij een formele aanhef als Zeer geachte mevrouw of Weledelgestrenge heer, past Hoogachtend of Met de meeste hoogachting het best. Brieven die beginnen met Geachte heer of Geachte mevrouw, kunnen zowel met Met vriendelijke groet(en) als met Hoogachtend worden afgesloten.
'Hoogachtend' of 'Met vriendelijke groet(en)'
Daar lees je dat 'Hoogachtend' alleen wordt gebruikt in formele brieven. Een informele brief sluit je af met 'Met vriendelijke groet(en)', zeker als je begint met 'Beste'.
Goede standaardzinnen voor de afsluiting van een zakelijke brief zijn bijvoorbeeld: Ik hoop u hiermee van dienst te zijn geweest. Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Ik dank u bij voorbaat vriendelijk voor uw moeite.
Klassieke voorbeelden van een slotzin
Gebruik deze klassieke slotzinnen als eventuele inspiratie: Wij vertrouwen erop u hiermee van dienst te zijn geweest. Vertrouwende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Wij zien uw antwoord met belangstelling tegemoet.
Iedere e-mail kun je afsluiten met 'Met vriendelijke groeten'. Vroeger was het gebruikelijk om formele berichten af te sluiten met 'Hoogachtend'. Dat vinden de meeste mensen nu te stijf overkomen. Je ziet het dan ook bijna nooit meer, behalve bijvoorbeeld in een juridische omgeving.
Geachte, Geachte heer/mevrouw is het meest formeel. Eigenlijk zie je dit nauwelijks nog in e-mails, tenzij deze wordt gestuurd aan een hooggeplaatst persoon. Het alternatief voor een mailbericht aan iemand die je niet kent is 'beste' of 'hallo'.
In zakelijke brieven en e-mails wordt de slotgroet Met vriendelijke groet(en) geregeld afgekort als mvg of m.v.g.
Je kunt bijvoorbeeld een informele groet overbrengen, een formele groet doen of online iemand groeten. Daarnaast kun je natuurlijk een grappige groet onderaan je bericht zetten. De groet die we elkaar doen wanneer we elkaar zien bestaat doorgaans uit 'hoi' en 'hallo', woorden die we te pas en te onpas gebruiken.
hartelijk - Bijvoeglijk naamwoord 1. (van personen) aardig, gastvrij en spontaan ♢ Wat een hartelijke man bent u toch! 2. (van uitingen) eerlijk, oprecht ♢ Ik wil daarvoor mijn hartelijke dank tonen.
Moet het niet eigenlijk hartelijke dank zijn? De gebruikelijke uitdrukking is hartelijk dank, en het is bijvoorbeeld ook vriendelijk dank.
Het beste antwoord
Het netste is het om iemand te bedanken met; 'Dank u, dank u wel', vriendelijk-of hartelijk bedankt. Bedankt is meer 'vrijblijvend in de vorm van een ' vriendendienst'. De hoofdletter voor U is niet meer van deze tijd en gebeurt niet meer.
Mannen geven elkaar ook een warme begroeting door elkaar dubbel op de wang te zoenen, wat niet gebruikelijk is in de Westerse maatschappij. De zoenen zijn net wat anders dan de zoenen bij een Nederlandse begroeting. De wangen worden meer tegen elkaar gedrukt en de lippen spreken een groet uit.
Als de gesprekspartners elkaar niet kennen, raad ik toch een formele variant aan: 'Tot ziens', 'Da-ag' of 'Prettige dag'. Mensen die elkaar kennen kunnen alles zeggen wat in hun hoofd opkomt: 'Doei' of 'Doeg', 'Werk ze', 'De mazzel', 'De ballen' of dat soort kreten. Of gewoon met de standaard afscheidsgroet 'Da-ag'.
Traditie. In Nederland kun je het maar het beste bij drie zoenen houden. Die traditie is nog niet zo oud. In Brabant, waar ze wel van gezelligheid houden, zijn ze ermee begonnen.
Een veelgebruikte neutrale slotformule is Met vriendelijke groet of Met vriendelijke groeten. Je kunt hiervoor kiezen bij zowel formele als informele correspondentie. Als je het formeel wilt houden, dan kun je gebruikmaken van Hoogachtend.
In een zakelijk bericht voor externe contacten is Met vriendelijke groet(en) erg gebruikelijk en in elk geval beter dan de formele slotgroet Hoogachtend. In vervolgcorrespondentie kan de slotgroet wat informeler worden, bijvoorbeeld Groeten of Groet.
Formele e-mails sluit je af met 'Met vriendelijke groeten' of eventueel zelfs met 'Met de meeste hoogachting', net als een gelijkaardige brief. Wanneer men iemand om een gunst vraagt, is een afsluiting als 'Alvast bedankt' ook gepast. Mails naar vrienden kunnen gerust met minder formele afsluitzinnen beëindigd worden.
Een nette afsluiting van je brief
Hopende u hiermee van dienst te zijn geweest. Wij zien uw antwoord met belangstelling tegemoet. Wij zien het stuk met belangstelling tegemoet. Wij vertrouwen erop u hiermee van dienst te zijn geweest.
Namens deze betekent 'uit naam van de genoemde persoon'. Deze vaste formulering is te vinden in de slotformule van brieven die iemand in opdracht van iemand anders ondertekent. Bij namens dezen gaat het om meerdere personen.
Je zegt bijvoorbeeld waar hij terecht kan met verdere vragen. Kijk wel uit voor verouderde zinnen als 'In afwachting van uw reactie, verblijf ik. ' Beter is 'Ik zie uw reactie graag tegemoet' of 'Graag horen wij of u gebruik wilt maken van dit aanbod.