Fineer is gemaakt van echt hout en is in diverse soorten en kwaliteiten te krijgen. Het dunne fineer (meestal 0.5 tot 1.5 millimeter dik) wordt verkregen door een boomstam van een bepaalde houtsoort dun te schillen.
Fineer is een dun laagje hout dat op plaatmateriaal (mdf of gegrondeerde mdf) wordt aangebracht. De fineerlaag is van echt hout en vaak niet van massief hout te onderscheiden indien op een juiste wijze verwerkt.
Verwar houtfineer niet met kunststof fineer. Dit is namelijk geplastificeerd spaanplaat, laminaat of melamine dat sprekend op hout lijkt, maar gefineerd is met een kunststoflaag of folie.
Wat is fineer? Houtfineer is een natuurproduct gemaakt van bomen. Geen enkele boom is gelijk, waardoor elke strook fineer (uiterst dun vel) zijn eigen karakter en tekening heeft en daarmee een natuurlijke uitstraling. Hierdoor is elk fineer uniek.
Wat is fineer hout? Fineerhout is een hele dunne laag echt hout die verlijmd wordt op MDF. Dit hout heeft geen noesten en nerven en minimale kleurschakeringen. Dus als je noesten in houten meubels niet zo mooi vindt, raden wij aan om te kiezen voor een meubel van fineerhout.
Een meubel van fineer is zeer geschikt voor in de badkamer. Fineer hout is minder onderhevig aan bijvoorbeeld wisselende luchtvochtigheid en heeft de uiterlijke karaktereigenschappen van massief hout.
Vervuilingen en vetvlekken kunnen het best worden behandeld met een onverdund, niet-agressief reinigingsmiddel (ph-neutrale zeep) op een zachte, niet pluizende doek. Het is raadzaam om eerst het hele oppervlak losjes met een vochtige doek af te nemen en daarna met een droge doek na te wrijven.
Fineer wordt geproduceerd uit geselecteerd rondhout, fineer stammen genoemd. Deze rechte en veelal foutvrije stammen worden in heet water gestoomd, de hoge temperatuur en ingebracht vocht zorgen ervoor dat het hout elastisch en soepel wordt waardoor het beter te snijden is.
Fineer is een dun laagje hout dat op plaatmateriaal (MDF of gegrondeerde MDF) wordt aangebracht. Omdat de fineerlaag echt hout is, is het vaak niet van massief hout te onderscheiden.
Fineer is en blijft hout en is dus geen imitatie zoals bij laminaat of melamine. Deze laatste zijn een imitatie van hout op een papier. Fineerhout verandert ook van kleur onder invloed van lichtinval, het hout krijgt er alleen maar een warmer karakter door.
Gefineerd MDF, ook wel edelgefineerd MDF genoemd, is een plaat welke tweezijdig voorzien is van (edel) fineer. Deze edelfineer toplaag van echt hout is beschikbaar in verschillende houtsoorten, kwaliteiten, afmetingen en diktes. De meeste soorten gefineerd MDF zijn verkrijgbaar in de variant dosse of kwartiergezaagd.
Bij een keuken of kastdeuren met afwerking in fineer zijn de fronten en/of kasten bedekt met een laagje echt hout op een meubelplaat. Op die manier creëer je een keuken die lijkt op een massief houten keuken, maar het in de kern niet is.
Het is in principe voldoende om het meubel met fineer mat te schuren. Schuur daarnaast meer grondig als de ondergrond ruw aanvoelt. Dat kan komen door oneffenheden of het opzetten van de houtvezels. Zorg met het schuren voor een gladde ondergrond.
Kleine beschadigingen kunnen meestal worden hersteld met schellakstaven. Met wat creativiteit en geduld kunnen met meerdere kleuren schellak ook houtnerf en tekening worden nagebootst. Grotere beschadigingen herstelt u door een stukje fineer te vervangen.
Zoals hierboven al is gezegd bestaat MDF uit kleine houtvezels. Dit plaatmateriaal valt dan ook onder de categorie vezelplaten, net als spaanplaat , OSB, hardboard en zachtboard. Van al deze varianten wordt er bij MDF gebruikt gemaakt van de kleinste houtvezels. Je ziet ze daarom ook niet snel terug in de plaat zelf.
Een MDF plaat is vrij sterk. Het is sterker dan spaanplaat, maar minder sterk dan multiplex, OSB en massieve houtsoorten. Dat het MDF sterker is dan spaanplaat komt doordat het bestaat uit houtvezels en veel kunsthars wat als lijm wordt gebruikt. Ook zijn de platen onder veel hogere druk samengeperst.
Inmiddels is er een tekort aan lijm aan het ontstaan. Het basisproduct melamine is inmiddels vier keer zo duur geworden. Dat heeft natuurlijk invloed op de productie en de prijs. Bij MDF, OSB en Okoume multiplex is er meer vraag dan aanbod en dat vertaalt zich in stijgende prijzen.
Is houtfineer duur? De prijzen van houtfineer liggen doorgaans lager dan die van massief hout én hoger dan die van melamine. Daarnaast is er een prijsverschil binnen de houtsoorten en de behandeling ervan, zoals speciaal lakwerk.
Gefineerd hout is niet meer dan een dun laagje hout. Het dunne laagje massief hout wordt op plaatmateriaal aangebracht met de intentie het te laten lijken op volledig massief hout. Je kunt het nog wel eens herkennen door goed naar de kopse kant van het hout te kijken.
Elke fineerplaat die wij leveren, behalve platen uit de Shinnoki collectie, moeten behandeld worden om het oppervlak te beschermen tegen beschadigingen of vlekken. Dit kan je doen door het te oliën, de olie dient dan als een bescherming laag op het hout.
Het kan zowel gebruikt worden in residentiele projecten, hotelprojecten, bureaus,…. Hiernaast kan fineer ook verwerkt worden tot diverse producten zoals fineerparket, flexibele fineervellen, fineerhouten plaatmateriaal, fineerhouten behangpapier, … Fineer geeft dus elk interieur een unieke eigen uitstraling.
Normaal fineer is ongeveer 0,5 tot 0,6 mm dik. Microfineer is dunner (dunner dan 0,3 mm) en dik fineer (vanaf 1 mm en meer) dan weer dikker dan normaal fineer. De dikte en wijze van fineren hangt uiteraard af van de houtsoort en de beoogde toepassing. Het hout moet foutvrij en dus van uitzonderlijke kwaliteit zijn.