Is parelcouscous gezond? Jazeker! Met één portie krijg je al heel wat belangrijke voedingsstoffen binnen. Er zitten bijvoorbeeld minder vetten, meer koolhydraten en meer natuurlijke eiwitten in dan in zilvervliesrijst, maar wel weer minder vezels dan in quinoa.
Couscous nét iets gezonder
Al met al zijn de verschillen eigenlijk zo klein, dat het verwaarloosbaar is. Toch kun je zeggen dat couscous nét iets gezonder is dan rijst, omdat het iets lager is in calorieën en koolhydraten, maar wel meer eiwitten en vezels bevat. Nieuwsgierig naar andere lekkere Marokkaanse gerechten?
Zoals je ziet zijn ze allebei gezond en heeft couscous iets meer kcal om te verbranden. De pasta bevat weer meer vet en suikers máár wel meer vezels, werkt dus goed weg bij de darmen. Ik zou zeggen; houd niet vast bij één product maar wissel af. Zodoende krijg je toch meer mineralen binnen.
100 g bevat 370 calorieën.
Je kunt couscous perfect combineren met allerlei soorten groenten, ideaal wanneer je gezond wilt afvallen.
Couscous nét iets gezonder Al met al zijn de verschillen eigenlijk zo klein, dat het verwaarloosbaar is. Toch kun je zeggen dat couscous nét iets gezonder is dan rijst, omdat het iets lager is in calorieën en koolhydraten, maar wel meer eiwitten en vezels bevat.
Wat is gezonder aardappelen of couscous? Couscous bevat sowieso meer dan dubbel zo veel energie als aardappelen (150 kcal per 100 g). Bovendien bevatten aardappelen meer mineralen. En ook vitamine C, iets dat helemaal niet voorkomt in couscous.
De gezondste keuze
Dan is couscous niet de beste keuze, aangezien deze graansoort erg calorierijk is en gluten bevat. Bij een glutenvrij dieet kun je het beste voor quinoa kiezen. Dit is de enige glutenvrije graansoort. Wel bevat quinoa meer calorieën en vetten dan bulgur.
Parelcouscous wordt, net als couscous, gemaakt van grofgemalen gries van durumtarwe. Doordat parelcouscous groter is dan couscous, is de bereidingswijze ook anders. Parelcouscous moet je namelijk ongeveer 10 minuten laten koken. Parelcouscous heeft een zachtere en vollere smaak dan couscous.
Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram), zoals de volkorenvariant staat in de Schijf van Vijf. Volkoren couscous bevat koolhydraten en vezels, vitamines en mineralen. Volkoren couscous is een gezonde basis van een maaltijd.
vul een pan met 250 ml water per persoon en breng aan de kook. Voeg 75 g couscous per persoon toe. Laat ca. 10 minuten zachtjes koken.
(Parel)couscous
Toch is de volkoren parelcouscous bij mij thuis niet aan te slepen.
Is couscous gezonder dan brood? Verder bevat couscous vezels, B- vitamines en mineralen zoals magnesium en zink. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) past in een gezond voedingspatroon. Voor volkoren couscous gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor andere volkoren producten.
In een salade komt parelcouscous met zijn stevige, grote korrels het meest in de buurt, maar ook quinoa of bulgur kun je hier prima voor gebruiken.
De parelcouscous is licht verteerbaar en gaat uitstekend samen met een stukje geroosterd vlees. Uiteraard kan u ervoor kiezen om de couscous te eten als volwaardige maaltijd.
Het verschil tussen bulgur en couscous is dat de tarwe van bulgur eerst wordt gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen. Bulgurkorrels zijn dus groter dan couscouskorrels en hebben een iets andere bereidwijze. Bulger bevat dus ook gluten.
Hoe kan je het beste couscous opwarmen? Je kan de kip en couscous het beste onafgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven op 200 graden, ongeveer 8-10 minuten. Afgedekt opwarmen in de magnetron kan eventueel ook, ca. 6-8 minuten op 600 Watt.
Vandaag weer in Marokko met een recept van Simone's Kitchen (van Simone Van Den Berg). Parelcouscous (pasta in de vorm van kleine bolletjes die in het Engels kennelijk Israeli Couscous worden genoemd) met amandelen, rode ui, munt en granaatappelpitjes.
Hoe kan je orzo vervangen? Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is orzo in geen velden of wegen te bekennen bij je supermarkt. Geen zorgen: je kunt het vervangen door kleine pastasoorten of parelcouscous.
Een winnaar aanwijzen is dit keer niet moeilijk. Volkoren couscous is namelijk gezonder en duurzamer dan zilvervliesrijst. Afwisselen tussen deze koolhydraatbronnen blijft natuurlijk het allergezondst!
Couscous is van oorsprong een deeg product uit het Midden-Oosten en wordt gemaakt van grof gemalen gries van durumtarwe. Droge couscous bevat 77 gram koolhydraten per 100 gram. Dus dat is niet erg geschikt als je koolhydraatarm eet.
De perfecte en gezonde stand-in voor rijst en couscous! Bulgur is de grotere en gezondere zus van couscous en maak je supereasy met gekookt water.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Volgens diëtiste Ukie Harkema kun je beter vaker aardappelen dan pasta of rijst eten als je wilt afvallen. "Aardappels bevatten minder zetmeel dan een even grote portie rijst of pasta én ze vullen beter, omdat er veel meer vezels in zitten."
Couscous is een koolhydraatrijk graanproduct dat vooral in Noord-Afrika erg populair is. Gebruik de couscous warm bij groenten en vlees, of koud door de salade.