Het recept van cola is door de jaren heen veel veranderd, maar de kleur van cola is nog nooit veranderd. Vroeger was cola ook bruin. Wel zat dit drankje in een groene fles.
Vanaf deze maand zijn de blikjes met het knalgroene etiket te koop in de winkels. De nieuwe cola-variant krijgt zijn smaak voor een deel door de zoetstof stevia. Er zit daardoor iets minder suiker in.
Vergelijkbaar met het zorgvuldige ontwerpproces van een nationale vlag maakte Robert Woodruff, destijds CEO van het bedrijf, het rood de officiële kleur van Coca‑Cola toen hij deze, samen met veel andere aspecten van het bedrijf, 90 jaar geleden (1928) standaardiseerde.
De oorspronkelijk kleur van cola was groen. Dit werd ook een tijdje in deze kleur verkocht maar in 1887 werd er karamel aan toegevoegd om de bruine kleur te creëren.
In dat jaar vond de Amerikaanse apotheker John Pemberton de eerste versie van Coca-Cola uit. Hij verkocht het oorspronkelijk als een verkwikkend middel tegen allerlei kwaaltjes, vol krachtige ingrediënten zoals cafeïne gehaald uit kolanoten en, jawel een extract van cocabladeren met sporen cocaïne. Vandaar Coca-Cola.
De cola van Coca-Cola en Pepsi wordt over de gehele wereld geconsumeerd. Coca-Cola bestond eerder dan Pepsi. Coca cola was toen al een zeer bekend en gewild merk. Dit samen maakte dat Pepsi zijn best moest doen om de markt te veroveren.
Maar in die cocabladeren zit dus, jawel, cocaïne. Hoeveel cocaïne er vroeger precies in cola zat is onduidelijk, maar dat het erin zat, is zeker. Tegenwoordig zit er geen cocaïne meer in het drankje omdat de cocabladeren gedecocaïniseerd worden.
Het antwoord is vrij simpel: in cola zit gebrande suiker, beter bekend als karamel en dit geeft de bruine / zwarte kleur aan cola.
De eerste cola was Coca-Cola, een alcoholvrije imitatie door John Pemberton, van de Vin Mariani die door Angelo Mariani was bedacht.
De betekenis van groen: ontspannend en rustgevend!
Omdat de kleur groen de bloeddruk kan verlangen en rustig maakt. Groen wordt geassocieerd met genezing, gezondheid en balans. Deze positieve kleur zorgt voor balans, vernieuwing en veiligheid.
Coca Cola is in 1886 uitgevonden door apotheker John Pemberton. Het drankje was eigenlijk bedoeld als medicijn tegen onder andere hoofdpijn en vermoeidheid. Maar het bleek ook superlekker te smaken!
Het begon in 1886. Dr. John Styth Pemberton was aan het experimenteren met allerlei plantenextracten in het keukentje achter zijn drogisterij in Atlanta. Hij wilde een medicinaal drankje brouwen tegen duizelingen en algehele malaise.
Ja, Green Cola bevat natuurlijke cafeïne, gemaakt uit groene koffiebonen. Deze ongebrande bonen uit de koffieplant zorgen niet alleen voor een energie-boost, maar hebben ook tal van gezondheidsvoordelen.
Het werd verkocht in kruikjes en moest worden aangelengd met water. Pemberton gaf een interview in de krant waarin hij beweerde dat zijn drank hielp tegen allerlei kwalen.
Misleidend product
Criticus Lisa Kaas laat weten dat het product misleidend is. Het productieproces voor de flesjes heeft nog steeds grote hoeveelheden water nodig. Andere gezondheidsorganisaties lieten weten dat de hoeveelheid suiker nog altijd ongelofelijk hoog ligt.
Coca Cola Zero Sugar Rosalia is een gloednieuwe versie van de klassieke Coke Zero. Het heeft dezelfde geweldige smaak van Coke Zero, maar met een extra vleugje Peaches and Cream. De combinatie van deze twee smaken zorgt voor een unieke en verfrissende smaak die zeker in de smaak zal vallen.
Kalkaanslag verwijderen in de wc-pot? Denk dan eens aan cola. Het zuur wat in cola zit is een effectieve verwijderaar van (kalk)aanslag. Giet een blikje leeg in de wc, laat het minimaal een uurtje intrekken, borstel je wc even flink na en spoel vervolgens de wc door.
Breng de blikjes cola en cola light in het bekerglas met water. Het coca cola blikje zinkt en het blikje met coca cola light blijft drijven. Dit komt door de kleinere dichtheid van coca cola light, vanwege het lagere suikergehalte.
Na het drinken van een glas cola zit men dan ook bijna direct aan de maximale aanbevolen hoeveelheid (50 gram voor vrouwen en 60 gram voor mannen) suiker per dag. Teveel suiker kan leiden tot overbelasting van de alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2. Kortom, teveel cola drinken is niet goed voor je.
Het maakt deel uit van een serie frisdranken die verkocht worden onder de merknaam Raak. De drank bevat geen cafeïne, fosforzuur, kunstmatige kleurstoffen of conserveermiddelen. Daarnaast bevat hij beduidend minder suiker dan reguliere cola en heeft hij een aangepaste (dus lagere) hoeveelheid prik.
Het JEFCA wijkt daarom niet af van hun eerdere advies dat de zoetstof veilig is zolang er minder dan 40 miligram aspartaam per kilogram lichaamsgewicht per dag opgenomen wordt. Dat komt voor een volwassen persoon van 70 kg neer op 14,5 blikjes Coca-Cola Zero per dag.
Maar waar komt deze benaming vandaan en waarom hoor je het zo vaak? Er doen veel spannende verhalen de ronde over de herkomst van het woord sos. De meest aannemelijke is dat het afkomstig is uit de film Scarface. Een van de drugsbaronnen uit deze film heet Sosa.
In vergelijking met XTC is cocaïne verslavender. Coke werkt maar kort, je wilt snel alweer een snuif wilt (craving). Mensen kunnen erg naar coke gaan verlangen. De tegenstelling tussen het blije gevoel tijdens het gebruik en het uitgeputte, vermoeide en soms depri gevoel van de volgende dag is erg groot.
Maar cola drinken is helemaal niet goed als je diarree hebt. Het kan het zelfs verergeren! In cola zit namelijk heel veel suiker. Voor een darm die geplaagd wordt door bacteriën en virussen is het heel moeilijk om al die suikers op te nemen.