Op het grote water is het zo dat de kleinere snoek vaak dichter bij de kant op circa 1 tot 2 meter diepte verblijft.
Zet de dobber bij voorkeur zo diep dat de aasvis 20-40 centimeter boven de bodem van het viswater hangt. Dat levert vaak de meeste aanbeten op. Een andere manier van met de dobber en dood aas snoek vissen is meer statisch. Je verankert de aasvis dan met schuiflood op de bodem.
Snoeken zijn net als veel anderen vissen niet de hele dag actief. Je kunt daarom het beste gaan snoeken in de tijden dat ze wel actief zijn, namelijk 's morgens en in de namiddag tot avond. Rond het middag uur is de vis vaak vrijwel niet actief en hangt deze meer een beetje rond de bodem dan dat deze actief jaagt.
Snoeken voelen zich thuis in gebieden met dichte vegetatie en zacht stromend water, zoals beken, meren en rivieren. Ze houden het meest van koud, diep water. Als de temperatuur te warm wordt, zoeken ze diepere wateren op. Wanneer je gaat snoekvissen, zoek dan naar ondiep water met veel onkruid en gewassen aan de kant.
In ondiep water vang je vaak het beste als je met drijvende pluggen of spinners gaat snoeken. In dieper water werken diep duikende pluggen, zinkende pluggen maar ook shads het beste. De kleur die je kiest om mee te snoek vissen kan bepalend zijn voor succes. Natuurlijke kleuren werken vaak goed in helder viswater.
De grootste snoek werd op basis van een reconstructie van botfragementen, gevangen in de 4de of 5de eeuw na Chr. in de rivier de Velika. De lengte werd bepaald op 1,82 meter. Als maximum-lengte voor de snoek speculeren de onderzoekers over een lengte van 1,90 tot 2 meter.
In principe kunnen alle vissen met tanden bijten. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om de snoekbaars, snoek en meerval. "Die laatste heeft heel kleine tandjes, die zie en voel je bijna niet."
NL record: 137.5cm/17.25kg. Een + 1 meter snoek wordt bestempeld als groot, en is zeker geen regelmaat, eerder een uitzondering.
Spinhengel: Allround hengel voor het vissen met kunstaas op snoek. Dit is de meest gebruikte hengel om deze mooie roofvis mee te vangen. Jerkbaithengel: Hengel om mee te snoekvissen met een jerkbait. Deze hengel is vaak wat korter en stugger zodat je het kunstaas goed jerkend kan binnenvissen.
Tot een centimeter of tien eten snoeken zoöplankton en macrofauna, daarna hoofdzakelijk vis. Naast andere vissen eten snoeken eigenlijk alles wat in het water zwemt en in hun bek past. Ook amfibieën, jonge vogels en kleine zoogdieren behoren tot de prooidieren.
Snoekbaarzen zijn schuw en houden niet van te veel licht. Ze verstoppen zich nu in planten bedden , langs richels , steen stort, steile aflopen taluds, of in het diepere deel van het water. Ze wachten in een hinderlaag op prooi vis.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Hoewel het onderzoek aantoont dat snoeken behoorlijk sterk zijn en dus in principe wel 5 minuten boven water gehouden kunnen worden zonder echte problemen, valt het aan te bevelen de tijd boven water zo kort mogelijk te houden.
Dood aas wordt door de meeste vissers als een typisch winteraas gezien en dat is eigenlijk zonde. Ook in de zomer kan je prima snoekbaarzen met een klein dood visje of met een stukje vis. Omdat de snoekbaars in de zomer jachtlustig is worden de beste resultaten geboekt met dood aas dat wat in beweging wordt gebracht.
Toch kiezen de meeste snoekvissers ervoor om onder de dobber met een enkele dreg (haakmaat 1/2/4) te vissen. Deze dreg wordt onder de rugvin van de aasvis bevestigd zodat de vis op een natuurlijke wijze in het water hangt. Vis je op de bodem? Dan is het aan te raden om een takel (haakmaat 4/6/8) in te zetten.
Roofvis maximaal 2 snoekbaarzen en 1 snoek per persoon per visdag.
Het oude BNRZ-record snoek van 134 centimeter – gevangen door Nico Molkens in maart 2017 – is onlangs verpulverd met een vis die maar liefst vier centimeter langer is. Daarmee staat het officiële Nederlands record snoek nu op 138 centimeter.
Een Duitse snoek gevangen door Lothar Louis en met 136 cm het IGFA wereldrecord.
De snoek is een vraatzuchtig roofdier. Om zijn volledige kracht te behouden, heeft hij een gevarieerd en eiwitrijk dieet nodig. Het volwassen dier voedt zich voornamelijk met prooivissen (karper, voorn …), maar kan ook in een kannibaal veranderen en andere snoeken eten wanneer er niets anders te vinden valt.
Waarom vang ik geen snoek? Net als de karper is ook snoek een vissoort die in bijna alle wateren van Nederland voorkomt. Het is een vis die de voorkeur heeft van plantenrijk en helder water, want de snoek is een echte zichtjager. Dat is dan ook meteen de eerste tip voor het vangen van snoek.
Bij een grotere snoek kun je proberen om de haken via de kieuwbogen los te maken. Til de kieuwdeksel op, breng de bek van de tang voorzichtig langs de kieuwbogen naar binnen en probeer zo de dreg los te krijgen. Is dat gelukt, probeer dan het kunstaas via de bek te verwijderen.
Zieke dieren, ratten, vissen en kuikentjes zijn het menu van dit prachtige dier. Een gemiddelde snoek van 1m eet voor ongeveer 500gram vis per 3 dagen.” Al zit er geen snoek van een meter, vele kleinere exemplaren maken het wellicht nog erger.
Roofvissen - snoeken in het donker
Als de meeste snoekvissers allang met de warme sloffen aan voor de TV zitten, slaat Sjaak van der Spek zijn slag. In het donker gaat hij eropuit om 'zoetwaterkrokodillen' proberen te vangen.
Groei en leefwijze
De snoek is een snelle groeier. Binnen een jaar wordt een gemiddelde lengte bereikt van ongeveer 22 cm. Mannetjes worden bij een lengte van ca. 30 cm geslachtsrijp, vrouwtjes bij een lengte van 35-40 cm.