Het Voedingscentrum raadt aan om elke dag te ontbijten. Het ontbijt levert belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, foliumzuur, vitamine B2, vitamine A en vezels. En ontbijten kan ervoor zorgen dat je de rest van de dag regelmatiger eet.
Het ontbijt wordt vaak de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd: het geeft energie en helpt de spijsvertering op gang. Ontbijten geeft je daarmee een goede start van de dag. Bovendien helpt het ontbijt om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Je bespaart calorieën
Als je je ontbijt overslaat en de rest van de dag niets verandert aan je dieet, krijg je minder calorieën binnen, waardoor je makkelijker afvalt. In het beste geval kan je door 500 kcal te besparen bij je ontbijt, je je juist wel een extra cappuccino van 150 kcal permitteren bij de lunch.
Diëtiste Tracy Lockwood Beckerman laat aan HuffPost weten dat elk tijdstip tussen 18:00 en 20:00 uur telt als 'ideale' etenstijd. “Dat komt omdat het de gemiddelde persoon voldoende tijd geeft om te verteren voordat hij rond 22:00 of 23:00 uur naar bed gaat.”
,,Wanneer je eet is net zo belangrijk als wat je eet'', vertelt diëtiste Theresa Shank. Zij raadt aan om je ontbijt te nuttigen binnen de twee uur na het opstaan. ,,Als je in die tijdspanne eet, zal je door de dag heen meer controle hebben over je hongergevoel en stabiliseert je bloedsuikerspiegel'', legt ze uit.
Juist een groot ontbijt en een stevige lunch, hebben een gunstig effect op het lichaam. Geen lichte maaltijden en regelmatig een snack, maar twee stevige maaltijden per dag. Volgens onderzoekers van het Instituut voor Klinische en Experimentele wetenschap in Praag, reageert het lichaam hier beter op.
Er is nog discussie over de gezondheidseffecten van wel of niet ontbijten. De meeste onderzoeken laten zien dat ontbijten gunstige effecten kan hebben, vooral bij kinderen en adolescenten. Zo lijkt er als je ontbijt minder risico te zijn op overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk.
Overslaan van het ontbijt of pas laat op de dag starten met eten, zou het risico op aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, hart-en vaatziekten, diabetes en obesitas verhogen volgens een recente studie. Het onderzoek suggereert dat het tijdstip waarop we eten net zo belangrijk is als wát we eten.
Een slankere lijn is niet het enige voordeel van 16 uur vasten per dag. Ook je gezondheid vaart er wel bij. Uit verschillende studies blijkt dat vasten een gunstig effect heeft op je bloedsuikerspiegel.
Ontbijt je graag met brood, kies dan voor volkorenbrood. Dit brood zit vol met goede voedingsstoffen en vezels. De vezels zorgen voor een goede stoelgang en helpen de kans op darmkanker te verkleinen. Ook zorgen vezels ervoor dat je langer een vol gevoel hebt, waardoor je minder snel trek heb tussen de maaltijden door.
Havermout is hét ingrediënt voor de ochtend. Dee vezels zorgen ervoor dat je er lang vol van zit, en ze houden je bloedsuikerspiegel op peil. Je maakt de havermoutpap met water of (plantaardige) melk en je kunt ultiem variëren met toppings, zoals fruit, noten en zaden.
Het bevat vrij veel B-vitamines, ijzer, jodium en vezels. Als je brood weglaat, dan is het slim om producten te kiezen die ook die voedingsstoffen leveren. Bij het ontbijt is dat bijvoorbeeld yoghurt, met vers fruit, noten en eventueel wat homemade muesli of (havermout)granola.
Minder snel honger en minder vetopslag
Dat betekent: wie laat eet, verliest sneller zijn verzadigde gevoel. Wie vroeg eet, blijft langer verzadigd én heeft minder kans om de rest van de dag nog naar die stapel zoete snacks te grijpen. Nog een voordeel van vroeg aan tafel schuiven: sneller calorieën verbranden.
Ontbijt. Door 's ochtends goed te ontbijten komt je lichaam goed op gang. Hierdoor zal de voeding van de rest van de dag beter worden verwerkt. Ontbijten optimaliseert je stoelgang, zeker als er genoeg vezels inzitten.
Een eerste reden om laat op de avond niet meer te eten, is omdat de stofwisseling rust nodig heeft. In de avond heeft het lichaam minder energie nodig. Wanneer er dan toch gegeten wordt, kunnen de cellen in het lichaam deze energie niet verwerken en kunnen de cellen door een overschot aan radicalen beschadigen.
Je vetverbranding verbetert: als je na 20.00 uur nog eet/drinkt zijn je glucose- en insulinespiegels 's nachts hoog. 's Avonds kan ons lichaam namelijk veel slechter koolhydraten (je glas fris, biertje, wijn, chips, crackertjes etc.) verwerken dan overdag.
Door de dag niet te beginnen met eten geef je als het ware en signaal aan het lichaam dat er geen energie binnenkomt. Wat gebeurt er? Je lichaam gaat het voedsel dat nog in de maag zit en andere energie die je niet gebruikt opslaan als vet. Hierdoor krijg je alleen maar meer honger en ga je dus ook meer eten.
Niet iedereen kan veilig een paar dagen vasten. Vooral voor mensen met diabetes is dit minder geschikt. Als je diabetes hebt en op deze manier wil afvallen, overleg dan altijd met je arts.
Als je echt maar 1 maaltijd per dag eet, dan is de kans echt groot dat je afvalt. Een normale maaltijd bevat meestal ongeveer tussen de 500 en 800 kcal. Als je gezond eet dan zal je veel moeite moeten doen om in een maaltijd bijvoorbeeld 1000 of 1400 kcal in te nemen.
Eten na 8 uur is absoluut niet per definitie slecht. Ook niet als je wilt afvallen. Je komt er in principe ook niet van aan, als het binnen je energiebehoefte past. Het is echter verleidelijk om 's avonds ongezonde producten te pakken en/of (veel) meer te eten dan je eigenlijk had gepland.
Ontbijt tot 2 uur na het opstaan
Zij raadt aan om je ontbijt te nuttigen binnen de twee uur na het opstaan. "Als je in die tijdspanne eet, zal je door de dag heen meer controle hebben over je hongergevoel en stabiliseert je bloedsuikerspiegel'', legt ze uit.
Hoeveel keer je eet maakt niet zo veel uit. Je kan bijvoorbeeld verdeeld over de dag 3 hoofdmaaltijden eten: ontbijt, lunch en avondeten. Maar 4, 5 of 6 keer per dag een kleinere maaltijd kan in principe ook. Het gaat er uiteindelijk om dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt.
Een gezond eetschema betekent meerdere eetmomenten per dag
Het is juist goed om meerdere eetmomenten over de dag te verdelen. Naast de drie maaltijden op een dag (ontbijt, lunch, diner) is het goed om tussen die maaltijden ook kleine snack momentjes in te plannen.
Gezonde voeding bestaat uit veel plantaardige producten en weinig dierlijke producten. Eet elke dag 250 gram groente, twee stuks fruit, een handje ongezouten noten en magere en volkoren producten. Gezonde producten hebben veel voedingsstoffen, zoals vezels, koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen.