De waarde van de onroerende zaken wordt ook wel de WOZ-waarde genoemd. Deze bepaald tevens ook de hoogte van de OZB-belasting. De kostenpost betreft een eigenaarslast en mag niet aan huurder worden doorberekend.
Onroerendezaakbelasting (ozb) betalen
Maar wie moet er betalen, de eigenaar of gebruiker? Dat is degene die het pand op 1 januari van het jaar bezit of gebruikt. Hoeveel ozb u moet betalen is afhankelijk van de WOZ-waarde van het pand.
De basis voor de verhuurderheffing is de WOZ-waarde van uw woningen. De gemeente waarin een huurwoning staat, bepaalt de WOZ-waarde van de woning. Hierover ontvangt u van de gemeente een aanslag gemeentelijke belastingen. Op deze aanslag staat de WOZ-waarde.
Onroerende zaak belasting
Als huurder krijgt u niet te maken met de OZB, maar krijgt u wel te maken met gebruikersbelasting als het gebouw niet als woonhuis wordt gebruikt. Huurt u een bedrijfspand, dan krijgt u dus te maken met gebruikersbelasting. Dit is als het ware het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelasting.
Rol WOZ-waarde in het WWS
De huurders van woningen hebben daarom een formeel belang bij de WOZ-waarde en krijgen volgens de Wet WOZ een WOZ-beschikking.
Als huurder van een zelfstandige wooneenheid ben je gebruiker van de woning. Dit betekent dat je bepaalde belastingen, zoals afvalstoffenheffing en rioolheffing, zelf betaalt. Andere belastingen, zoals de OZB, betaalt de verhuurder. Sinds 2006 mag een verhuurder deze kosten ook niet meer doorberekenen aan een huurder.
De WOZ-waarde van je woning vind je op de gemeentelijke belastingaanslag. Deze krijg je aan het begin van het jaar van de gemeente. Ook kun je jouw WOZ-waarde kosteloos inzien bij het online WOZ-waardeloket. De WOZ-waarden van woningen zijn sinds oktober 2016 openbaar.
Heeft u een (vakantie)huis of appartement in Nederland? Dan betaalt u jaarlijks onroerendezaakbelasting (OZB). Uw gemeente bepaalt het tarief. Huurders betalen geen OZB.
Kosten die door de huurder gemaakt worden in de gemene ruimte, zoals het licht in de traphal, het verbruik van de lift of het gebruik van water in een gemeenschappelijke bergruimte, kunnen doorgerekend worden aan de huurder. De verhuurder hoeft dit zelfs niet te specificeren in het huurcontract.
Per 1 mei mag de WOZ-waarde voor maximaal 33% meetellen in de bepaling van de huurprijs. Met de WOZ-waarde stelt de gemeente vast hoeveel een woning waard is. In gebieden met een groot woningtekort geeft het gebruik van de WOZ-waarde in de huurprijs een onbedoeld effect.
Wanneer u uw woning verhuurt aan een particulier wordt u belast op het kadastraal inkomen van uw pand (en niet op de effectieve huuropbrengsten). Van de hypothecaire lening die u eventueel bent aangegaan om het vastgoed te betalen is enkel het saldo van de interesten die u betaalt en het kadastraal inkomen belastbaar.
Je mag geen kandidaat huurder weigeren op basis van geslacht, leeftijd, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, vermogen, geloof, politieke overtuiging, taal, sociale afkomst, gezondheidstoestand of handicap. Doe je dit wel, dan kan de rechter je veroordelen voor discriminatie.
Alleen als u van de RBG een WOZ-beschikking hebt ontvangen. Geef in uw bezwaarschrift aan waarom u de WOZ-waarde te hoog vindt. Op de website van de Huurcommissie kunt u de maximale huurprijs van uw woning berekenen.
Wanneer hierover niets bepaald is, dan geldt het algemeen principe. Dit stelt dat kosten en lasten verbonden aan de eigendom of het beheer van een woning ten laste van de verhuurder zijn. Kosten en lasten verbonden aan het gebruik van de woning zijn dan weer ten laste van de huurder.
U betaalt watersysteemheffing ingezetenen voor het kunnen wonen, werken en recreëren in het gebied van uw waterschap. Het maakt niet uit of u eigenaar of huurder bent van een woning. In de Waterschapswet staat dat u watersysteemheffing moet betalen als u ingezetenen bent.
WOZ-waarde woningen inzien via het WOZ-waardeloket
Daarom kunt u van iedere woning in Nederland de WOZ-waarde opvragen via het WOZ-waardeloket. Gemeenten die nog niet op het WOZ-waardeloket zijn aangesloten, geven op hun website aan hoe zij deze gegevens verstrekken.
De verhuurder is verantwoordelijk voor alle grote herstellingen, grote onderhoudswerken en herstellingen gelinkt aan ouderdom of slijtage. Is bijvoorbeeld het dak lek, dan komen die kosten bij de verhuurder terecht. Vaak wordt de huurschade, zoals een gebarsten tegel, pas bij afloop van het contract bekeken.
Als huurder sta je in voor kleine herstellingen in het kader van het dagelijks gebruik van de woning zoals het herstellen van het toilet, het ontstoppen van de gootsteen en bladeren uit de dakgoot halen. Voor het onderhoud van verwarmingsketel en boiler, enz. moet je dan als huurder wel instaan.
In de meeste gevallen worden de gemeenschappelijke kosten forfaitair vastgelegd in het huurcontract . Dat wil zeggen dat je als huurder een vast bedrag per maand moet betalen voor de onkosten.
Watersysteemheffing. U betaalt watersysteemheffing als u een pand heeft of gebruikt en als u eigenaar of gebruiker bent van grond: de gebruiker van een woning (huurder of eigenaar) betaalt watersysteemheffing ingezetenen. de eigenaar van een woning of een ander gebouw betaalt watersysteemheffing gebouwd.
Gebruik WOZ-waarde voor belastingen
Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde voor de onroerendezaakbelasting (OZB) en soms de rioolheffing. De Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting (het eigenwoningforfait), de vennootschapsbelasting, de schenkbelasting, de erfbelasting en de verhuurderheffing.
Voordelen hoge WOZ-waarde
De WOZ-waarde is een schatting van de marktwaarde van jouw huis en potentiële kopers baseren vaak hun openingsbod deels op de WOZ-waarde. Ligt jouw WOZ-waarde hoger, dan ligt het openingsbod van kopers dus ook vaak hoger.
WOZ-waarde: wat is mijn huis waard? De WOZ-waarde is een schatting van de marktwaarde van een woning of een ander gebouw op 1 januari van het voorafgaande jaar. In je WOZ-opgave van 2023 staat dus de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari 2022.
De WOZ-waarde van woningen die veel mensen de komende weken van hun gemeente ontvangen stijgt nog sterk. De gemiddelde stijging van de WOZ-waarde van een woning komt dit jaar uit op 17%. Dit is een landelijk gemiddelde.