De wond is rood. De grootte van de wond neemt toe. De huid rondom de wond is gezwollen. Er ontstaat pusvorming of wondlekkage.
Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie: als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.
De wond is pijnlijk. De wond voelt warm aan. De wond ziet er rood uit. De huid is gezwollen.
Wondinfecties kunnen symptomen geven zoals: roodheid, warmte, koorts, pijn of gevoeligheid rond de aangedane plek of afscheiding van pus. De meerderheid van de wondinfecties ontstaat binnen 30 dagen na de operatie.
Hoe ziet wondroos eruit? Wondroos is meestal eenzijdig aanwezig. De huid wordt dan plotseling rood, warm, gezwollen en doet pijn. Soms ontstaan er ook blaren, of zelfs bloedblaren ten gevolge van de enorme vochtophoping.
Reinig je gezicht met zacht katoen en een kalmerende cleanser, met behulp van koud water. Koude compressen verminderen de temperatuur van de huid en de huid ontsteking. Vermijd elk product met een geur om verdere irritatie te voorkomen.
Ook kan de wond infecteren doordat er straatvuil in uw wond komt wanneer u valt. U kunt in beide gevallen een infectie proberen te voorkomen door de wond goed schoon te maken. Het is normaal dat een wond in de eerste 7 dagen na ontstaan tekenen van infectie vertoont, dit hoort bij de fasen van wondgenezing.
Bij huidinfecties aan de oppervlakte kan de arts ook een antibioticum in een zalf of crème voorschrijven. Bijvoorbeeld bij ontstoken eczeem, krentenbaard, infecties in huidplooien en bij infecties van het nagelbed. Meestal schrijven artsen in dat geval fusidinezuur in een crème of zalf voor.
Het vocht is helder of een beetje rood door bloed. Dit is wondvocht. Het ruimt vuil en bacteriën op. Het is nodig om uw wond beter te maken.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing.
Rode wond. Bij de rode wond is de wondbodem bedekt met een korrelige, vochtig glanzende, helderrode weefsellaag. Een rode wondbodem is een goed teken. De wond kan dan meestal goed genezen.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Als er een beschermende korst op de wond zit, kun je deze soepel houden door een vette, helende crème of zalf op de schaafwond te smeren. Smeer geen crème of zalf op een open schaafwond. Bij diepere schaafwonden en bij schaafwonden waar nog wondvocht of bloed uitkomt, is het aan te raden de deze af te dekken.
flucloxacilline. Flucloxacilline behoort tot de penicilline-antibiotica. Penicilline-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën. Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, vooral huidinfecties, zoals ontstoken eczeem, krentenbaard, steenpuisten, gehoorgangontsteking en wondroos.
De wond mag 48 uur niet nat worden (tijdens douchen). De 3e dag mag u de pleister verwijderen. Tenzij uw dermatoloog heeft verteld dat het verband moet blijven zitten tot de hechtingen verwijderd worden. Bij hechtingen onder uw kleding is het prettiger een pleister te blijven dragen tot de hechtingen verwijderd worden.
Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.
Een rode wond is een oppervlakkige of diepe, open wond die aan het helen is, zoals een schaaf- of brandwond. Een gele wond heeft veel wondvocht. Een zwarte wond duidt vaak op afgestorven weefsel. Als je een gele wond hebt of een wond die niet goed geneest, neem dan contact op met je huisarts.
Wonden worden ingedeeld naar kleur, in combinatie met andere aspecten, zoals ontstekingsvocht. De standaard hiervoor is het WCS classificatiemodel met productadvies. Het classificatiemodel verdeelt wonden in rood (oppervlakkig of diep), geel (oppervlakkig of diep) en zwart (met of zonder ontstekingsverschijnselen).
Meestal kan dit geen kwaad, maar als de korst dieper in de huid ligt, raden we aan om even langs de huisarts te gaan. In het geval van gele necrose is er sprake van afgestorven weefsel. Afgestorven weefsel moet verwijderd worden, zodat de gele wond vervolgens kan genezen.
Bij gebruik van zinkoxideschudsel (lotio alba) en zinkoxide strooipoeder: slechte wondgenezing als talk in wondjes komt. Gebruik zinkoxideschudels of zinkoxide strooipoeder daarom niet op open wonden of wondjes.
Betadine Zalf
Je brengt een dunne laag zalf aan op de wond en de huid eromheen. Je kunt de zalf zowel op een open wond als onder een verband of pleister aanbrengen. Als je een verband of pleister gebruikt, verschoon je deze 1 tot 2 keer per dag of zo vaak als nodig totdat de wond dicht is.
Gebruik Bepanthen Wondgel op kleine wonden zoals: snijwonden, schaafwonden, huidkloven en brandwonden. Ook te gebruiken bij verbranding door de zon. Reinig de te behandelen zone en breng daarna een dunne laag Bepanthen Wondgel aan op de wond zonder die aan te raken met de tube.
In principe moet je daarom verband dagelijks verschonen. Zeker in het begin en bij een wond die nog niet helemaal dicht is. Heeft zich overal op de wond al een korst gevormd, dan zou je om de dag of drie keer per week kunnen verschonen.