Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur. Ook spirulina (algen) en het Zuid-Amerikaanse kruid yerba mate zijn krachtige ontgifters.
Kruidenthee zoals zoethout, venkel, anijs en kamille kalmeert de darmen en kan je de hele dag door drinken.
Het assortiment kruidentheeën die hun nut reeds bewezen bestaat uit thee van de senna-plant, munt-, gember-, paardenbloem-, zwarte, en kamillethee. Zulke smaakjes vind je in bijna elk land ter wereld, waardoor je een eerste middel tegen constipatie vrijwel altijd ter beschikking hebt.
Onoplosbare vezels eten
Zij houden vocht vast in de darm en zorgen ervoor dat hij beter beweegt, zodat de ontlasting zachter wordt. Je vindt onoplosbare vezels in volkorenproducten, groenten, fruit, peulvruchten en aardappelen. Dertig gram vezels per dag is een haalbare richtlijn.
Mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) moeten juist uitkijken met thee. Theedrinken kan hun darmklachten namelijk verergeren. Bij blijvende klachten is het altijd aan te raden met je huisarts te overleggen.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Mogelijke klachten zijn buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge poep. Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Drink warm water of thee
Thee kan stimulerend zijn op je spijsvertering, met name kruiden thee als kamille of gember en groene thee.
Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden.
Groene thee-catechines (met name EGCG en ECG) blijken antimicrobiële effecten tegen een reeks grampositieve en gramnegatieve bacteriën, virussen, schimmels en parasieten te hebben. Dus zeer bruikbaar om het darmmilieu in balans te houden.
Kamille is een kruidenmiddel. Het werkt licht ontstekingsremmend en ontsmettend. Het heeft ook een licht ontspannend effect op maag en darmen. Het wordt gebruikt bij maag- en darmklachten, keelpijn, hoest, verkoudheid, nervositeit, mondinfecties en huidklachten.
Gember is een vitaminebom
Gingerol is de stof die voor de scherpe smaak zorgt, en heeft een positief effect op de lever. Verder bevat gember vitaminen B2, B6 en vitamine C. Daarnaast bevat het een hoop mineralen zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.
Elke dag 1,5 tot 2 liter drinken helpt om verstopping tegen te gaan. Water, koffie en thee zijn een goede keuze. Omdat vezels vocht binden, kunnen ze namelijk alleen goed hun werk doen als je ook voldoende drinkt. Drink je te weinig, dan kan dat zorgen voor harde en droge ontlasting.
Of je darmen schoon zijn, kun je merken aan de dikte en kleur van je ontlasting. Door het drinken van een laxeeroplossing verandert je stoelgang. Van smeuïg, dik en bruin, naar steeds dunner wordende bruine vloeistof. Als er uitsluitend lichtgele en heldere vloeistof uitkomt, dan is je darm leeg.
▪️ Vul het zakje met lauw water, 37 à 38°C. De hoeveelheid water is persoonsgebonden: 500 ml - 750 ml voor kinderen en 1000 ml - 1500 ml voor volwassenen. ▪️ Laat het water gedurende 5 minuten de darm vullen of inlopen. Hierdoor wordt de darm geactiveerd om zich te ledigen.
Geen bewijs
' Hoe aantrekkelijk ontslakken misschien klinkt, er is geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt. ' Darmspoelingen zijn al eeuwenoud en er is altijd gedacht dat je de darmen hierdoor zelf kon reinigen en ontgiften. Maar bij geforceerde darmspoelingen is er een risico voor een verstoring van de darmflora.
Kruidenthee zoals Rooibos bevat geen cafeïne en is rijk aan mineralen en vitamine c, hier kun je onbeperkt van drinken.
Ondersteuning voor je spijsvertering
Munt doet veel voor de spijsvertering. Het plantje bevat menthol, een stofje dat helpt om de enzymen in je spijsvertering beter te laten functioneren. Het werkt in op de gladde spieren van je maag, waardoor deze effectiever werken en je je minder snel opgeblazen voelt.
Rooibosthee, heel gezond
Met rooibosthee neem je die dus beter op, en je neemt er bovendien meer van op. Want in deze thee zitten ook veel mineralen zoals calcium, magnesium, zink, ijzer en kalium. Ook bevat het veel antioxidanten die het lichaam beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.