Nee, als je weinig groente eet, kun je niet 'in plaats daarvan' extra fruit eten. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit.
Het Voedingscentrum maakt geen onderscheid in de verschillende groentes en fruit. In groente en sommige soorten fruit zitten vitamine C, vitamine A, foliumzuur, vezels en kalium.
Zonder groente en fruit ben je vatbaarder voor klachten zoals constipatie en ontstekingen. Samen met de vitaminen en mineralen in groente zorgen de vezels ervoor dat je darmkanaal goed blijft. Een tekort aan vitamine A is een grote oorzaak van blindheid.
Vitamines en mineralen zijn erg belangrijk, omdat Sam nog volop in de groei is. Vooral vitamine D verdient aandacht. Hiervan heeft hij namelijk extra nodig, naast zijn dagelijkse voeding (10 microgram per dag). Vitamine D is verkrijgbaar als tabletjes en in druppelvorm bij de supermarkt, drogist en apotheek.
Rijk aan vitamines en mineralen
Zo spelen ze een rol bij de groei, het onderhoud en een goede werking van het lichaam. Groente en fruit kunnen je afweersysteem een handje helpen door het aanbieden van de vitamines en mineralen die ze bevatten. Vitamines en mineralen zijn essentiële voedingstoffen.
Je krijgt niet genoeg belangrijke vitaminen en mineralen binnen. “Met alleen groenten en fruit als brandstof krijg je te weinig belangrijke voedingsstoffen en te weinig calorieën binnen,” zegt Stephanie Di Figlia-Peck, een voedingsdeskundige uit New York.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Geen groente eten is vaak het gevolg van een groente aversie. Om van een groente aversie af te komen, zal de groente waar men een afkeer voor heeft juist gegeten moeten worden. Het product kan echter ook geheel vermeden worden. Groente wordt door veel mensen als 'lekker en gezond' bestempeld.
Groenten zijn een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Onderzoek toont aan dat groenten een positief effect hebben op je gezondheid. Ze verlagen de bloeddruk en de LDL-cholesterol (door oplosbare vezels zoals pectine en inuline). Zo beschermen ze tegen hart- en vaatziekten.
Zowel groente als fruit zijn geen plantkundige termen. Fruit is altijd een vrucht of een schijnvrucht van een plant, terwijl groenten kunnen duiden op alle eetbare delen van een plant. Plantkundig gezien vallen vruchten, bloemen, bladen of stengels allemaal onder de groenten.
Wat er waarschijnlijk zal gebeuren
Je zal regelmatig verstopt zitten en je opgeblazen voelen door een gebrek aan vezels. Het is niet zo dat je arm eraf valt als je op vakantie een weekje geen groente binnenkrijgt; je lijf kan best wat hebben.
Nederlandse volwassenen eten gemiddeld 165 gram groente per dag. Mannen eten vrijwel evenveel groente (163 g/dag) als vrouwen (167 g/dag). 27% van de volwassenen eet ten minste 200 gram groente per dag.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
1. Boerenkool. Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. Deze groenbladige groente zit bomvol voedingsstoffen en bevat veel vezels, plus de vitaminen A, C en K en de mineralen koper, calcium en kalium.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Daarom zijn de adviezen om maximaal 2 keer per week een nitraatrijke groenten te eten en nitraatrijke groenten niet te combineren met vis opgeheven. Nitraatrijke groenten zijn bijvoorbeeld sla, spinazie, bietjes, andijvie, raapstelen, postelein, koolrabi, spitskool, venkel en Chinese kool.
Spruitjes
Het kindertrauma van veel mensen: spruitjes bij het avondeten. De groene minikolen staan boven aan de lijst met de meest gehate voedingsmiddelen. Dat komt waarschijnlijk door de bittere smaak die spruitjes van nature hebben. Wist jij dat spruitjes vroeger veel bitterder smaakten?
Vooral komkommer, tomaat en sla zetten weinig zoden aan de dijk als het om vitamines en mineralen gaat. Van de 10 populairste groentesoorten zijn sperziebonen en bloemkool het rijkst aan verschillende vitamines en mineralen en is rode paprika de beste keuze als het om alleen vitamine C gaat.
De aardappel is een groente, maar tegelijk is hij ook een bron van koolhydraten. Hij bevat diverse vitaminen en mineralen die in pasta en rijst niet voorkomen, bv. vitamines B1, B6 en C.
Van tomaten is bewezen dat ze erg gezond zijn. Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen.