Kan ik zomaar in Frankrijk gaan wonen? Frankrijk is onderdeel van de Europese Unie. Bent U EU-ingezetene dan kunt u zonder visum of verblijfsvergunning wonen in Frankrijk, bijvoorbeeld om te overwinteren of te genieten van een tweede huisje.
Wanneer je naar Frankrijk verhuist vanuit een land binnen de EU of EER, heb je geen buitenlands verblijfsvergunning nodig. Zorg er wel voor dat je een valide paspoort hebt. Je moet namelijk wel bij het gemeentehuis registreren als je van plan bent langer dan 6 maanden in Frankrijk te blijven.
Ja, het verhuizen naar Frankrijk is een stuk makkelijker dan wanneer je in een land gaat wonen dat niet bij de EU is aangesloten. Echter, betekent dit natuurlijk niet dat je niks meer hoeft te doen. Er zijn toch echt wel een aantal factoren waar je goed naar moet kijken en deze dien je ook god geregeld te hebben.
Kun je zomaar emigreren, dat is niet zo'n heel ingewikkelde vraag. Het antwoord daarop is kort en simpel. Ja, je kunt zomaar emigreren. Dat plan groeit in je hart en in je dromen en dat kun je uitvoeren.
Wat zijn gevolgen van uitschrijving uit de Basisregistratie Personen? Na uitschrijving uit de Basisregistratie Personen kan (afhankelijk van de situatie en plannen) het recht vervallen op zaken als bijvoorbeeld een uitkering, huursubsidie, kinderbijslag en nabestaandenuitkering (ANW).
Langer dan 8 maanden buiten Nederland
Verblijft u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden buiten Nederland? Dan moet u zich altijd uitschrijven bij uw gemeente in Nederland. Wanneer u dit niet doet, kunt u een boete krijgen. De 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn.
Voor verblijf, studie of werk in Frankrijk is geen visum nodig. Voor een verblijf van langer dan drie maanden kan een verblijfsvergunning ("Carte de séjour Communauté européenne") aangevraagd worden, maar dat is niet verplicht.
Voor verblijven van meer dan 90 dagen (3 maanden) heeft men een visum nodig voor een lang verblijf, aangepast aan de duur en de motieven van het verblijf.
Voordelen van wonen in Frankrijk
De Fransen hebben een relaxtere levensstijl dan wij Nederlanders, het leven lijkt er daarom net wat langzamer te gaan. Het leven in Frankrijk draait om goed en vers eten. Dus ben je een echte foodie? Dan ga je hier zeker genieten.
Frankrijk heeft een totaal afwijkend systeem tov Nederland. De basisverzekering dekt ongeveer 60% van de zorgkosten, voor de rest kun je een aanvullende verzekering, een z.g. mutuelle af sluiten. Die is afhankelijk van dekking en leeftijd, maar reken op minimaal €100 per persoon per maand.
Over inkomen uit werk en vervangend inkomen (waaronder pensioenen) is geen prélèvement de solidarité (7,5%) verschuldigd. Inkomen uit vermogen valt onder de fiscale regels en hier geldt behalve de CSG en CRDS nog een andere heffing: le prélèvement de solidarité van 7,5% (artikel 235 ter CGI).
Ruim gezien bedragen de kosten van de aankoop van een woning in Frankrijk zo'n 7,5 à 8,5% van de aankoopprijs. Aankopen met btw zijn duurder, maar worden doorgaans geafficheerd in de aankoopprijs. Lees meer over het koopproces in Frankrijk.
De populairste bestemmingslanden van Nederlanders zijn al jarenlang dezelfde: België en Duitsland voeren de lijst aan, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Andere populaire bestemmingslanden zijn Frankrijk, Australië en Turkije.
De Aquitaine is een veelzijdige regio in Zuid-West Frankrijk waar veel Nederlanders zich her en der gevestigd hebben. In de Aquitaine is een Nederlandse school en vereniging.
Als resident ingeschreven staan in beiden landen is niet toegestaan, dus woonachtig zijn in Nederland b.v. en tegelijkertijd in bezit zijn van een “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” (Spaans groen kaartje of A4), waaruit blijkt dat de persoon resident is in Spanje..
Nederlanders kunnen sinds begin juli 2021 op vakantie naar Frankrijk. Het land heeft een geel reisadvies, ook het eiland Corsica is nu geel. Maar net als in Nederland nemen ook in Frankrijk de besmettingen met corona weer toe.
Personen die in beide landen een woning hebben, zijn ingezetene van dat land waarin ze meer nauwe persoonlijke en zakelijke relaties hebben. Als het op grond hiervan niet bepaald kan worden, hangt het af van het land waarin de persoon de meeste tijd woont.
In Frankrijk zijn een slordige 40.000 huizen in bezit van Nederlanders.
PARIJS (ANP) - Frankrijk is het grootste immigratieland van Europa. Er wonen bijna vijf miljoen immigranten en hun aantal groeit sterk de laatste jaren, zo blijkt uit donderdag gepubliceerde officiële statistieken. De legale immigranten vormen ruim 8 procent van de bevolking van circa 60 miljoen.
Een visum voor Frankrijk
Behalve als u inwoner van een Schengenland bent, heeft u een visum nodig om naar Frankrijk te reizen. Dit dient u vóór vertrek aan te vragen bij de ambassade of het consulaat van Frankrijk in het land waar u woont.
Komt u langer dan 4 maanden in Nederland wonen, dan moet u zich als ingezetene laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).
U mag nooit langer dan 13 weken achter elkaar naar het buitenland met uw AIO-aanvulling. Ook niet rond de jaarwisseling. U mag dus niet vakantieweken van het ene kalenderjaar vastplakken aan vakantieweken van het volgende kalenderjaar om zo langer dan 13 weken weg te gaan.
De betaling van uw pensioen vindt plaats vanuit Nederland. U kunt uw pensioen dus niet 'meenemen' naar het buitenland. Wat moet u doen? U bent verplicht om 1 keer per jaar het formulier 'Bewijs van in leven zijn' (Attestatie de vita) bij ons aan te leveren.