In België maakt CO ieder jaar zo'n 1.500 slachtoffers. Een dertigtal onder hen kan het jammer genoeg niet navertellen. daarom noemt we CO ook wel eens 'de stille doder'.
Vuur moet branden, niet smoren
Dit kan je beter niet doen: het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan (zoals kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK's ) en koolmonoxide).
Je kunt het namelijk niet zien, ruiken of proeven, maar het is wel extreem gevaarlijk. Om koolstofmonoxide te herkennen heb je een koolstofmonoxidemelder nodig. Zo'n melder is de enige manier om koolstofmonoxide te detecteren.
Er is risico op CO-vergiftiging (CO-intoxicatie) bij onderstaande symptomen of alarmsignalen. Meerdere personen hebben gelijktijdig klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid, concentratiestoornissen, braakneigingen.
Vermoed je dat er sprake van koolmonoxidevergiftiging is in jouw huis? Zet dan alle ramen en deuren zo snel mogelijk open, waarschuw je familieleden of huisgenoten, ga meteen naar buiten en bel dan 112. Vanaf het moment dat je geen koolmonoxide meer inademt, verdwijnen de symptomen binnen enkele dagen.
De verkoop van deze CO-melders is verboden. Bij 8 van de onderzochte CO-melders activeerde het alarm niet bij een van de verschillende CO-concentraties en omgevingscondities. Deze CO-melders bieden dus onvoldoende bescherming tegen CO-vergiftiging wat een ernstig risico is.
Hoofdpijn en duizeligheid zijn de meest gemelde symptomen. Bij een matige vergiftiging: verwarring, flauwvallen, pijn op de borst, benauwdheid, spierzwakte en een onregelmatige ademhaling en hartslag.
Door koolmonoxide kan bloed minder goed zuurstof opnemen uit de longen. Doordat het een reukloos gas is, hebben mensen niet door dat ze eraan blootgesteld worden. Een lage concentratie ingeademde koolmonoxide kan zich uiten in hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid.
Bij blootstelling aan zeer hoge concentraties CO kan onmiddellijke ademhalingsstilstand optreden. Bij een minder ernstige blootstelling vertoont het slachtoffer tekenen van malaise met misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. In dit stadium zou men kunnen denken aan een voedselintoxicatie of een opkomende griep.
Lichte hoofdpijn na 1,5 uur. Lichte hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid na 2-3 uur. Frontale hoofdpijn binnen 1-2 uur levensbedreigend na 3 uur. Duizeligheid, misselijkheid en stuiptrekkingen binnen 45 minuten bewusteloos binnen 2 uur.
Koolstofmonoxide komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen zoals gas, hout, mazout, kolen en petroleum indien er onvoldoende zuurstof aanwezig is.
Het gas is door je zintuigen niet waar te nemen omdat het niet zichtbaar is en je het ook niet kunt ruiken of proeven. Koolmonoxide wordt ook koolstofmonoxide genoemd en is een verbinding die ontstaat bij onvolledige verbranding van koolstofhoudende stoffen zoals aardgas, hout en olie.
Haardblokken zijn ongeschikt. Ze zijn gemaakt van geperst papier of houtpulp. Papier en karton zijn vaak bedrukt, waardoor er bij verbranden schadelijke stoffen vrijkomen. Deze stoffen kunnen de haardkachel of de schoorsteen aantasten.
Populieren- en esdoornhout verspreiden een nare geur
Hoewel zowel populieren- als esdoornhout beide goed brandbaar zijn, zijn deze niet geschikt om een haard mee te stoken. Populierenhout verspreidt bij de verbranding een nare stank. Esdoornhout geeft bij verbranding een scherpe, prikkelende geur.
Nee, een houtkachel is niet verboden en op dit moment zijn er geen plannen om het stoken van hout te verbieden.
Symptomen. De symptomen van koolstofmonoxidevergiftiging zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Bij langere blootstelling wordt dit gevolgd door bewusteloosheid en ten slotte de dood als gevolg van zuurstofgebrek in de hersenen.
Koolstofmonoxide (CO) en Koolstofdioxide (CO2) zijn beide koolstofverbindingen. CO belemmert dat zuurstof vervoerd wordt in het lichaam. Een hoge CO-waarde in de lucht is dodelijk. CO2 is in beperkte mate aanwezig in onze atmosfeer en is minder schadelijk.
Naast dat koolmonoxide ook in andere apparaten kan ontstaan, kan het altijd vanaf buiten via muren of ramen een woning binnentreden. Ook bij lage concentraties kan koolmonoxide zorgen voor lichamelijke klachten.
Pelletkachels en pelletketels zijn verbrandingstoestellen waarin, net als in andere verbrandingstoestellen, koolmonoxide kan ontstaan.
Alle ramen dichthouden en de airco laten blazen, kan problemen veroorzaken. Van Doorn: "Wanneer er lucht uit een ruimte wordt gezogen die niet wordt aangevuld met zuurstofrijke lucht van buiten, kun je ook een teveel aan koolmonoxide krijgen.
Op iedere verdieping van uw huis is een rookmelder verplicht.
Is een CO-melder verplicht? Nee, een CO-melder in je woning is niet verplicht.