Aardbeienplanten zijn winterhard, maar strenge, aanhoudende vorst kunnen ze niet verdragen. Dek planten die in de grond staan af en verplaats planten in pot naar een vorstvrije plek. Zorg dat je planten zonder bladeren de winter in gaan. De beste tijd om te snoeien is direct na de pluk.
Aardbeien zijn meerjarige vaste planten en van de heerlijk smakende vruchten van de doordragers – het type dat GroenRijk nu aanbiedt – kun je dus extra lang genieten. Je kunt er zelfs volgend jaar nog opnieuw van oogsten en misschien ook nog het jaar daarna als je goed voor je aardbeiplanten in hangpot zorgt.
Aardbeien kunnen vrij goed tegen kou. Maar als het 's winters langdurig vriest krijgen ze toch een flinke klap en doen ze er lang over om weer bij te komen. Dat merk je aan de opbrengst: die zal dan minder zijn. Om dat te voorkomen kan je ze in de winter afdekken.
Bij het snoeien van gekweekte aardbeien moet na de oogst de bladkroon rond het midden van de plant worden afgesneden. Het hart en de jonge scheuten mogen niet beschadigd worden. Op kleine schaal zijn een tuinschaar of een scherp mes geschikte snoeigereedschappen.
Gezien het late tijdstip is het best om de plantjes vast te zetten in een bloempotje gevuld met een mengeling van potgrond en tuingrond. De eerste plant op de uitloper is de zwaarste. Zo bekom je na een paar weken een bewortelde plant en kan je het plantje losknippen van de moederplant.
Maak je moestuin winterklaar
Haal het raster tijdelijk weg en knip daarna alle uitlopers met nieuwe plantjes af. Plantjes die je mooi vindt, kan je tijdelijk in een andere bak zetten. De oude planten kan je weghalen. Tot slot verdeel je flink wat compost tussen de overgebleven plantjes.
Geef aardbeienplanten die je na de oogst laat staan wat organische mest of compost. Oude planten die weinig of geen vruchten meer geven kun je beter verwijderen.
Maak een plantgat in je voedingsrijke grond en plant vervolgens je aardbeiplant uit met de kroon van de plant net boven de grond. Druk de grond goed aan aan de basis van je plant en er rond. Plant je aardbeien 35 tot 40 cm tussen de planten. Tussen de rijen kun je iets meer plaats laten 60-90 cm.
Aardbeien bestaan voor 90% uit water en hebben tijdens het groeiproces dan ook flink wat water nodig. Als de aarde te droog is, zullen de planten en vruchten niet groeien. Zorg er echter voor dat de planten in de winter niet te nat staan, om rotting te voorkomen. Ook hebben aardbeien zon nodig om goed te kunnen rijpen.
Je kunt een vogelnet over de aardbeien “doen” om de vogels weg te houden. Voordat je gaat plukken moet je (een stuk) net weghalen. Of je kruipt onder het net. Als het net strak gespannen is en tot de grond reikt dan is het vogelvriendelijk.
Het stro zorgt ervoor dat de de vruchten schoon blijven én dat ze minder snel gaan schimmelen. Stro houdt de aardbeien droog en schoon en bovendien houdt het stro de bodem koeler, dus hoef je minder water te geven.
Eind van de lente of begin van de zomer maakt een aardbeiplant uitlopers boven de grond. Daar kun je stekken van nemen, de beste tijd om stekken te nemen is meestal midden augustus.
De ideale bodem voor aardbeien
Aardbeien zijn echter gevoelig voor in de grond aanwezig ongedierte en ziektekiemen. Kweek ze daarom slechts een paar jaar na elkaar op dezelfde plek. Gebruik bij de aanplanting nooit verse stalmest of compost.
Oftewel; een aardbeienplant kan wel jarenlang mee gaan maar als je haar in de moestuin zo intensief wilt gebruiken als een moestuinder doet; dan is de plant na 3 tot 4 jaar 'op'.
Het normale seizoen voor aardbeien loopt van maart tot juni. De aardbeien die in januari in de winkels liggen komen uit Afrika. Alarçon wil wachten tot half februari als de aardbeienoogst uit Spanje beschikbaar komt. Vrijwel alle aardbeien die in de Nederlandse supermarkten liggen zijn van het ras Elsanta.
Aardbeiplanten zijn over het algemeen winterhard en kunnen enkele graden vorst prima weerstaan. Toch kan er bij strenge, aanhoudende vorst, schade optreden in de planten. Vooral voor de aardbeiplanten die in potten of bakken staan, is het oppassen geblazen.
Omdat de bodem al wat uitgeput is na twee jaar aardbeien telen, meng je in het plangat wat gedroogde organische mest. Deze mest heeft als voordeel dat er minder kans is op verbranding als je direct plantjes in het plantgat zet. Een ideale najaarsgroente die je er goed in kan telen is groenlof.
Extra voeding voor je aardbeien
Te veel stikstof (N) geeft immers te veel bladgroei en te weinig vruchten. Zoals bij ander fruit is vooral potas (K) van belang voor een goede vruchtzetting. Kies daarom een aangepaste formule zoals de DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. Best geef je 20-35 g/plant of 60 – 100 g/m².
Heb je al aardbeien staan, dan kun je die ook zelf stekken. Aardbeien vormen namelijk in de loop van het seizoen nieuwe uitlopers, die heel gemakkelijk wortel schieten. Leid zo'n uitloper over de grond en zet hem vast met een krammetje. Op elke knoop waar een blad zit kan een nieuw plantje ontstaan.
Kies voor een zonnige standplaats. Zo produceren ze meer vruchten. Halfschaduw kan ook, maar je oogst zal dan kleiner zijn. Aardbeien houden van vruchtbare en goed doorlatende grond.
Staan aardbeien in de Schijf van Vijf? Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Ze vinden compost en ondergespitte oude stalmest erg prettig. Maar koemestkorrels zijn ook erg in trek bij aardbeien. Wat ze niet willen is bloed- en beendermeel dan maken ze veel blad en uitlopers en dat gaat ten koste van de vruchten.
Oplossing: Pluk de slakken weg na het watergeven en haal ze uit hun dagschuilplaatsen. Zorg ook voor meer natuur in je tuin: vogels en egels eten de slakken graag voor je op. Bescherm je fruit vervolgens wel met netten, want vogels lusten ook graag aardbeien … Tip: bij Biogroei koop je anti-slakkenringen.
Verbind ze met een touw lang genoeg tot in de keuken of terras. Trek daar regelmatig eens aan om lawaai te maken, maar enkel als je de buren ook wat kersen bezorgt…. Zelf bescherm ik de aardbeien al jaren d.m.v pvc buis met een vogelnet erover. Dit doen de meeste mensen op mijn volkstuin.