Uit een recentelijk onderzoek dat in 2021 werd gepubliceerd in Frontiers in Psychology, bleek namelijk dat koppels gemiddeld na 6 maanden minder verliefd werden op elkaar. Na die eerste fase gaat een relatie vaak over naar de fase van 'hartstochtelijke liefde'.
Nou, dat hangt van verschillende factoren af. Zo duurt het bij mannen gemiddeld 97 dagen voordat ze hun liefde durven uitdrukken en het L-woord uitspreken. Vrouwen doen hier gemiddeld net iets langer over, namelijk 149 dagen, zo blijkt uit een studie in de Journal of Personality and Social Psychology.
Vaak duurt deze fase een aantal maanden, maar het kan ook een aantal jaren duren. Het heeft er vooral mee te maken hoe vaak je de ander ziet. Hoe vaker je iemand ziet, hoe sneller het magische gevoel verdwijnt. Koppels die wat verder uit elkaar wonen, kunnen dus soms wel jaren in die eerste verliefde fase blijven.
De grens tussen verliefdheid en houden van ligt (met een beetje spreiding) dus rond de acht maanden tot een jaar.
Uit een onderzoek van YouGov en datingsite eHarmony blijkt dat de tijd die nodig is vanaf de eerste date tot het zeggen van 'Ik houd van jou' verschilt tussen mannen en vrouwen. De gemiddelde tijd voor mannen om verliefd te worden is 88 dagen, terwijl vrouwen 134 dagen nodig hebben.
Je kan over niets anders meer praten dan de persoon waarop je verliefd bent. Je verwaarloost je vrienden, je hobby's, je school of werk. Je vindt alles wat de ander doet of zegt fantastisch. Je valt moeilijk in slaap, hebt moeite om te eten, je krijgt soms hartkloppingen of je moet soms erg zweten.
De honeymoon fase begint ongeveer 8 maanden na een maagverkleining en duurt gemiddeld 16 maanden. Het volgt op een periode van herstel, het aanleren van nieuwe (eet)gewoontes en het verliezen van de eerste kilo's.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
De ruzie, leren en groeien fase
Dit is de moeilijkste fase in jullie relatie en het zit voor het eerst tegen. Sommige relaties overleven deze periode niet. Je gaat je partner anders zien en ontdekt meer dingen die je niet zo leuk vindt. Hierdoor ontstaan ruzies.
Van de deelnemers gaf 61,5 procent aan dat de man degene was die het eerste zijn gevoelens opbiechtte. Dat niet alleen, mannen dachten er gemiddeld zes weken eerder aan om 'ik hou van je' te zeggen dan vrouwen.
Bijna acht op de tien hervonden eerste liefdes waren nog samen. Ook het scheidingspercentage lag erg laag: slechts 1,5 procent van de mensen die vele jaren na dato getrouwd waren met hun oude vlam, was daarna weer gescheiden.
Een fijne snelheid die Meyers hanteert is om elkaar tijdens een beginnende relatie in de eerste maand zo'n één keer per week te zien. Als dat goed gaat, kun je geleidelijk aan opbouwen naar twee of drie keer per week. Het is belangrijk dat jullie je niet gehaast of opgejaagd voelen in het begin van de relatie.
Van de vrouwen geboren tussen 1945 en 1950 had 17 procent op 40-jarige leeftijd een relatiebreuk meegemaakt. Van de vrouwen die zijn geboren tussen 1955 en 1960 was dat 25 procent. De ontwikkeling zet daarna door.
Mensen die verliefd op je zijn vinden zowat alles wat je doet fantastisch. Dat maakt ook dat ze je steunen in elke keuze, dat ze elke beslissing begrijpen en dat ze al je grenzen respecteren. Ze begrijpen daarbij ook heel goed dat je soms behoefte hebt aan tijd voor je eigen vrienden, familie en hobby's.
Liefde is subjectief
Iedereen ziet liefde namelijk op een andere manier en heeft dus ook andere dingen nodig om een gevoel van verliefdheid te ervaren. 'Als je “liefde” definieert als aantrekkingskracht, kan je inderdaad binnen een maand verliefd worden', zegt datingcoach Tara Suwinyattichaiporn.
De onderzoekers concluderen daarom dat liefde op het eerste gezicht eigenlijk gewoon aantrekkingskracht is, met een klein beetje passie misschien. Wederzijdse aantrekkingskracht bestaat dus gelukkig wél, hoewel het niet voorspelt of mensen daadwerkelijk een klik met elkaar voelen.
Je voelt je compleet
In een gezonde relatie waarbij het draait om echte liefde, voelen partners geen behoefte om delen van zichzelf op te geven. Echte liefde laat toe dat twee mensen gewoon zichzelf kunnen zijn, waardoor je je als een compleet individu voelt, zélfs zonder elkaar.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Veel stellen beginnen hun relatie door lichamelijk contact. Het gaat vanzelf en je hebt het gevoel dat je elkaar al goed kent en aanvoelt. Een risico van vooral focussen op lichamelijke intimiteit is dat je vergeet te 'bouwen'. Je zult je aan elkaar moeten schuren om te zien of je een goede match bent.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
De 'verliefde'-fase van een affaire duurt echter meestal ongeveer 6 tot 18 maanden. Deskundigen zijn het er unaniem over eens dat affaires voortduren zolang beide partijen uit de affaire krijgen wat ze willen en meestal wordt de affaire na zo'n 6-12 maanden beëindigd.
Ongeveer een derde van de mannen en de vrouwen had al binnen de maand na hun eerste afspraakje seks, 28 procent wachtte hier minstens zes maanden mee. Daaruit blijkt dat vooral de vrouwen die gewacht hadden om de eerste keer te vrijen met hun nieuwe partner gelukkiger waren.
In de hersenen wordt in deze periode het stofje oxytocine aangemaakt. Oxytocine is erg belangrijk in de overgang van passie naar toewijding en intimiteit. Uiteindelijk gaat de verliefdheid over. Na een gemiddelde van drie maanden vallen we van onze roze wolk.
Uit een onderzoek van YouGov en datingsite eHarmony blijkt dat de tijd die nodig is vanaf de eerste date tot het zeggen van 'Ik houd van jou' verschilt tussen mannen en vrouwen. De gemiddelde tijd voor mannen om verliefd te worden is 88 dagen, terwijl vrouwen 134 dagen nodig hebben.