Naaldhout. Het hout van naaldbomen geeft veel warmte af, maar brandt erg snel op. Ook zorgt het voor spattende kooltjes en kan de hars in de schors voor vervuiling in de schoorsteen zorgen.
Naaldhout is geen geschikte hoofdbrandstof voor je houthaard of houtkachel. De schors van naaldhout bevat veel hars wat voor vervuiling kan zorgen in de haard of schoorsteen. Daarnaast knettert het hout bij de verbranding.
Heb je een open haard, dan gebruik je beter loofhout. Bij naaldhout kunnen er deeltjes wegspatten, met mogelijke risico's voor de brandveiligheid. Hout met hars, zoals dennen- en sparrenhout, verbrand je best niet in je kachel. Hierdoor ontstaat roet in de schoorsteen, wat een schouwbrand kan veroorzaken.
Dennenhout bevelen we ook niet aan, in de open haard tijd was het een hele vette “nee!” omdat het dennenhars in een open haard niet goed verbrande.
Zorg voor goed brandhout
Zorg dat je onbewerkt en droog hout hebt. Liefst laat je brandhout zeker twee jaar dragen op een droge en goed verluchte plaats. Je kan allerlei hout verbranden, maar sparren- en dennenhout is minder aan te raden, want dat blijft makkelijk aan de schoorsteen kleven en zorgt voor meer roest.
Ongeschikt haard hout
Esdoornhout geeft bij verbranding een scherpe, prikkelende geur. Ook het gebruikt van naaldhout kunt u beter vermijden in uw kachel. Dit geeft wel veel warmte, maar verbrand heel snel en de harsen die het bevat vervuilen uw rookkanaal en/of schoorsteen.
Jazeker! Fijnspar wordt soms als minderwaardig brandhout gezien. Door het hars in het hout zou het veel roken en aanslag in de schoorsteen veroorzaken. Toch wordt op veel plaatsen, zoals Scandinavië, Duitsland en Canada, probleemloos fijnspar gestookt.
Naaldbomen. Vurenhout gebruiken als aanmaakhout, niet gebruiken in de open haard en niet gebruiken voor de kachel (vervuiling van het rookkanaal).
Dennen en sparren zijn ook coniferen en die worden heel vaak voor kachelhout gebruikt. Gewoon een kwestie van op tijd de schoorsteen vegen. Hetgeen svoffel zegt is zeer belangrijk, klief uw hout en laat, afhankelijk van de dikte, minstens twee-drie jaar drogen, alleen droog hout kent een goed rendement.
Naaldhout. Het hout van naaldbomen geeft veel warmte af, maar brandt erg snel op. Ook zorgt het voor spattende kooltjes en kan de hars in de schors voor vervuiling in de schoorsteen zorgen. Naaldhout wordt vaak gebruikt als aanmaakhout omdat het snel en makkelijk brandt.
Fijnspar (dennenhout) natuurlijk gedroogd. Geeft veel warmte af in zeer korte tijd, maar brandduur is korter. Geschikt voor buitenkachels, houtkachel, hottubs en sauna. Niet geschikt voor openhaard!
Beste hout voor houtkachel
Eikenhout geeft hierbij een minder mooi vlammenspel af dan essen- en beukenhout. Een ander veelgebruikt houtsoort is elzenhout. Elzenhout brandt snel en is daarmee geschikt wanneer je snel warmte nodig hebt in huis. Tot slot wordt berkenhout veel gebruikt voor houtkachels.
Houtsoorten die je niet kunt gebruiken
Pallethout. Dit is een harshoudende soort hout waarbij er harsen vrij komen die verdampen.
Lichte houtsoorten zijn berk, linde, wilg, gewone den, douglas, els, spar en populier. Haagbeuk levert uitstekend brandhout, maar is zeer gevoelig voor schimmels.
Berkenhout – extra schoon, veel warmte. Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel. Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen. Elzenhout – brandt sneller, maar geeft snel warmte af.
In een houtkachel verbrandt je droog hout, zonder chemische aanmaakblokjes want die zijn helemaal niet nodig. Je kunt allerlei soorten hout branden, het is echt niet nodig om stammetjes van een laurierkers weg te doen omdat het geen eik is. Snoeihout uit de tuin kun je als aanmaakhout gebruiken.
Verbrand laminaat nooit in een houtkachel of allesbrander, want dan komen er schadelijke stoffen vrij.
en zachthout (berk, els, linde,…). Maar toch kiezen de meeste mensen voor hardhout voor de mooie vlammen en de lange brandduur. Zachthout brandt sneller weg en moet je dus vaker aanvullen.
Naaldhout (dennen,spar) wordt vaak als minderwaardig brandhout gezien. De rook en de problemen met het hars treden eigenlijk alleen op bij een lage verbrandingstemperatuur, dus is niet geschikt in de openhaard, maar wel in de houtkachel.
Condensatieketels zijn het meest rendabel omdat ze tot 30% energie besparen in vergelijking met conventionele modellen. Ondanks de stijging van de gasprijs blijft deze manier van verwarmen dus voordelig.
Vurenhout. Vurenhout is een houtsoort die erg veel voorkomt en vooral als timmer- en pallethout gebruikt wordt. Het is een zachte houtsoort, die alleen geschikt is om in een houtkachel gestookt te worden. Er kunnen bij het stoken vonken afspringen en het brandt snel op.
Gekliefd hout in standaardmaat droogt tot ongeveer 28% in één jaar en tot onder de 20% bij twee jaar drogen. Er bestaan in de handel goedkope en eenvoudige toestelletjes om dit vochtgehalte te meten.
Bij het verbranden van nat hout komt er veel waterdamp vrij. Deze waterdamp neemt zoveel ruimte in de verbrandingskamer in dat deze de verbrandingslucht verdringt. Het gevolg is een verbranding die slecht verloopt.
Grenen is onbehandeld niet erg duurzaam en gaat ongeveer 5 tot 10 jaar mee.